«Νέος μεταρρυθμιστικός οδικός χάρτης»
- Πέμπτη, 19 Απριλίου, 2018 - 06:12
Από το βήμα του κοινού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως και την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής, στην εκλογική διαδικασία.
Κατά την ομιλία του, στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του σχεδίου νόμου, το οποίο θα προβλέπει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, μία μεταρρύθμιση, την οποία έχει προαναγγείλει εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση, ενώ ανακοίνωσε, πως οι εκλογές αναμένεται να μετατεθούν για την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, του 2019.Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί και να τεθεί προς διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών, χωρίς ωστόσο να κάνει συγκεκριμένη τη χρονική περίοδο που θα διαρκέσει η διαδικασία. Όπως τόνισε ο υπουργός, η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, αφορά στην αποσυσχέτιση των ευρωεκλογών από αυτές της αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά στην απλή αναλογική, ο υπουργός υποστήριξε, ότι η καθιέρωση του συγκεκριμένου συστήματος, αποτελούσε αίτημα της ίδιας της Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), έως και το 2000, ενώ σημείωσε, πως στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, θα δίνεται η δυνατότητα στους επικεφαλής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών να ορίζουν αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες, αντίστοιχα. Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ενιαία ψηφοδέλτια, για τις κοινότητες έως 500 κατοίκων, την καθιέρωση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, τη δυνατότητα της λευκής ψήφου, τη δυνατότητα ίδρυσης κοινωφελών επιχειρήσεων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και την καθιέρωση του Ελεγκτή Νομιμότητας.
Όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, «μία μεταρρύθμιση θέλει πόρους κι ενώ εγώ αναφέρθηκα για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα, αυτά όλα προφανώς αθροιζόμενα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η Αυτοδιοίκηση από την απώλεια των πόρων των τελευταίων ετών. Άρα λοιπόν μιλάμε για μία νέα μεταρρυθμιστική περίοδο για ένα πρώτο βήμα σε ένα νέο μεταρρυθμιστικό οδικό χάρτη, ο οποίος θα έρθει να απαντήσει σε ό,τι είναι ώριμο, σε ό,τι μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες. Είναι μία ανοιχτή μεταρρυθμιστική πρόταση, για αυτό μιλήσαμε για τον «Κλεισθένη Ι». Ο αριθμός ένα δεν ήταν απλά και μόνο για λόγους marketing, ήταν για λόγους ουσιαστικούς».
Ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδίου
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης έκανε λόγο για «συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την απαξίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού» και την κατηγόρησε ότι προχωρά σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που δεν περιλαμβάνει καμία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις – τομές, που έχει προτείνει η ΚΕΔΕ στα Συνέδρια της και τις οποίες έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και ο τόπος.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, δεν περιλαμβάνει σοβαρές ρυθμίσεις σε θέματα, όπως, η διασφάλιση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, η τη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, ή η κατοχύρωση του ρόλου των Δήμων στην άσκηση των κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο.
Συμμετοχή στο διάλογο με προτάσεις
Η ΚΕΔΕ, μέσω του προέδρου της παρουσίασε τις προτάσεις της, για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίες ενδεικτικά αφορούν σε:
- Mεταφορά πόρων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, από το Κεντρικό Κράτος, προς τα κάτω, προς την Αυτοδιοίκηση,
- Εφαρμογή της έννοιας της μητροπολιτικότητας,
- Λειτουργία ενός μικρού, ευέλικτου, με στρατηγικό χαρακτήρα Κεντρικού Κράτους. Και η μεταβίβαση όλο και περισσότερων λειτουργιών προς την αυτοδιοίκηση,
- Παραχώρηση στην Αυτοδιοίκηση του 8% των πόρων του ΑΕΠ,
- Φορολογική αποκέντρωση,
- Ουσιαστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και απευθείας πρόσβαση, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
- Στοπ στην «αρπαγή» των χρημάτων της Αυτοδιοίκησης από το Πράσινο Ταμείο και παραχώρηση δυνατοτήτων στην Τ.Α. ώστε να τα διαχειρίζεται για περιβαλλοντικά έργα,
- Πρώτος λόγος στους Δήμους όσον αφορά στη διαχείριση των παραλιών τους,
- Προσλήψεις από τους Δήμους του προσωπικού που χρειάζονται για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες
- Αυτονομία των Δήμων, αναφορικά με τους πόρους και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία των σχολείων, για τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης των πόλεων τους,
- Δημοτική διαχείριση των απορριμμάτων,
- Πρώτος λόγος στους Δήμους, για θέματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
«Τίποτε όμως από τα παραπάνω δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται» επισήμανε ο κ. Πατούλης και επικαλούμενος τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις όταν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά «Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι. Μας κοροϊδεύουν κανονικά».
«Η Ελλάδα δε χρειάζεται απλή αναλογική αλλά απλή λογική»
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλή αναλογική. Χρειάζεται απλή λογική και ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι προετοιμασμένη να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο, από τη στιγμή που θα δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ωστόσο ζήτησε να υπάρξει δημόσια δέσμευση του Υπουργού ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή και ότι δεν θα υπάρχει πρόταση στο νομοσχέδιο που θα προβλέπει μείωση της θητείας των αιρετών από 5 σε 4 χρόνια.
Παράλληλα κάλεσε τον Υπουργό να μην προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου αν δεν έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση και διαμήνυσε, ότι «αν ο κ. Υπουργός δεν ανταποκριθεί στις θέσεις αυτές, η ΚΕΔΕ θα είναι απέναντι. Θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο, μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές μας κοινωνίες, για να αποτρέψουμε τη διάλυση των Δήμων μας. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο αγώνα. Από αυτόν τον αγώνα θα βγούμε νικητές αν είμαστε ενωμένοι».
«Παράθυρο ευκαιρίας η επικείμενη μεταρρύθμιση»
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών, κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος εστίασε στο γεγονός, ότι πριν την παρουσίαση του νομοσχεδίου, δεν υπήρξε διάλογος.
«Διάλογος δεν έχει γίνει. Ο διάλογος ξεκινάει από την παρουσίαση του νομοσχεδίου. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες (σ.σ. διαβούλευσης) αν όχι παραπάνω. Πρέπει όμως να σημειώσω ότι διάλογος με προειλημμένες αποφάσεις και ιδεολογικές εμμονές δεν είναι διάλογος», σημείωσε.
Όπως επεσήμανε ο κ. Αγοραστός, «η επικείμενη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί και προφανώς δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξαντληθεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Χρειάζονται βαθιές τομές, οραματικές αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η σημερινή ετεροβαρής σχέση μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ισχυροποίησης των αυτοδιοικητικών θεσμών προς όφελος της κοινωνίας. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε διεξοδικά στο πρώτο κοινό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης με ένα και μόνο στόχο: τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη προσφορά στο συνάνθρωπό μας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οι απόψεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για το νέο εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών
22 Φεβ. 2021 - 6:23 - Αρμοδιότητες και πόροι για την αυτοδιοίκηση
13 Μαρ. 2020 - 6:26 - Κοινό ψήφισμα ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ μετά το συνέδριο των Ενώσεων
20 Απρ. 2018 - 11:11 - ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ κατά του πολυνομοσχεδίου
18 Μαΐου. 2017 - 6:12 - Στην έκτακτη συνεδρίαση ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τον "Καλλικράτη" ο Γ. Χατζημάρκος
2 Μαρ. 2017 - 11:36