«Δεν πρόκειται να αδικηθεί κανείς»
- Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, 2018 - 06:13
Στη δέσμευση, πως έως το τέλος του έτους, το Υπουργείο θα έχει προχωρήσει στη δίκαιη και αντικειμενική οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις των αγροτών, προχώρησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κ.Κ.Ε., κ. Νίκου Μωραΐτη, σχετικά με την άδικη απένταξη περιοχών, από το χάρτη οριοθέτησης περιοχών με φυσικά και ειδικά μειονεκτήματα, επηρεάζοντας τους ήδη πληγέντες από μειώσεις επιδομάτων μικρομεσαίους αγρότες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε, πως ο χάρτης βρίσκεται ακόμη υπό διαβούλευση, ενώ μέλημα του Υπουργείου είναι να μην υπάρξουν αδικίες στην κατανομή της εξισωτικής αποζημίωσης, παρά το γεγονός, ότι σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, τα κριτήρια κατανομής του είναι αυστηρά βιοφυσικά και σε καμία περίπτωση κοινωνικά.
«Η νέα οριοθέτηση γίνεται οριζόντια»
Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό, ο κ. Μωραΐτης σημείωσε, πως «η νέα πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση ανταποκρινόμενη βέβαια στις κατευθύνσεις και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δημιουργήσει αναστάτωση και δικαιολογημένη οργή, σε χιλιάδες φτωχούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, που αποκλείονται μετά το 2019 από την εξισωτική αποζημίωση».
Παράλληλα, ανέφερε, ότι «σύμφωνα με τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα. Η νέα οριοθέτηση γίνεται οριζόντια σε αυτές τις περιοχές και δε λαμβάνει υπόψιν της κανένα κριτήριο επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, στις περιοχές που μένουν και απεντάσσονται, ενώ στην προηγούμενη οριοθέτηση ήταν εντός αυτών των περιοχών», ζητώντας να ενημερωθεί, όσον αφορά στα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες.
Πρόβλεψη για μη απένταξη νησιωτικών περιοχών
Ανοίγοντας την πρωτολογία του ο κ. Αραχωβίτης, ξεκαθάρισε, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή».
Ο κ. Αραχωβίτης πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τις επιδοτήσεις για την στήριξη των Ελλήνων αγροτών», ενώ στην αρχή της τοποθέτησής του διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή». Σημείωσε δε ότι έχει επικοινωνήσει με «πάρα πολλούς αυτοδιοικητικούς που έχουν κατανοήσει τη διαδικασία της διαβούλευσης» που προηγήθηκε και «όλοι έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να συμβάλουν στον διάλογο αυτό τεκμηριωμένα».
Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογράμμισε, ότι οι ορεινές περιοχές οι οποίες απορροφούν τα 2/3 των πόρων της εξισωτικής αποζημίωσης, δεν αλλάζουν. Επίσης, ότι όλες οι νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές εντάσσονται στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Άρα, και από εκεί διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται κανένας να αδικηθεί.
Εξήγησε μάλιστα, πως ο Κανονισμός 1305/2013 θέτει νέα κριτήρια, που διαφέρουν από αυτά που είχαν τεθεί με τον προηγούμενο Κανονισμό που ίσχυε ήδη από την δεκαετία του 1980, καθώς τα κριτήρια είναι βιοφυσικά και όχι κοινωνικά. Είναι κριτήρια που περιλαμβάνουν φυσικούς περιορισμούς ή κακές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί με επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, η νέα οριοθέτηση βασίστηκε σε βιοφυσικά κριτήρια κοινά για όλα τα κράτη – μέλη, ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς, ιδίως χαμηλή παραγωγικότητα του εδάφους ή κακές κλιματικές συνθήκες, και η διατήρηση εκτατικής γεωργικής δραστηριότητας να είναι σημαντική στις περιοχές αυτές για τη διαχείριση της γης.
«Στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, προβλέπονται κάποια κοινωνικά κριτήρια. Με βάση αυτή την πρόβλεψη, εντάσσουμε τόσο τις νησιωτικές περιοχές, που αποδεικνύεται άλλωστε ότι έχουν ειδικά μειονεκτήματα, όπως είναι η δυσχερής σύνδεση, το μεταφορικό κόστος, αλλά και των περιοχών με χερσαία σύνορα, όπου κι εκεί είναι αποδεδειγμένο ότι έχουμε φυσικά μειονεκτήματα, λόγω της εγγύτητάς τους με άλλες περιοχές», διευκρίνισε ο Υπουργός.
Επιπλέον, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι «εξετάζουμε την ενσωμάτωση των βοσκοτόπων όλων των δημοτικών διαμερισμάτων που έχουν βοσκοτόπους με βάση ένα κριτήριο που επιτρέπει την ένταξή τους στις ειδικές περιοχές.»
Προσέγγιση σχετικά με τα βιοφυσικά κριτήρια
Τέλος, σχετικά με την εγκυρότητα της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με βάση την οποία έγινε η επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών, ο υπουργός είπε ότι «η μελέτη εγκρίθηκε από το κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα, ο χάρτης που βγήκε και τα κριτήρια που τέθηκαν βασίζονται σε μια εγκεκριμένη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.»
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του μέτρου Τεχνικής Στήριξης 2014 - 2020, για το πρώτο στάδιο οριοθέτησης, σχεδόν το σύνολο της μη ορεινής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της χώρας υπόκειται σε βιοφυσικούς περιορισμούς, με κυριότερο την ξηρασία. Στη συνέχεια προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν να ισχύουν οι φυσικοί περιορισμοί ή έχουν ξεπερασθεί μετά από την πραγματοποίηση επενδύσεων, εξετάστηκε αν έχουν γίνει αρδευτικά έργα δεδομένου ότι ο κύριος περιορισμός είναι η ξηρασία. Στη βάση αυτή εξετάστηκε και το ποσοστό άρδευσης ανά Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα. Για την εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων χρησιμοΑποιήθηκαν τόσο τα δεδομένα γεωργικής απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ όσο και δεδομένα αρδευόμενων αγροτεμαχίων του ΟΣΔΕ. Οπότε εκτιμήθηκε ότι στις Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες, στις οποίες η αρδευόμενη έκταση είναι μεγαλύτερη του 50% έχει αρθεί ο φυσικός περιορισμός και επομένως εξαιρέθηκαν.
Οριοθέτηση στις Κυκλάδες
Υπενθυμίζεται, ότι για τις Κυκλάδες, οι περιοχές που ορίζονται από το Υπουργείο με φυσικούς περιορισμούς βρίσκονται σε Θήρα, Νάξο και Μικρές Κυκλάδες και Πάρο.
Πιο αναλυτικά, για τη Θήρα, περιοχές με φυσικούς περιορισμούς ορίζονται οι Δημοτικές Κοινότητες Θήρας, Εμπορείου, Επισκοπής Γωνιάς, Καρτεράδου, Μεσσαριάς και οι Τοπικές Κοινότητες Ακρωτηρίου, Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Μεγαλοχωρίου, Οίας και Πύργου Καλλίστης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς
26 Σεπ. 2019 - 6:21 - Υπ. Εσωτερικών: Πρώτη για το 2025 τακτική επιχορήγηση 156 εκατ. ευρώ στους Δήμους
22 Ιαν. 2025 - 13:56 - Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης
22 Ιαν. 2025 - 12:53 - ΕΣΕΕ: Βήμα προς βήμα ενημέρωση για ρύθμιση οφειλών σε Δήμους και ΟΤΑ
22 Ιαν. 2025 - 12:30 - Γενική γραμματέας υπ. Μεταφορών: Μέχρι το καλοκαίρι 951 νέα λεωφορεία
22 Ιαν. 2025 - 10:28