Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στο νέο πολυνομοσχέδιο
- Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, 2018 - 06:11
Νέο κτηματολόγιο, λατομικό νομοσχέδιο και χρηματιστήριο ενέργειας αποτελούν τα σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος του νέου πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ολοκλήρωση κτηματογράφησης και νέοι δασικοί χάρτες
Στο νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται η σύσταση του νέου φορέα που θα αντικαταστήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο νέος ενιαίος φορέας υπό τον τίτλο “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, συμμορφώνεται με τους αντίστοιχους που ισχύουν στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, με τον μέχρι τώρα δημόσιο φορέα, τα υφιστάμενα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία να ενσωματώνονται σε αυτόν. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεθόδευση μιας ενιαίας στρατηγικής και συντονισμού στο κτηματολόγιο που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της ελληνικής επικράτειας έως το 2020.
Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση θεσπίζεται ένας ορθολογικός και ενιαίος τρόπος οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων στο σύνολο της επικράτειας. Συγκεκριμένα, επιβάλλονται ενιαίοι κανόνες ως προς τον τρόπο καταχώρησης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων και τον τρόπο υπολογισμού και είσπραξης τελών, κάτι το οποίο θα ισχύει πριν την ολοκληρωτική μετάβαση στο νέο καθεστώς, προκειμένου η διαδικασία της αλλαγής να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα.
Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι η τελική δομή και ο τρόπος λειτουργίας του Ελληνικού Κτηματολογίου προέκυψε κατόπιν ευρείας διαβούλευσης, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση των αρχών της δημοσιότητας και την κατοχύρωση της ασφάλειας των συναλλαγών, για τα οποία απαιτείτο ριζική αναδιοργάνωση των δομών κτηματογράφησης.
Η οργανωτική δομή και οι αρμοδιότητες του νέου κτηματολογίου
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα αποτελείται από μία κεντρική υπηρεσία και περιφερειακές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 17 κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα, η σύσταση των οποίων θα γίνει σταδιακά εντός διετίας από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο νέος φορέας θα είναι δημόσιος (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) με υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και θα τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ.
Όπως επισημαίνεται από το αρμόδιο υπουργείο, η επιλογή του δημόσιου φορέα έγινε με γνώμονα τη φύση του νομικού ελέγχου και την καταχώριση των δικαιωμάτων των πολιτών, η οποία συνιστά άσκηση δημόσιας εξουσίας, καθώς και τη φύση των δεδομένων που τηρούνται στο κτηματολόγιο, τα οποία εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς. Λαμβάνοντας αυτά υπ’ όψιν δε θα μπορούσε ο φορέας να έχει διαφορετική μορφή.
Στις αρμοδιότητες του νέου φορέα συγκαταλέγεται η κτηματογράφηση του συνόλου της χώρας και η λειτουργία του συστήματος του εθνικού κτηματολογίου, δηλαδή η τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών σε όσες περιοχές δεν έχει γίνει η έναρξή του, ενώ αναλαμβάνει τη διατήρηση και διαχείριση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων, του ενεχυροφυλακείου και της βάσης δεδομένων του κτηματολογίου, με δυνατότητα ανάθεσης υπηρεσιών, έργων και μελετών σε τρίτους, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Επισημαίνεται ότι οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων της νομικής υπηρεσίας του Εθνικού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης καθώς και των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων διασφαλίζονται απόλυτα. Οι δικαστικοί υπάλληλοι των έμμισθων υποθηκοφυλακείων μπορούν να ενταχθούν στο νέο φορέα ως δημόσιοι υπάλληλοι, είτε να υπαχθούν ως δικαστικοί υπάλληλοι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι μεταφέρονται στο νέο φορέα σε προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με αναγνώριση αποκτηθείσας τεχνογνωσίας και εμπειρίας.
Βασικοί στόχοι της Κυβέρνησης
Με την ίδρυση του νέου φορέα, η Κυβέρνηση προχωράει σε θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα στο εθνικό κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, εκσυγχρονίζεται το σύστημα δημοσιότητας καθώς η βάση δεδομένων δε θα είναι πλέον ονομαστική αλλά θα αποτελείται από μοναδιαίους κωδικούς ακινήτων, εξασφαλίζεται η ενιαία εφαρμογή των κανόνων καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου επί της ακίνητης περιουσίας, με άσκηση ενιαίας εποπτείας, παρέχονται υπηρεσίες καταχώρισης με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο και βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των χρηστών, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών οι οποίες θα επιτρέπουν την κατάθεση των πράξεων προς καταχώρηση, τη λήψη πιστοποιητικών, την έρευνα κτηματολογικών δεδομένων.
Σε αυτή την κατεύθυνση στο νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται η δημιουργία εφαρμογών και σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών καθώς και του μηχανισμού διόρθωσης εσφαλμένων εγγράφων, η ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων, η κωδικοποίηση των εισπρακτέων τελών και η απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού τους καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικής είσπραξης μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων.
Αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ως προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, τη μείωση του ενεργειακού κόστους λόγω ανταγωνισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού με την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ.
Για τον σκοπό αυτό, με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου τροποποιείται το Target Model (“Μοντέλο Στόχος”), το οποίο προσδιορίζει τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιμέρους εθνικές αγορές ανά την Ευρώπη προκειμένου να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας και να επιτευχθεί η σύζευξη μεταξύ τους. Προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του ενεργειακού κόστους και η ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού απαιτείται σταδιακή σύγκλιση της τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση μηχανισμών όπως το ενεργειακό χρηματιστήριο και ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών μελών. Το Target Model επιχειρεί την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σε μία διευρυμένη αγορά θα μπορούσε να λειτουργήσει με το πλεόνασμα μίας χώρας να καλύπτει με όρους αγοράς το έλλειμμα μίας άλλης, ενώ παράλληλα θα υπάρξει σταδιακή άμβλυνση των διαφοροποιήσεων μεταξύ των τιμών των επιμέρους αγορών.
Ειδική μνεία γίνεται στην ενιαία πλατφρόμα δημοπρασιών στην οποία υποβάλλονται καθημερινά προσφορές για πώληση και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη μέρα (προ-ημερήσια αγορά), με τις περισσότερες χώρες να έχουν ήδη ενοποιήσει τις προ-ημερήσιες χονδρεμπορικές αγορές τους. Η Ελλάδα θα συζευχθεί πρώτα με την Ιταλία, στη συνέχεια με τη Βουλγαρία και με άλλες όμορες χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατές διεθνείς διασυνδέσεις.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Διαγωνισμός Σεναρίου Ταινίας για την Κλιματική Αλλαγή του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
23 Σεπ. 2023 - 11:34 - Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
20 Ιουλ. 2023 - 12:46 - «Απάτητα βουνά», αλλά «σπαρμένες» θάλασσες(?)
20 Ιαν. 2022 - 6:18 - Οι παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης
12 Αυγ. 2021 - 6:13 - Πρώτη συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
11 Σεπ. 2019 - 6:28