Στοιχείο πολιτικής εκμετάλλευσης οι πυρκαγιές που κατέκαψαν την χώρα

Επάνω στις στάχτες

  • Πέμπτη, 17 Αυγούστου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 17 Αυγ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Χορός εντυπώσεων και σκοπιμοτήτων στήθηκε επάνω στα αποκαΐδια των μεγάλων πυρκαγιών, αντί για θρήνο για την καταστροφή, εύγε για τον αγώνα, προβληματισμό για τις ελλείψεις, απέχθεια για την καπηλεία.

Όλο και χαμηλότερα σέρνεται η πολιτική ζωή της χώρας, με νέα δείγματα υποτροπής τον τρόπο χειρισμού  της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσαν τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών σε διάφορα σημεία της επικράτειας.

Οι φλεγόμενες εκτάσεις αποτέλεσαν το σκηνικό ενός έργου παραλόγου, με έναν τραγικό πολιτικό λόγο να υψώνει κορώνες ευκαιριακής εκμετάλλευσης του γεγονότος, με κύριους πρωταγωνιστές τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους πιλότους των εναέριων μέσων και θλιβερά υποβολεία τα μέσα ενημέρωσης, που για ακόμα μία φορά ενήργησαν βάσει διατεταγμένης κομματικής υπηρεσίας.

Εν μέσω δακρύβρεχτων, κατευθυνόμενων πολύωρων τηλεοπτικών μεταδόσεων και με ζητούμενο την δημιουργία συγκινησιακής φόρτισης, ελάχιστες οι φωνές της λογικής και της ψύχραιμης αποτίμησης της κατάστασης, οι οποίες όμως «κόπηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς δεν εξυπηρετούσαν στον αρνητικό εντυπωσιασμό.

Επικοινωνιακή πολιτική εκμετάλλευση

Οι επικλήσεις της ανεπαρκούς κυβερνητικής ετοιμότητας και συντονισμού, ως αντιπολιτευτική ρητορική, λησμόνησαν επιδεικτικά τις κωλυσιεργίες του παρελθόντος, που είχαν καταγραφεί επί παρόμοιων περιπτώσεων.

Οι επικρίσεις και τα κατηγορητήρια εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών για μεθοδεύσεις πίσω από την εμπρηστική διασπορά εστιών σε ολόκληρη την χώρα, για τη δημιουργία καταστάσεων αποσταθεροποίησης, στερούνται κάθε πολιτικής σοβαρότητας, επιδεικνύοντας ένα σύνδρομο καταδίωξης.

Καμία αναφορά στην γεωμοφορολογική διαμόρφωση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, που σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων αποτελούν ευνοϊκά στοιχεία στην πρόκληση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Το καίριο στοιχείο της κλιματικής αλλαγής ούτε που απασχόλησε τις βαθυστόχαστες πολιτικο-δημοσιογραφικές αναλύσεις λαϊκισμού, όταν οι χώρες της νότιας Ευρώπης στην περιοχή της Μεσογείου μαστίζονται από πυρκαγιές.

Η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας των δασικών χαρτών, ίσως να επέτρεψε την ανάδειξη της πρόθεσης εκμετάλλευσης της κατάστασης, ειδικά των συγκεκριμένων περιοχών της Αττικής, που κατά το παρελθόν οργίασαν οι καταπατήσεις, οι παράνομες ανεγέρσεις κατοικιών και εκ των υστέρων περιορισμένες νομιμοποιήσεις.

Για τον πεπαλαιωμένο στόλο των εναέριων μέσων, όπως και συνολικά για την δασοπροστασία της χώρας, επιδείχθηκε σιωπή τόσο εκ μέρους όσων επί χρόνια ασκούσαν διακυβέρνηση όσο και από τους νυν κυβερνώντες.

Καμία αναφορά και καμία ανάληψη ευθύνης ούτε για την ελλιπή επάνδρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς η πίστη στην εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών για περιστολή των δαπανών, για περιορισμό των προσλήψεων, για περικοπές των μονιμοποιήσεων των εποχικών πυροσβεστών κ.λ.π., δεν επιτρέπει τίποτε άλλο εκτός του να αγνοείται επιδεικτικά το μέγεθος αυτής της ευθύνης.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Απολογιστικά οι καταστροφές δεν έχουν επακριβώς αποτυπωθεί, ούτε σε ότι αφορά στις καμένες εκτάσεις, τις οποίες η Πυροσβεστική τις περιορίζει σε περίπου 15-20.000 στρέμματα, αριθμός κατά πολύ μικρότερος έναντι άλλων παρόμοιων καταστάσεων του παρελθόντος, γεγονός που διέψευσε την καταστροφολογία που αναπτύχθηκε,  όμως δεκάδες ήταν τα ακίνητα όπως και τα οχήματα που κατάστρεψε η φωτιά.

Η καταστροφή μεγάλου τμήματος της περιαστικής δασώδους έκτασης του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που θα επιφέρει στο κλεινόν άστυ, οφείλεται να αναφερθεί ότι περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των υπερπροσπαθειών που κατέβαλαν για την κατάσβεση, επικουρούμενοι τόσο από τα πτητικά μέσα, όσο και από την ενεργό δράση των εθελοντών.

Ειδικά σε ότι αφορά στην πιθανή εκμετάλλευση του γεγονότος, με νέες καταπατήσεις των συγκεκριμένων πρώην δασικών εκτάσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατέστησε σαφές ότι οι πυρκαγιές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τους δασικούς χάρτες, καθώς οι καμένες περιοχές κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες και δεν τροποποιείται η χρήση τους.

Κυβερνητικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα

Σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των καταστροφικών των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

1. Η άμεση καταγραφή ζημιών. Ήδη από 14 Αυγούστου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.

2. Αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί βλάβες.

3. Αποζημίωση των ιδιοκτητών παραγωγικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές.

4. Φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

5. Άμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά έργα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα

6. Άμεση οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων (με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων).

7. Ενίσχυση της δασικής πολιτικής με προώθηση και ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας

8. Εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις

9. Κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.

Σημειώνεται ότι θα υπάρξει μέριμνα για:

- Προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία.

- Για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε.

Όπως σημειώνεται εκ μέρους της κυβέρνησης «Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε παρά τις εκατοντάδες  πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας (Αττική, Ζάκυνθο, Ηλεία, Κήθυρα, κ.ά.) και τους ισχυρούς ανέμους, που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση. Τέλος να σημειωθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος».

 

 

 

Ετικέτες: