Αρχές του φθινοπώρου το νομοθετικό πλαίσιο για τις αλλαγές στον Καλλικράτη
- Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2017 - 06:17
- / Eνημέρωση: 2 Ιουν. 2017 - 21:00
Στις θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Εσωτερικών, αναφέροντας ότι το συνολικό σχέδιο για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, «αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, αφορά τη σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, αφορά όμως και την ίδια τη θεσμική συγκρότηση της κρατικής λειτουργίας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «όλα αυτά τα χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι προβληματικό, είναι δυσλειτουργικό, είναι αντιπαραγωγικό και το χειρότερο, πολλές φορές είναι αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές».
Ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου, θα κατατεθεί στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της οργάνωσης και της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτείνεται σε τέσσερα πεδία:
Πρώτον, στον αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, ανάμεσα στους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους δήμους και τις περιφέρειες και το κράτος.
Δεύτερο, στον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το εκλογικό σύστημα, το σύστημα εκλογής δημοτικών, περιφερειακών συμβουλίων και δημάρχων και περιφερειαρχών, το σύστημα διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη θέσπιση της κοινωνικής συμμετοχής και του ελέγχου των πολιτών απέναντι στον θεσμό.
Το τρίτο πεδίο αφορά τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και το τέταρτο αφορά στην αναπτυξιακή τους πολιτική.
Οπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας «Η κυριότερη στόχευσή της είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να αποτελέσει η Αυτοδιοίκηση έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Η κυβέρνηση προωθεί ήδη τη συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και αυτό ξεκινάει σε επίπεδο περιφερειακό, επιζητώντας τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την εκπόνηση περιφερειακών, αναπτυξιακών σχεδίων.
Με την επισήμανση εκ μέρους του πρωθυπουργού ότι «Περνάμε σε μία νέα εποχή», έγινε αναφορά και στους κανόνες λειτουργίας και εκλογής όχι μόνο του κοινοβουλίου, αλλά και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω της απλής αναλογικής.
«Από τα λόγια στα έργα»
Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:
«Στη χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού «τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά», συμπληρώνουμε «και δεν πρέπει να μείνει όπως παλιά»: από τα συνθήματα πρέπει να περάσουμε στις πράξεις, από τις εξαγγελίες σε συγκεκριμένα σχέδια, από τα λόγια στα έργα.
Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της από καιρό τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τη μετεξέλιξη του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, να γίνει δηλαδή πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή «τίποτε δεν μπορεί να μείνει όπως παλιά»:
-ούτε τα θεσμικά και λειτουργικά εμπόδια που διαρκώς θέτει η κεντρική γραφειοκρατία στην Αυτοδιοίκηση,
-ούτε η δραστική περικοπή της χρηματοδότησης,
-ούτε η διαρκής μείωση του προσωπικού και ιδίως του εξειδικευμένου, επιστημονικού προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής,
-ούτε το συνεχές «ράβε-ξήλωνε» με τις αρμοδιότητες.
Συνεπώς, πρέπει - και μένει - να αποδειχθεί στην πράξη η πολιτική βούληση για τις επιβεβλημένες θεσμικές τομές ώστε οι Περιφέρειες:
-Να αποκτήσουν κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή να θέτουν κανόνες δικαίου με τους οποίους ρυθμίζουν ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους και οι οποίοι (κανόνες) έχουν ισχύ αντίστοιχη με τους κανόνες που θεσπίζει το κεντρικό κράτος.
-Να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, δηλαδή σταθερές και δυναμικές πηγές εσόδων, ώστε να πάψουν να εξαρτώνται από το κεντρικό κράτος.
-Να είναι κατάλληλα και επαρκώς στελεχωμένες.
-Να αναλάβουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οι οποίες δεν ανήκουν στο «σκληρό» πυρήνα του κράτους.
-Να έχουν τη δυνατότητα με καινοτόμα αναπτυξιακά εργαλεία να διαδραματίσουν ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Στις Περιφέρειες θέλουμε δράσεις με ταχύτητα που να οδηγούν σε οικονομική αποδοτικότητα, κυβερνητική και περιφερειακή αποτελεσματικότητα, υποδομές, παραγωγική αποτελεσματικότητα.
Ισχυρές και αυτοδύναμες θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά, Περιφέρειες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την παραγωγή καθώς και εστίες κοινωνικής αλληλεγγύης στα πρότυπα των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη: αυτός είναι ο πιο γρήγορος και ασφαλής δρόμος για να γίνει πράξη η παραγωγική ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΥΠΕΣ: Οι αλλαγές του νέου κώδικα Αυτοδιοίκησης
19 Νοε. 2024 - 9:38 - Συλλυπητήρια Τσίπρα για τον θάνατο του Νεκτάριου Σαντορινιού
13 Φεβ. 2023 - 11:47 - “Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει”
14 Απρ. 2022 - 6:13 - Επιμένουν σε έναν ουσιαστικό ρόλο για την Αυτοδιοίκηση
24 Δεκ. 2021 - 6:20 - Η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ
20 Σεπ. 2021 - 6:16