Ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση

Κακή συνήθεια ο λαϊκισμός…!

"Ολέθριες οι συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα φορολογικά έσοδα, μετά το αλαλούμ και τις αλλεπάλληλες γκάφες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των 100 δόσεων"
  • Σάββατο, 27 Αυγούστου, 2016 - 21:33

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ένα απίστευτο μπαράζ αντιφατικών δηλώσεων από υπουργούς της κυβέρνησης, που δυστυχώς έχουν ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία.

Οι πρώτες δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου περί νέας ρύθμισης “100 δόσεων” δημιούργησαν προσδοκίες και κλίμα αναμονής ακόμη και στους συνεπείς φορολογούμενους για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους. Μια δήλωση, που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν προϊόν μιας συνολικής κυβερνητικής θέσης, αλλά μια επιπόλαιη και λανθασμένη δήλωση που έγινε κάτω από την πίεση της “κατάρρευσης” της ρύθμισης των “100 δόσεων”.

Μάλλον, ξέχασαν ότι τώρα είναι κυβέρνηση και ότι δεν βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος ηγούμενοι του κινήματος των “ψευτο-αγανακτισμένων”, τάζοντας σεισάχθεια στις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν το κυβερνητικό αλαλούμ, δημιουργώντας σύγχυση και αγανάκτηση.

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, ότι θα υπάρξει νέα ρύθμιση μόνο για τις ασφαλιστικές οφειλές –κάτι που δεν έχει προηγούμενο- περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Για όλα τα προηγούμενα έχω καταθέσει ερώτηση στη βουλή, με την οποία ζητώ από την κυβέρνηση να με ενημερώσει για τις πραγματικές προθέσεις της, καθώς και για το τι πρόκειται να κάνει.

Τελικά, ο λαϊκισμός είναι μια κακή συνήθεια που δύσκολα ξεπερνιέται…

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης με α.π.7434/01-08-2016:

 

 

«Προς: τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

ΘΕΜΑ: «Εξαγγελία του υπουργού για νέα ρύθμιση στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων»

Σε πολύ πρόσφατη συνέντευξη του, ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη όλων των ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η εξαγγελία αυτή από μόνη της, δημιουργεί νέα δεδομένα στο σύνολο της οικονομίας, καθώς εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα «προσδοκίας» νέας ρύθμισης, με παράλληλες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις τρέχουσες καταβολές των οφειλόμενων, όσο και στα δημόσια έσοδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή διόγκωση των ληξιπροθέσμων χρεών των ιδιωτών προς το δημόσιο, αλλά και την κατάρρευση της “πολλά υποσχόμενης” τελευταίας ρύθμισης, από την οποία έχουν απενταχθεί πάνω από το 50% των οφειλετών:

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Ποια θα είναι τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης που σχεδιάζεται (ιδίως, αριθμός δόσεων, ύψος επιτοκίου, ύψος εντασσομένων οφειλών);

  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης της ρύθμισης που εξαγγέλθηκε;

  3. Πότε αναμένεται να υπάρξει η ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία;