Επιδοτήσεις ενοικίου και δανείων
- Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:13
Με αναφορές στα θέματα που αφορούν σε κυβερνητικές αποφάσεις κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, απευθύνθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοινώνοντας την εφαρμογή επιδοτήσεων τόσο σχετικά με τα ενοίκια όσο και με τα δάνεια για την προστασία της κατοικίας.
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ήταν τόσο τα οικονομικά εκείνα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, όσο και τα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, τα οποία εξαγγέλθηκαν προ 4μήνου στη ΔΕΘ και των οποίων η υλοποίηση έχει πλέον προχωρήσει, ενώ παράλληλα προέβη σε ανακοινώσεις για την υλοποίηση δύο προγραμμάτων επιδοτήσεων, με το ένα να αφορά στα ενοίκια 260.000 νοικοκυριών και το άλλο τα κόκκινα δάνεια, 180.000 νοικοκυριών.
Στοιχεία ανάκαμψης της οικονομίας
Αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο είπε συγκεκριμένα ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της, σε ό,τι αφορά το 2019. Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο, σε μια φάση όπου η ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά δεν βρίσκεται στις καλύτερες των επιδόσεων. Άρα, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αυτό το γεγονός. Επίσης, προχωρά με ταχείς ρυθμούς και επιτυχίες ο αγώνας για την ανάκτηση της εργασίας και για αξιοπρεπείς αμοιβές. Η ανεργία έφτασε στο 18,5% - κατήλθε, δηλαδή, στο χαμηλότερο σημείο της από το 2011 - με σαφέστατη την τάση περαιτέρω μείωσης.
Οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανήλθαν ενώ, με βάση την απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε ήδη από τα 586 στα 650 ευρώ. Και τώρα, πρώτιστο μέλημά μας είναι αυτή η απόφαση να εφαρμοστεί καθολικά. Να μην υπάρχει ούτε ένας εργοδότης που δεν θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει τον νόμο του ελληνικού κράτους για τον κατώτατο μισθό... Η χώρα, όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια, όχι μόνο δε χρειάστηκε η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως υποστήριζαν οι Κασσάνδρες, που στην πραγματικότητα θα σήμαινε κεκαλυμμένο μνημόνιο, αλλά η χώρα αποτελεί σήμερα ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας, στο οποίο αναφέρονται όλοι οι εταίροι μας με κολακευτικά σχόλια σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα. Η έξοδος στις αγορές ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται, όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση, αλλά σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000. Δηλαδή, την περίοδο όπου η χώρα είχε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μπροστά της τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δηλαδή, μια προοπτική ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης. Χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08 για το πενταετές. Αυτές τις ειδήσεις, πράγματι, δεν θα τις δούμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αυτές τις μέρες. Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες, που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν σε ούτε μια από τις προβλέψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία, να τους αφήσουμε αυτούς να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού. Και εμείς να συνεχίσουμε τη δική μας δουλειά, το δικό μας έργο, που είναι να δώσουμε ανάσα στην οικονομία, να δώσουμε στήριγμα στους πιο αδύναμους, να προχωρήσουμε στον προοδευτικό θεσμικό μετασχηματισμό, αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης στους πολίτες, αλλά και στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας».
Οι υλοποιήσεις εξαγγελιών
Ειδική αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας και στις εξαγγελίες, οι οποίες ήδη έχουν υλοποιηθεί, λέγοντας συγκεκριμένα «Πριν λίγους μήνες, τον Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, είχαμε ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης με εφαρμογή το 2019. Το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης που είχαν ανακοινωθεί είναι πλέον νόμοι του κράτους. Αναφέρομαι στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες 10% μεσοσταθμικά, ενώ για το 2020 ακολουθεί περαιτέρω μείωση της τάξης του 20% μεσοσταθμικά. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ για το σύνολο των αγροτών θεσπίσαμε ακατάσχετο για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές μέχρι και τις 7.500 ευρώ. Η επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους ήταν η πρώτη δέσμη, η οποία ήδη έχει νομοθετηθεί και υλοποιείται».
Επιδότηση ενοικίου
Με την υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου, στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής, αποτελεί ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομείται.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός «είναι ένα πρόγραμμα με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε ήδη εξασφαλίσει από τον Προϋπολογισμό μας, το οποίο θα αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ξεκινώντας από 70 ευρώ μηνιαίως και φτάνοντας το ποσό των 210 ευρώ μηνιαίως. Ενώ, επίσης, πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι ότι στο επίδομα στέγασης, το παιδί, το ανήλικο παιδί προσμετράτε ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού, που έχουμε ήδη λάβει την προηγούμενη τετραετία και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό των κρατικών δαπανών για το παιδί από τα 822 εκατομμύρια ευρώ, που τον βρήκαμε το 2015, στο 1 δις 416 εκατομμύρια σήμερα. Πρόκειται για μια αύξηση κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή για μια αύξηση 72% σε μια μόνο τετραετία».
Επιδότηση δανείων
Αναφερόμενος στον δεύτερο άξονα της πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας, γνωστοποίησε τα στοιχεία για το πρόγραμμα επιδότησης δανείου και αφορά νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια. Όπως ο ίδιος είπε «είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, όσο όμως επίσης –και είναι και αυτό κρίσιμο- στη στήριξη του Τραπεζικού συστήματος, στη μεγάλη κοινωνική προσπάθεια για τη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ. Αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι Τράπεζες αναλαμβάνουν με τη σειρά τους να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία. Με συνολικό προϋπολογισμό 300+200= 500 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε στον Προϋπολογισμό του 2019 και θα είναι εξασφαλισμένα προφανώς και στους επόμενους Προϋπολογισμούς, προχωράμε στην εφαρμογή και υλοποίηση πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαμψης και ταυτόχρονα βάζουμε τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα μας μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συλλυπητήρια Τσίπρα για τον θάνατο του Νεκτάριου Σαντορινιού
13 Φεβ. 2023 - 11:47 - “Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει”
14 Απρ. 2022 - 6:13 - Η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ
20 Σεπ. 2021 - 6:16 - Ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση για να πάει η χώρα μπροστά
15 Ιουλ. 2021 - 6:15 - Πρώτα η ζωή μας
5 Ιουλ. 2019 - 6:18