Αποφάσεις ισχνής πλειοψηφίας
- Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:22
Πρωτόγνωρες σκηνές, σφοδρών εσωτερικών αντιπαραθέσεων, ανάμεσα στους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διαδραματίστηκαν την τρίτη και τελευταία ημέρα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου την Ένωσης.
Σε μία από τις κρισιμότερες χρονικά συγκυρίες για την Αυτοδιοίκηση, κατά τα μνημονιακά χρόνια, ενόψει των μεγάλων θεμάτων, τα οποία αυτή τη στιγμή ανοίγει ξανά η κυβέρνηση, όπως είναι η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α., αλλά και εν μέσω της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των πόρων, το γενικό συλλογικό όργανο των Δήμων της χώρας, η ΚΕΔΕ, θα κληθεί να αντιπροσωπεύσει την αυτοδιοίκηση και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες.
Παρ’ όλα αυτά, στο τελευταίο τακτικό συνέδριο της Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε 1-3 Δεκεμβρίου 2016 και όπου τέθηκαν επί τάπητος τα μείζονα ζητήματα, σημειώθηκαν έντονες λεκτικές διαμάχες, μεταξύ των επικεφαλής των ενδο-ενωσιακών παρατάξεων, με τους περισσότερους εκ τους συνέδρους να αποχωρούν από την αίθουσα, πριν την έγκριση των ψηφισμάτων και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, να κατηγορούν την ηγεσία της ΚΕΔΕ για μη τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών.
Εκτός των διαδικασιών η αντιπολίτευση
Αιτία της σύγκρουσης με σύσσωμη την αντιπολίτευση της Ένωσης, υπήρξε η πρόταση, τόσο εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη, όσο και του επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», κ. Απόστολου Κοιμήση, οι παρατάξεις των οποίων εκφράζονται σε κομματικό επίπεδο από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, να διενεργηθεί ψηφοφορία, χωρίς καταμέτρηση των παρόντων, προκειμένου να διαπιστωθεί απαρτία.
Αντιπαράθεση ωστόσο, σημειώθηκε και μεταξύ του κ. Πατούλη και των επικεφαλής του «Ριζοσπαστικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος», κ. Δημήτρη Μπίρμπα και της «Νέας Αυτοδικοίκησης», κ. Γιώργου Ιωακειμίδη, οι παρατάξεις των οποίων κομματικά εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αντίστοιχα.
Αφορμή για τον «καυγά» Πατούλη – Μπίρμπα – Ιωακειμίδη, στάθηκε η πρόταση του κ. Κοιμήση για δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες, για τα ζητήματα της απλής αναλογικής και της κινητικότητας των υπαλλήλων, παρά το γεγονός, πως το ενοποιημένο ψήφισμα, είχε ήδη διαμοιραστεί στους συνέδρους. Την πρόταση αυτή δέχτηκε ο κ. Πατούλης, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, να αντιδρούν έντονα, κάνοντας λόγο για «συνδιοίκηση» της Ένωσης και ζητώντας καταμέτρηση ψήφων, αφού ήταν προφανές το γεγονός, ότι δεν υπήρχε απαρτία, εφόσον παρόντα ήταν περί τα 70-80 μέλη, εκ των συνολικά 500.
Ο κ. Πατούλης, αγνοώντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και συντασσόμενος με τον κ. Κοιμήση, πρότεινε απλώς να μετρηθούν οι αρνητικές ψήφοι της αντιπολίτευσης, με τον κ. Μπίρμπα να ξεσπά εκτός μικροφώνου, φωνάζοντας, πως «δεν είναι δημοκρατικές διαδικασίες αυτές που ακολουθούνται».
Ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», σημείωσε, πως το σχέδιο του ψηφίσματος, το οποίο κατατέθηκε στους συνέδρους, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ρεπορτάζ του autodioikisi.gr, περιείχε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και καλούσε σε «ρήξη απέναντι στην πιο άθλια κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, μιλώντας επίσης για «συνδιοίκηση και ανακοινώνοντας, πως και η δική του παράταξη θα απέχει από τη διαδικασία, με τον κ. Ιωακειμίδη της «Νέας Αυτοδιοίκησης», αφού κατέφυγε σε μία πρόχειρη καταμέτρηση, να ανακοινώνει κι εκείνος την αποχή της παράταξης από την έγκριση του ψηφίσματος, σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς όπως τόνισε δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση απαρτία.
Από την ίδια ψηφοφορία απείχε και η «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπό της, η θέση της παράταξης του ΚΚΕ είναι η εφαρμογή απλής και άδολης αναλογική. Η "Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε δικό της ψήφισμα στο προεδρείο.
Με την απουσία της ευρύτερης πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία του Γ. Πατούλη και το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» του κ. Κοιμήση, αποφάσισαν το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος να μετατεθεί για επόμενη συνεδρίαση, ενώ επιπλέον, τάχθηκαν κατά του σχεδίου νόμου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι δεν περιέχει διάταξη που να ορίζει ότι θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, αλλά και του ελεγκτή νομιμότητας, διάταξη που περιέχεται στο ν/σ για τους ΟΤΑ.
Τέλος, από το συνέδριο εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, με τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή αποχώρησης από την Επιτροπή Διαβούλευσης για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της ΚΕΔΕ.
Σκληραίνει τη στάση της η Ένωση
Οι «Τέσσερις Αδιαπραγμάτευτες Θέσεις», όπως αυτές διαμορφώθηκαν εν μέσω της ταραχώδους ψηφοφορίας, αποτελούνται από τα εξής:
· Καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017 και άμεση συζήτηση με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
· Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).
· Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
· Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.
Από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Ενωσης, Γιώργος Πατούλης, έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα σκληρύνει τη στάση της και πως είναι αποφασισμένη να πάει σε ρήξη και σύγκρουση μαζί της, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Όχι στον “στραγγαλισμό” της λειτουργίας των Δήμων
23 Ιαν. 2018 - 6:13 - Συνέδριο με θέμα τη νησιωτική πολιτική
30 Σεπ. 2017 - 12:25 - ΚΕΔΕ: Απόδοση στους Δήμους 60% του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση
4 Δεκ. 2024 - 19:54 - Συζήτηση στην ΚΕΔΕ επί της πρότασης σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για τις ΔΕΥΑ
4 Δεκ. 2024 - 10:26 - “Επανεκκίνηση. Ισχυροί Δήμοι. Κάθε μέρα, δίπλα στον πολίτη”
6 Νοε. 2024 - 12:30