Μετωπική σύγκρουση ΚΕΔΕ-υπ. Εσωτερικών
- Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:17
Ανοιχτός πόλεμος μαίνεται μεταξύ της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εσωτερικών, εξ αφορμής της απόφασης των αυτοδιοικητικών να μην συμμετάσχουν στις επιτροπές για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο.
Με εμφανή την αντιπολιτευτική διάθεση του προέδρου της ΚΕΔΕ στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις αναγκαίες αλλαγές στον Καλλικράτη, το συλλογικό όργανο των Δήμων θέτει «κόκκινες γραμμές» στο υπουργείο, αιτιολογώντας έτσι την απόφαση του για μη συμμετοχή στη συζήτηση.
Σε μία διαδικασία αντιπαράθεσης έχουν μπει πλέον και οι δύο πλευρές, κατόπιν της εισήγησης του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, η οποία έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. του οργάνου, να μη συμμετέχει στις επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι να καταθέσει η Κυβέρνηση, όπως αναφέρει, τις δικές της θέσεις σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου.
Απόφαση μη συμμετοχής
Όπως είχε ανακοινώσει σχετικά η ΚΕΔΕ, «καταθέτει και πάλι τις θέσεις της – «κόκκινες γραμμές» τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και στις επιτροπές και αναμένει, εντός δεκαημέρου, από το Υπουργείο Εσωτερικών να διατυπώσει το συγκεκριμένο πλαίσιο των προτάσεών του. Μέχρι την κατάθεση των θέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών η ΚΕΔΕ δε θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις των επιτροπών. Αφού κατατεθούν οι προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών θα πραγματοποιηθεί και πάλι συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αξιολογηθεί η συμμετοχή των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ στις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση».
Ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι «λειτουργούμε θεσμικά και όχι κομματικά» και παραδέχεται πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι, στην πρόσφατη συνάντηση μας, ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης εμφανίστηκε θετικός απέναντι σε μια σειρά αιτημάτων μας. Αυτό που απομένει, για να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος και η συνεργασία, είναι οι προθέσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις και έργα».
Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την απόφαση της μη συμμετοχής στις επιτροπές διαβούλευσης, στέκεται στο γεγονός ότι κατά τη συνάντηση με τον υπουργό του απηύθυνε πρόσκληση «να παραβρεθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα και τα προβλήματά μας και να μας απαντήσει με ποιο τρόπο το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να δώσει λύσεις».
Ακατανόητη στάση
Την ανωτέρω αιτιολόγηση, το υπουργείο από την πλευρά του κρίνει ως «ακατανόητη την αρνητική στάση της ΚΕΔΕ», αναφέροντας ότι η επιλογή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προκάλεσε πραγματική έκπληξη, ενώ σημειώνει ότι «έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργικής διαβούλευσης- επικαλούμενο [Δ.Σ.] ακατανόητους λόγους, ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ένωσης στην Επιτροπή και τις Υποεπιτροπές διαλόγου για την αλλαγή του «Καλλικράτη».
Στην απάντηση του το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι «Θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε, ευθέως και με σαφήνεια, το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη, συγκυρία για την πατρίδα μας. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στο διάλογο είναι δικαίωμα και η αποχή συνιστά εθελοντική απώλεια αυτού του δικαιώματος».
Και από την πλευρά του υπουργείου γίνεται υπενθύμιση του γεγονότος που και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παραδέχθηκε, ότι «στην τελευταία συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αντιμετωπίστηκαν θετικά οι αναφορές του υπουργού και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές».
Χωρίς να επιθυμεί να ανεβάσει τους τόνους έναντι των Δημάρχων το υπουργείο Εσωτερικών, καλεί την ΚΕΔΕ «να ξανασκεφθεί την απόφασή της και να παραμείνει στη διαδικασία διαβούλευσης, το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι δεσμευτικό, είναι ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμο για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργείου και της κυβέρνησης».
Καταλήγει δε πως «Τα θέματα είναι σοβαρά, η διάθεση ανταλλαγής απόψεων είναι ειλικρινής και έμπρακτη, η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας δεδομένη, όπως και η συμφωνία όλων ότι οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά».
Κατάθεση των κυβερνητικών προτάσεων
Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο υπουργείο Εσωτερικών, εμφανίζεται κάθετος στην απόφαση του καθώς αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους, αν δεν καταθέτει η κυβέρνηση τις προτάσεις της», έναντι των προτάσεων που είχε καταθέσει η αυτοδιοίκηση από το Δεκέμβριο του 2016.
Όπως εμφατικά αναφέρει, η ΚΕΔΕ έχει καλέσει την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στη Διοικητική Μεταρρύθμιση του κράτους, τα οποία εδράζονται «στις θέσεις της σχετικά με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, αλλά και μια ολοκληρωμένη μελέτη πάνω στο ζήτημα αυτό», χωρίς μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση να «παρουσιάσει καμία επίσημη θέση όσον αφορά την αλλαγή του Καλλικράτη».
Εμμένει ότι «η κυβέρνηση συστηματικά αρνείται επί μήνες να παρουσιάσει τις θέσεις της», όμως παρά αυτό το γεγονός «η ΚΕΔΕ συμμετέχει στο διάλογο, γιατί πιστεύουμε σε αυτόν. Όμως πρέπει τον ίδιο σεβασμό στη διαδικασία, να επιδείξει και η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν είναι δυνατόν ένας διάλογος να είναι εποικοδομητικός, όταν το ένα από τα δύο μέρη, παρ’ όλο που καλείται διαρκώς να καταθέσει τις απόψεις του, αυτό δεν το πράττει. Δεν μπορεί να υπάρχει διάλογος όταν μόνον ένα μέλος καταθέτει προτάσεις».
Και από την πλευρά του απευθύνει έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις της για το περιεχόμενο της αλλαγής του Καλλικράτη και πώς οραματίζεται το μέλλον του Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καθώς, όπως σημειώνει, «Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον του θεσμού όπως τα οικονομικά των Δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, το εκλογικό σύστημα αλλά και το ζήτημα της αλλαγής των ορίων των Δήμων, που κάποιες πλευρές επιχειρούν να ανοίξει, παρά το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ κατηγορηματικά δεν συζητά το συγκεκριμένο θέμα».
Επιθυμώντας δε να φανεί συναινετικός αναφέρει ότι «Η ΚΕΔΕ επιθυμεί να υπάρξει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, στη βάση της ειλικρίνειας και της ισοτιμίας, όπως καταγράφηκε άλλωστε στην πρόσφατη συνάντηση μας. Δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση, αλλά την επίλυση των προβλημάτων που βάζουν εμπόδια στη λειτουργία του θεσμού μας. Ο στόχος είναι κοινός. Η επανέναρξη του διαλόγου μπορεί λοιπόν να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, εφόσον όλες οι πλευρές προσέλθουν σε αυτόν με θέσεις και προτάσεις».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στήριξη της αυτοδιοίκησης με επιπλέον 60 εκατ. ευρώ και ρυθμίσεις για ενίσχυση των κοινωνικών της δομών
20 Νοε. 2020 - 6:23 - «Νέος μεταρρυθμιστικός οδικός χάρτης»
19 Απρ. 2018 - 6:12 - Στην έκτακτη συνεδρίαση ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τον "Καλλικράτη" ο Γ. Χατζημάρκος
2 Μαρ. 2017 - 11:36 - Λίγο πριν τις αλλαγές του «Καλλικράτη»
26 Ιαν. 2017 - 6:18 - ΚΕΔΕ: Απόδοση στους Δήμους 60% του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση
4 Δεκ. 2024 - 19:54