Οι κυβερνητικές κατευθύνσεις για το 2018
- Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, 2018 - 06:18
Χρονιά ορόσημο και ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και δικαίωση για τις θυσίες του ελληνικού λαού, βλέπει το 2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφερε στα στελέχη της κυβέρνησης του στο υπουργικό συμβούλιο λίγο πριν την κατάθεση προς ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου.
Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας ότι το 2018 μπήκε με καλούς οιωνούς στον τομέα της οικονομίας, υπενθύμισε ότι με ορόσημο την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 του Γενάρη, ολοκληρώνεται η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης, γεγονός που σημαίνει ότι περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε κλείνει ένας μακροχρόνιος κύκλος επιτροπείας για τη χώρα, που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2010, με τον ίδιο να σημειώνει ότι «ο αποκλεισμός αυτός δεν ήρθε φυσικά τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα στρεβλών πολιτικών επιλογών δεκαετιών, που άφησαν τη χώρα μας έρμαιο των συνεπειών μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, που χτύπησε την Ελλάδα πιο βίαια από κάθε άλλη χώρα του κόσμου».
Συνόψισε σε μόλις 3 τις αιτίες της αρνητικής για την χώρα εξέλιξης, με πρώτη την σαθρή οικονομία, που στερούνταν αναπτυξιακό σχέδιο, με διαχρονική υστέρηση στον τομέα των εσόδων, δεύτερη την πελατειακή λογική που οργίαζε στο κράτος, τη διαφθορά και τη γενικευμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή ως αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής και στρατηγικής οικοδόμησης συναινέσεων και τρίτη ο εξαναγκασμός της χώρας σε προγράμματα προσαρμογής, που βύθισαν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και τεράστια τμήματα της ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Οικονομικά αποτελέσματα
Για τους χειρισμούς της δικής του κυβέρνησης από το 2015 έως σήμερα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εκτός των δημοσιονομικών και οικονομικών μεγεθών, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, λήφθηκαν υπόψη και οι ανάγκες της κοινωνίας, οι οποίες
εντάχθηκαν στην εξίσωση ως μια από τις μεταβλητές του προγράμματος.
Για την τελική φάση του προγράμματος ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη ολοκληρωθεί, το 2017, για τρίτη συνεχόμενη φορά, υπήρξε δημοσιονομική υπεραπόδοση και σημείωσε ότι η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα, για πρώτη φορά στα οκτώ χρόνια εντός προγράμματος, καθώς ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έκλεισε μια διαδικασία αξιολόγησης, ένας νέος προϋπολογισμός, χωρίς την απαίτηση από την πλευρά των δανειστών για νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανάκαμψη της οικονομίας, αφού οι ξένες επενδύσεις το 2017 άγγιξαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία, το λιανικό εμπόριο ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και ως αποτέλεσμα της απόφασής για την παροχή του κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο και τις επιστροφές στις συντάξεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτού του ποσού να πέφτει άμεσα στην πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με αυτά τα χειροπιαστά αποτελέσματα, υπήρξε σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να κινείται ήδη σε έδαφος κάτω από το 4%, σημειώνοντας τις χαμηλότερες αποδόσεις του εδώ και μια δωδεκαετία, που αντιστοιχεί στο ποσό που δανειζόταν η χώρα το 2006, πολύ-πολύ πριν την κρίση.
Με κοινωνικό πρόσημο
Πέραν των θετικών δεικτών της οικονομίας, η βαρύτητα για την κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός δίνεται στο μπορέσουν αυτοί να μεταφερθούν στην πραγματική ζωή των πολιτών και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η σταθερή μείωση της ανεργίας, με σημαντικό στοιχείο τη δημιουργία περίπου 320.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε αντίθεση με την τάση θέσεων μερικής απασχόλησης, που είχε δημιουργηθεί ιδιαίτερα την περίοδο 2012 -2015.
Παράλληλα, μείωση από το 19% στο 13% παρατηρείται και στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας.
Αναφερόμενος ο κ. Τσίπρας στις πολιτικές διαφοροποιήσεις της κυβέρνησης του έναντι των προηγούμενων πολιτικών συστημάτων, έθεσε και τις παρεμβάσεις υπέρ ενός κοινωνικού κράτους, που ο προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την 3η αξιολόγηση, αυξήθηκε κατά 260 εκ. ευρώ το 2018, φτάνοντας τελικά στα 910 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι φέτος περίπου 600.000 οικογένειες θα δουν αυξημένα επιδόματα τέκνων.
Αναφέρθηκε επίσης στην χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ, στη μεταρρύθμιση που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι σε εξέλιξη με τη δημιουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας .
Στον χώρο της παιδείας υπενθύμισε τα 140.000 χιλιάδες σχολικά γεύματα, αλλά και τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Καταπολέμηση της διαφθοράς
Μίλησε για κοινωνική δικαιοσύνη που πρέπει να διέπει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με στήριξη των επενδύσεων, με κεντρικό ρόλο στην εργασία, με αναδιανεμητικό πρόσημο, με στήριξη του κοινωνικού κράτους και με καταπολέμηση της διαφθοράς, που μαζί με τη στήριξη της εργασίας θα αποτελούν και τον πυρήνα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της νέας περιόδου.
Δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πετύχει, σε αυτό τον τομέα, περισσότερα και πιο απτά αποτελέσματα, με επιμερισμό των ευθυνών, αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και απόδοση δικαιοσύνης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «να μην επιτρέπουμε να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι της μισθωτής εργασίας ή της μικρής επιχειρηματικότητας, ενώ, την ίδια στιγμή, μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα χρήματά τους αφορολόγητα στο εξωτερικό ή και πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα να συνεχίζουν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν τους καρπούς των παρανομιών τους στην πλάτη του ελληνικού λαού».
Εξωτερική πολιτική
Ειδική αναφορά έκανε στα πρόσφατα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για το οποίο επεσήμανε ότι εδώ και 25 χρόνια βαλτώνει εις βάρος της χώρας και για το οποίο τώρα, παρατήρησε ότι υπάρχει ένα παράθυρο για λύση, με την επισήμανση ότι αυτή θα επιτευχθεί στον βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής και θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
Και ενώ τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση, στο κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2018, είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων όχι μόνο για την οικονομική αναβάθμιση αλλά και για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του διεθνούς ρόλου της χώρας.
Οι θεσμικές αλλαγές
Στις προοπτικές για το 2018 τέθηκε από τον πρωθυπουργό και η ολοκλήρωση των μεγάλων θεσμικών αλλαγών, για τις οποίες όπως είπε «έχουμε ήδη δεσμευτεί να τις ολοκληρώσουμε, αφήνοντας και το αποτύπωμα, το βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα».
Μεταξύ αυτών των αλλαγών είναι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση για το Νέο Λύκειο και την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, η μεγάλη θεσμική τομή, με τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου των Περιφερειακών Συνεδρίων ώστε να οριστεί το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ο διάλογος με την Κοινωνία των Πολιτών, για την προαναγγελθείσα Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η Ελλάδα να βρεθεί με λιγότερους φόρους στο τέλος της 4ετίας
25 Νοε. 2024 - 13:03 - Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Στα 950 ευρώ θα φτάσει το 2027
31 Οκτ. 2024 - 12:35 - Υπουργικό Συμβούλιο: Κατώτατος μισθός και αλλαγές σε ΑΑΔΕ και φορολογικές δηλώσεις
31 Οκτ. 2024 - 10:26 - Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο με οκτώ νομοσχέδια στο τραπέζι
30 Οκτ. 2024 - 20:00 - Υπουργικό Συμβούλιο: Η πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές - Τα θέματα στην ατζέντα
28 Αυγ. 2024 - 11:35