Νέο πλαίσιο για τα τουριστικά καταλύματα
- Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2016 - 06:22
Αλλαγές, στα ισχύοντα δεδομένα, έρχονται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας, η οποία κατατέθηκε την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου στη Βουλή προς ψήφιση, με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».
Το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο τέθηκε προς διαβούλευση, η οποία έληξε στο τέλος του Αυγούστου, ορίζει την κατάργηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στα τουριστικά καταλύματα, ενώ παράλληλα, την κατάργηση της υποχρεωτικότητας, όσον αφορά στην κατάταξη των καταλυμάτων με κλειδιά. Επιπλέον, αρκετές ακόμη διατάξεις, αλλάζουν τις διαδικασίες, τόσο για την έναρξη, όσο και για τη συνέχιση της λειτουργίας των καταλυμάτων.
Στην απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας εντός των δημοσίων υπηρεσιών, για το σύνολο των επιχειρήσεων, μέσω της ορθολογικής αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης του συστήματος αδειοδότησής τους, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, στοχεύει το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Δυσανάλογη βαρύτητα στην εκ των προτέρων αδειοδότηση
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο εγχείρημα αυτό ήταν απαραίτητο, καθώς έως σήμερα, το ελληνικό σύστημα αδειοδότησης στερείτο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέγγισης, καθώς παλαιότερες προσπάθειες απλοποίησης απέβησαν άκαρπες, είτε λόγω του αποσπασματικού τους χαρακτήρα είτε λόγω του μεγάλου αριθμού ανεφάρμοστων προβλέψεων που περιείχαν, που είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση σε εφαρμογή παλαιών νομοθετημάτων που προβλέπουν παρωχημένες διαδικασίες αδειοδότησης με μεγάλο διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Δεδομένου, ότι το μέχρι σήμερα αδειοδοτικό καθεστώς εξακολουθούσε να βασίζεται πρωτίστως στην «εκ των προτέρων αδειοδότηση» με αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και εν γένει για την αποτελεσματικότητα του ίδιου του συστήματος αδειοδότησης, οι αρχές έδιναν δυσανάλογη βαρύτητα στην (εκ των προτέρων) αδειοδοτική διαδικασία αυτή καθεαυτή, χωρίς να διασφαλίζουν εάν πράγματι οι οικονομικές δραστηριότητες συμμορφώνονται με τις κύριες απαιτήσεις ασφάλειας σε διαχρονική βάση, χωρίς να προβλέποναι η υποστήριξη της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, ο συμβουλευτικός ρόλος των αρχών και η διενέργεια ελέγχων επί τη βάσει των κριτηρίων ρίσκου, στοιχεία που συνθέτουν ένα επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας των δραστηριοτήτων, σημειώνεται.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις, βελτιώνονται και απαλείφονται χρόνια προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η διαπλοκή, η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία διοίκησης και αυτοματοποιούνται διαδικασίες, που επιτρέπουν μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια στην άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και εγκαθιδρύουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Βασική επιδίωξη του παρόντος νομοσχεδίου είναι η αναμόρφωση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής απλοποίησης των διαδικασιών που απαιτούνται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος ικανού να προσελκύσει επενδύσεις εξωτερικού και να συμβάλει στην επαναβιομηχανοποίηση της χώρας, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στην ενίσχυση τομέων που παραδοσιακά είναι πολύ δραστήριοι στην Ελλάδα, αλλά και νέων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ τέλος, στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εν γένει, με ειδική έμφαση στη μεσαία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό στον ελληνικό χώρο.
Κατάργηση ΕΣΛ και προσκόμισης αρχιτεκτονικών σχεδίων
Σε ό,τι αφορά ειδικά στην κατηγορία των τουριστικών καταλυμάτων ο νέος νόμος, προβλέπει κατάργηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, κατόπιν της ενεργοποίησης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ), εφόσον, πλέον, η γνωστοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να δοθεί άδεια λειτουργίας για τα τουριστικά καταλύματα.
Ωστόσο, έως και την 1η Οκτωβρίου του 2017, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ενεργοποίηση του συστήματος και κατ’ επέκταση η αλλαγή της διαδικασίας, το ειδικό σήμα θα χορηγείται σε 28 ημέρες, αντί για 50 ημέρες, που χρειάζεται μέχρι σήμερα.
Επίσης, εντός των νέων διατάξεων, περιλαμβάνεται και η προαιρετικότητα, αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, με τη μέθοδο των κλειδιών, όπως επίσης και η αλλαγή στον τομέα της έκδοσης πιστοποιητικού πυρασφάλειας, το οποίο θα εκδίδεται για τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας 51 κλινών και άνω, αντί δυναμικότητας 20 κλινών, που ισχύει σήμερα, μία διάταξη, η οποία έφερε αρκετές αντιδράσεις, στα σχόλια της διαβούλευσης, καθώς σημειώνεται, πως ενδεχομένως αυτή η ρύθμιση, οδηγεί σε μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, προς εξοικονόμηση χρημάτων, εκ μέρους των επιχειρηματιών.
Μία ακόμη αλλαγή, έρχεται και στον τομέα της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), καθώς καταργείται η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων των εγκαταστάσεων, όπως και η υποβολή της απόφασης Υπουργού ΠΑΠΕΝ, που περιλαμβάνει την έγκριση της ΑΕΠΟ, ή αντίστοιχα, τη δήλωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, που ενδεχομένως αναγράφονται στην οικοδομική άδεια ή την άδεια δόμησης.
Ακόμη μία κατάργηση υποχρέωσης, ορίζεται, σχετικά με την προσκόμιση από τον επιχειρηματία της βεβαίωσης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο. Αντ’ αυτού απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού, ότι ο φορέας διατηρεί την υποχρέωση σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ή διασφαλίζει την καλή λειτουργία του συστήματος, εφόσον δεν υπάρχει σύνδεση, πριν την έναρξη λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος.
Η προσκόμιση βεβαίωσης διατηρείται έως και την 1η Οκτωβρίου 2017. Από 1/10, παραμένει η υποχρέωση του επιχειρηματία, όπως διατηρήσει τα δικαιολογητικά στην έδρα της επιχείρησής του και όχι την προσκόμισή τους στην αρμόδια αρχή.
Πρώτες αντιδράσεις για το νέο σ/ν
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις επί των νέων ρυθμίσεων, αφού, όπως υποστηρίζεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση καταργεί το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, χωρίς όμως να έχει να επιδείξει αποτέλεσμα, στον τομέα των ελέγχων για τα παράνομα τουριστικά καταλύματα και χωρίς να υπάρχουν ακόμη υποδομές, προκειμένου να λειτουργήσει το ΟΠΣ-ΔΑΕ.
Σύμφωνα με τον τομεάρχη του Τουρισμού της ΝΔ, ο προηγούμενος νόμος που επιχείρησε αντίστοιχες ρυθμίσεις, ν. 4276/2014 και επί του οποίου πραγματοποιούνται οι περισσότερες αλλαγές, απλοποιούσε μεν τη διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας για τα τουριστικά καταλύματα, αλλά, ταυτόχρονα, έθετε και ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατεύσει τους νόμιμους επιχειρηματίες, από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αυτό που μαστίζει την τουριστική επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στα νησιά, είναι κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, η κατάργηση των διατάξεων, για ένταξη ενοικιαζομένων δωματίων σε ειδικά κτίρια και στον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης για τον ΕΝΦΙΑ, και στον αποκλεισμό του 80% των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αυξημένη χρηματοδότηση ζήτησαν από τους Λιβάνιο και Παπαθανάση οι περιφερειάρχες
20 Ιαν. 2025 - 17:47 - Ορκίστηκε νέος υφυπουργός Εξωτερικών o Τάσος Χατζηβασιλείου
20 Ιαν. 2025 - 15:00 - Όλγα Κεφαλογιάννη: Στόχος ο 12μηνος τουρισμός σε όλη την επικράτεια
18 Ιαν. 2025 - 8:10 - Χατζηδάκης: Κοντά στο μηδέν το έλλειμμα του 2024 - Νέες μειώσεις φόρων το 2025
17 Ιαν. 2025 - 18:19 - Αρχίζει το πρόγραμμα «Ψηφιακή Πολιτειότητα για Παιδιά» – Ενίσχυση της ασφαλούς πλοήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο
17 Ιαν. 2025 - 17:46