Πρόγραμμα στήριξης μελισσοκομικών συνεταιρισμών των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ

“Το ελληνικό μέλι να αποκτήσει την θέση που του αρμόζει”

Στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2017-2019, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και η στήριξη των μελισσοκομικών συνεταιρισμών, στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που πραγματοποιείται στη χώρα και αποτελεί τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπος για την προβολή του Ελληνικού μελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατακλύζουν κάθε χρόνο τους χώρους της έκθεσης.

Στόχο του 10ου Φεστιβάλ, σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα του, αποτέλεσε η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού, κυρίως των μικρών παραγωγών, και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, λειτούργησε επίσης και ως τόπος για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών, επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.

Η Έκθεση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας συνέβαλε στη συνάντηση, επιμόρφωση και πληροφόρηση όλων των εμπλεκόμενων στον μελισσοκομικό τομέα, για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης θα καλύψει σε απόλυτο βαθμό τις ανάγκες των επιχειρηματιών του χώρου, καθώς είναι ο ιδανικός τόπος προβολής προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών του Μελιού και των Προϊόντων του.

Αναγκαία η διαφύλαξη του ελληνικού μελιού από νοθείες

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε, πως “η Ελλάδα είναι μία κατεξοχήν μελισσοκομική χώρα, με μεγάλη παράδοση στη μελισσοκομία, η οποία οφείλεται στις άριστες περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και στην εξαιρετική μελισσοκομική χλωρίδα της. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού μελιού επικεντρώνονται στις άριστες οργανοληπτικές του ιδιότητες, που οφείλονται κυρίως στην πλούσια βλάστηση της χώρας μας. Ο κλάδος της μελισσοκομίας, παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και στον εξαγωγικό κλάδο, χάρη στην άριστη ποιότητα των διαφόρων ειδών μελιού και των προϊόντων κυψέλης που παράγονται με μεράκι στην ελληνική ύπαιθρο”.

Όπως επεσήμανε, “χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, την καθιέρωση ελληνικού σήματος, την πιστοποίηση του προϊόντος, την ανάδειξη της ονομασίας προέλευσης, καθώς και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών «εργαλείων» της ΕΕ, ώστε το ελληνικό μέλι να αποκτήσει την θέση που του αρμόζει. Αναγκαία είναι και η διαφύλαξη της ελληνικής παραγωγής μελιού από τις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων μελιών”.

Υποστήριξε δε, πως “η κυβέρνηση μας δίνει περαιτέρω έμφαση στη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας των μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και ενισχύει τους τομείς της πιστοποίησης, εμπορίας και τυποποίησης του ελληνικού μελιού, προχωρώντας παράλληλα σε στοχευμένες δράσεις και συνέργειες με άλλους τομείς. Για παράδειγμα στη διασύνδεση της μελισσοκομίας με τον τουρισμό και τη γαστρονομία”.

Προχωρώντας σε κατάθεση στοιχείων, ο Υπουργός σημείωσε, ότι “το μέλι και τα άλλα προϊόντα της κυψέλης είναι πολύ σημαντικά, εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι ωφέλειες που έχει ο άνθρωπος από τη μέλισσα με την επικονίαση, που επιτελεί στις διάφορες καλλιέργειες και στην άγρια βλάστηση. Στη χώρα μας, η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της γεωργίας, καλύπτοντας σχεδόν το 1% της ακαθάριστης αξίας της γεωργικής παραγωγής. Εκτιμάται ότι οι περίπου 20.000 μελισσοκόμοι και οι περισσότερες από 1.300.000 κυψέλες δίνουν μια παραγωγή περίπου 15.000 τόνων ετησίως”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, “τον περασμένο Αύγουστο του 2018, υπογράφηκε Υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζονται εντάχθηκε ο βασιλικός πολτός στον Κώδικα Τροφίµων και Ποτών. Με αυτήν την υπουργική απόφαση, ο βασιλικός πολτός είναι φυσικό προϊόν στο οποίο δεν επιτρέπεται η προσθήκη άλλου συστατικού, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων και οποιασδήποτε μορφής επεξεργασία. Στον προσυσκευασμένο βασιλικό πολτό δύναται να αναγράφεται ένδειξη που να υποδηλώνει τη χώρα συλλογής”.

Βελτίωση συνθηκών παραγωγής και εμπορίας προϊόντων μελισσοκομίας

Για τους παραπάνω λόγους, ο Υπουργός δήλωσε, ότι “το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στηρίζει έμπρακτα τον κλάδο της Μελισσοκομίας μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, και με το «Εθνικό Μελισσοκομικό πρόγραμμα διαρθρωτικού χαρακτήρα 2017-2019, σύμφωνα με τον Καν. Ε.Ε. 1308/2013»”.

Πιο συγκεκριμένα, “στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος περιλαμβάνεται η βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της Μελισσοκομίας και προβλέπεται ενίσχυση ύψους 21.795.000 ευρώ, δηλαδή 7.265.000 ευρώ ανά έτος”.

Το ποσό αυτό καλύπτεται κατά 50% από κοινοτικούς και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • Εκπαίδευση – Έρευνα

  • Προώθηση-Aναλύσεις μελιού

  • Καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εισβολών στις κυψέλες,

  • Αγορά εγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμησή τους

  • Εξορθολογισμός της νομαδικής μελισσοκομίας

  • Διαχείριση των μετακινήσεων του μελισσοκομικού κεφαλαίου στην Ε.Ε.,

  • Χωροταξική κατανομή των θέσεων για μελισσοκόμους κατά την περίοδο της ανθοφορίας

Μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, ο κλάδος της µελισσοκοµίας µπορεί να επωφεληθεί από τα εξής Μέτρα του ΠΑΑ:

Μέτρο 4.1 Επενδύσεις σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις. Αποτελεί συνέχεια των Σχεδίων Βελτίωσης της τρέχουσας περιόδους, όπου προβλέπονται δράσεις για επενδύσεις στις µελισσοκοµικές εκµεταλλεύσεις και ενίσχυσης δαπανών αγοράς µελισσοσµηνών

Μέτρο 4.2.1 Επενδύσεις στη µεταποίηση εµπορία και /ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων: Προβλέπονται δράσεις για επενδύσεις στις εγκαταστάσεις τυποποίησης/επεξεργασίας µελιού µε ποσοστά επιχορήγησης 40%, 50%, 75%

Μέτρο 4.2.2 Επενδύσεις στη µεταποίηση εµπορία και /ή ανάπτυξη µη γεωργικών προϊόντων: Ενίσχυση για τη δηµιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός)

Μέτρο 4.4 Στήριξη για µη παραγωγικές επενδύσεις σε υποδοµές που συνδέονται µε την επίτευξη γεωργοπεριβαλλοντικών και κλιµατικών στόχων: Καλύπτει την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης για τη µελισσοκοµία µε επιχορήγηση 80% για ατοµικές και 100% για συλλογικές περιφράξεις.

Τέλος, αναφερόμενος και στις νησιωτικές περιοχές, υπογράμμισε, πως “στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, ο προϋπολογισμός μελισσοκομικών συνεταιρισμών ανέρχεται στα 1.200.000 ευρώ, και καλύπτεται κατά 100% από κοινοτικούς πόρους”

Ετικέτες: