“Είμαστε εντελώς απροστάτευτοι”
- Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:27
Στο περιεχόμενο μίας μακροσκελέστατης επιστολής τους προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, τα μέλη του Συλλόγου Συνθετών Στιχουργών “ΜΕΤΡΟΝ” απαριθμούν μία σειρά διορθώσεων που υποστηρίζουν πως πρέπει να προωθηθούν, με φόντο το τελικό σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με όσα τονίζουν, απευθυνόμενοι προς τον αρμόδιο Υπουργό, το τελικό σχέδιο δείχνει “να ανατρέπει όλες εκείνες τις διατάξεις που υπήρχαν στο αρχικό νομοσχέδιο που είχατε καταθέσει στη Βουλή και οι οποίες διασφάλιζαν α. τον έλεγχο από τους δημιουργούς των φορέων που δεν είναι ΟΣΔ (όπως η ΑΕΠΙ) και β. τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων” κάνοντας παράλληλα λόγο για την πλήρη απάλειψη του θεσμού του επιτρόπου που όπως σημειώνουν, “αποτελεί την έσχατη λύση σε περίπτωση που ένας ΟΣΔ κινδυνεύει να κλείσει και καταργείται στην πράξη το ανώτατο όριο εξόδων διαχείρισης των ΟΣΔ”.
Απαιτούν διορθώσεις
Τα μέλη του “ΜΕΤΡΟΝ” διαπιστώνοντας και καταγράφοντας πως, “Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να διαπιστώνουμε ότι μία ακόμα Ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής - κερδοσκοπικής εταιρίας (ΑΕΠΙ) και όχι τα συμφέροντα των δημιουργών, διαιωνίζοντας ένα καθεστώς που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο”, θέτουν κάποια ερωτήματα προς τον ΥΠΠΟ, καλώντας τον να επανεξετάσει συνολικά το θέμα.
Ακολούθως, στην επιστολή προτείνονται τα κύρια αιτήματά τους, με πρώτο την επαναφορά του θεσμού του επιτρόπου. “Η μοναδική λύση είναι ο θεσμός του επιτρόπου. (...) Πρόκειται για κορυφαίο θέμα όχι μόνον για μας, τους δημιουργούς αλλά για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας. Και δυστυχώς από την εικόνα των ισολογισμών της δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΑΕΠΙ οδηγείται σε πτώχευση εφόσον οι μέτοχοί της δεν κάνουν άμεσα μεταξύ άλλων την αναγκαία αύξηση κεφαλαίου. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι το πόσο σύντομα αυτό θα συμβεί” αναφέρουν, σχολιάζοντας παράλληλα πως, με φόντο την “κερδοσκοπική λειτουργία” της ΑΕΠΙ “ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι δημιουργοί να έχουν κάποιο λόγο στον τρόπο που η ΑΕΠΙ διαχειρίζεται τα δικά τους δικαιώματα είναι να αποκτήσει το ΕΣ όλες τις αρμοδιότητες της γενικής συνέλευσης (όπως συμβαίνει και στους ΟΣΔ που λόγω της νομικής τους μορφής δεν έχουν γενική συνέλευση) πλην βεβαίως της αρμοδιότητας ορισμού της διοίκησης και της αρμοδιότητας τροποποίησης του καταστατικού”.
Πέραν των ανωτέρω, σημειώνουν την διαφωνία τους για τον θεσμό της διαμεσολάβησης, ζητώντας “για ακόμα μία φορά την αφαίρεση των διατάξεων επίλυσης διαφορών στη δημόσια εκτέλεση” ενώ θίγουν και το θέμα του ανώτατου ορίου εξόδων διαχείρισης, αναφορικά με το οποίο υποστηρίζουν ότι, “στην πράξη ακυρώνετε το σκοπό που επιδιώκει η διάταξη, δηλαδή τον περιορισμό των υπερβολικών προμηθειών των ΟΣΔ” λέγοντας μάλιστα πως, “στην πράξη μετατρέπετε το πνευματικό μας δικαίωμα σε δικαίωμα των δικηγόρων”.
Συμπληρωματικά στην κριτική τους, υποστηρίζουν πως, “Είναι γενική διαπίστωση ότι η ασυδοσία που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια οφειλόταν μεταξύ άλλων και στην αδυναμία του ΟΠΙ να επιβάλει κυρώσεις ή να διενεργεί διαχειριστικό έλεγχο” εξηγώντας πως, “Το αρχικό νομοσχέδιο ενδυνάμωνε τον ΟΠΙ ώστε να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά τον εποπτικό του ρόλο” κάτι που όπως συμπληρώνουν “ενόχλησε την ΑΕΠΙ και ενδεχομένως άλλους ΟΣΔ που δεν επιθυμούν να υπόκεινται σε αποτελεσματική εποπτεία”.
Μεταξύ άλλων, για το ίδιο ζήτημα προσθέτουν πως, “Και τώρα έρχεστε με το νέο νομοσχέδιο να αποσύρετε εξουσίες και ελεγκτικές διαδικασίες από τον ΟΠΙ και τις μεταφέρετε στον εκάστοτε Υπουργό, λες και ο ρόλος του Υπουργού είναι να διεξάγει ελέγχους”. Κλείνοντας την επιστολή τους, εκφράζουν την επιθυμία να εισακουστούν, καταλήγοντας πως, “το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση είναι η τελευταία μας ελπίδα. Εάν δεν διορθωθεί θα πρόκειται για ένα μέγα πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο θα αναδείξουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην Ελληνική κοινωνία και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και φορείς”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι εξελίξεις στην ΑΕΠΙ προκαλούν ανησυχία
7 Μαρ. 2017 - 6:13 - Έντονες αντιδράσεις για τα πνευματικά δικαιώματα
23 Σεπ. 2016 - 6:16 - Τέλος στα χαράτσια της ΑΕΠΙ
4 Ιουλ. 2016 - 6:16 - Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς
23 Νοε. 2024 - 11:39 - Επίσκεψη υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Κωνσταντινούπολη
23 Νοε. 2024 - 10:41