Τα λιμάνια πύλες αναπτυξιακής βιομηχανίας
- Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, 2016 - 06:16
- / Eνημέρωση: 14 Νοε. 2016 - 17:00
Συνεργασία υπουργείου Ναυτιλίας και φορέων διαχείρισης λιμένων, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την αξιοποίηση των λιμένων, ενώ προ των πυλών είναι και το νομοσχέδιο λιμενικής πολιτικής.
Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστου Λαμπρίδη, πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου με τις διοικήσεις και στελέχη εποπτευόμενων φορέων διαχείρισης λιμένων (Οργανισμούς Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία).
Στο πλαίσιο της συνάντησης η προϊσταμένη της Επιτελική Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου έκανε παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, το Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», τα Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας, το χρηματοδοτικό εργαλείο "Συνδέοντας την Ευρώπη" (CEF) και άλλες ενωσιακές πηγές χρηματοδότησης, ενώ δόθηκαν και βασικές κατευθύνσεις για τον καλύτερο συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ κατά την αποτύπωση, ιεράρχηση, προτεραιοποίηση και εξειδίκευση των αναγκών των φορέων διαχείρισης λιμένων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης λιμένων είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν συγκεκριμένα ερωτήματα και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με συγχρηματοδοτούμενα έργα τους, που βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού, ωρίμανσης ή υλοποίησης, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κλπ.
Ο υπουργός, απευθυνόμενος στις διοικήσεις και τα στελέχη των Οργανισμών Λιμένων και των Λιμενικών Ταμείων, μίλησε για τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει το υπουργείο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας.
Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της θάλασσας, ώστε τα λιμάνια να αποτελούν χρήσιμες πύλες μιας αναπτυξιακής βιομηχανίας.
Σχετικά με το θέμα των προσλήψεων, τόνισε πως επικοινώνησε ήδη με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας προσλήψεων, ούτως ώστε να στελεχωθούν με πολιτικό προσωπικό τόσο το υπουργείο όσο και οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε σαφές ότι μόνο μέσω ενός πνεύματος συνεργασίας και συνεννόησης μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του υπουργείου και επεσήμανε την ανάγκη της αλληλοενημέρωσης και του συντονισμού.
Δεδομένου ότι φυσικός και πολιτικός προϊστάμενος όλων είναι το υπουργείο, πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεννόηση, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διεκδικήσεις. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στην περίπτωση του ΕΣΠΑ, ώστε η αξιοποίηση όλων αυτών των προγραμμάτων να γίνεται με ένα σωστό και δίκαιο τρόπο προς όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της τεχνογνωσίας που πρέπει να παρασχεθεί μέσω των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στα μικρά λιμάνια που δεν έχουν στελεχιακό δυναμικό.
Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως και ο Γενικός Γραμματέας αλλά και ο ίδιος θα είναι ανοιχτοί για οποιαδήποτε συνεννόηση, συμβάλλοντας έτσι σε μια δημιουργική προσπάθεια για το μέλλον.
Από πλευράς του κ. Λαμπρίδη αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία δομημένου πλαισίου συνεργασίας των φορέων διαχείρισης με την Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, καθώς και στην αναγκαιότητα του συντονισμού, ιδίως κατά τη διαδικασία της εξειδίκευσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων των εποπτευόμενων φορέων, προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες του παρελθόντος.
Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την λιμενική πολιτική
Έτοιμο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, να τεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την λιμενική πολιτική, το οποίο είχε ήδη προετοιμάσει ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ενώ υπό εξέταση στην νεοσυσταθείσα επιτροπή του υπουργείου, τίθενται και οι προτάσεις που αφορούν στον σχεδιασμό της λιμενικής βιομηχανίας.
Οι γνωστοποιήσεις αυτές έγιναν δια στόματος υπουργού κατά τη διάρκεια ημερίδας της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με θέμα «Θαλάσσιοι διάδρομοι και λιμένες- Έργα Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών».
Εκ μέρους του υπουργού δηλώθηκε η ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, βάσει των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που υπάρχουν, με τον κ. Κουρουμπλή να αναφέρει συγκεκριμένα «Θα στηρίξουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες, στα πλαίσια της ανάπτυξης των μεταφορικών δικτύων, αξιοποιώντας μαζί με ιδιωτικές πρωτοβουλίες, το πρόγραμμα Γιούνκερ και τις δυνατότητες της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων».
Τα καίρια σημεία που έθεσε αφορούσαν στην διαχρονική εμπειρία που διαθέτει η χώρα τόσο σε ότι αφορά την ελληνική ναυτοσύνη όσο και την εφοπλιστική δραστηριοποίηση, ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η γνώση της ναυπηγοεπισκευής, για την ενίσχυση της οποίας, με δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων, θέσεων εργασίας θα υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Νησιωτική ανάπτυξη
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, επικέντρωσε τον λόγο του στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών, τονίζοντας πως αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας μπορεί να αποτελέσει θετικό επενδυτικό κίνητρο.
Ενημέρωσε ότι εκ μέρους του υπουργείου δρομολογείται η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την περιφερειακή ανάπτυξη, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της καθημερινής ζωής των νησιωτών, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν χρονίζοντα προβλήματα.
Αναφέρθηκε στο αίσθημα πολιτών δεύτερης ευκαιρίας που έχει δημιουργηθεί στους νησιώτες, με τα νησιά να υπολείπονται σε ανάπτυξη λόγω συντεχνιακών συμφερόντων που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.
Όπως είπε «Η κυβέρνηση, όχι μόνο γνωρίζει τα προβλήματα των νησιωτών, αλλά έχει την πολιτική εκείνη να θέσει άξονες για μια συλλογική ρεαλιστική και εξειδικευμένη νησιωτική πολιτική».
Αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ελληνικών λιμένων
Σε μία εθνική στρατηγική που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των λιμένων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, καθώς αυτά όπως είπε αποτελούν «μηχανές ανάπτυξης».
Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «Ιδιαίτερα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ελληνικών λιμένων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στην αναπτυξιακή διαδικασία και την ενίσχυση της απασχόλησης».
Μίλησε ειδικά για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προς αυτή την αναπτυξιακή προοπτική, λέγοντας «Οι επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε., μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, καθώς επίσης και μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», υπό την άμεση διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Επεσήμανε πως «η επιτυχία των ελληνικών λιμένων εξαρτάται από τις δυνατότητές τους να επενδύσουν για την ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών τους, με άρτια οργάνωση, ανταγωνιστικές τιμές και γενικότερα υψηλή ποιότητα στην παροχή των υπηρεσιών τους».
Σημείωσε δε πως «Η ανάπτυξη μιας σαφούς εθνικής στρατηγικής κρίνεται επομένως απαραίτητη, καθώς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, τα ζητήματα είναι ανοικτά. Γι' αυτό απαιτείται απ' όλους μας, εγρήγορση, διαρκής διαπραγμάτευση, εξωστρέφεια, διορθωτικές παρεμβάσεις και επιδίωξη συνεργασιών και ευρύτερων συναινέσεων».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έργα 4,4 εκατ. ευρώ σε 34 λιμάνια
20 Δεκ. 2019 - 6:25 - Χρηματοδότηση για την προμήθεια συστημάτων ασφάλειας στους λιμένες
26 Ιαν. 2018 - 10:13 - Το Υπουργείο Ναυτιλίας για το διαγωνισμό των άγονων γραμμών
12 Δεκ. 2024 - 14:42 - Διάκριση του Υπ. Ναυτιλίας για τη στήριξη των εγκύων στα μικρά νησιά
26 Νοε. 2024 - 12:55 - Στέφανος Γκίκας: "Μέχρι το 2030 η εικόνα των υποδομών της νησιωτικής χώρας θα είναι κατά πολύ βελτιωμένη"
9 Νοε. 2024 - 12:13