Οι προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτση, στη Βουλή

Άνοιγμα για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης

  • Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2019 - 06:12

Σύστημα τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Τους τρεις πυλώνες για το ασφαλιστικό σύστημα έθεσε ο Υπουργός Εργασίας, οι οποίοι αφορούν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και το άνοιγμα στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ο πρώτος πυλώνας, για την κύρια σύνταξη, θέτει ως βασική αρχή ότι είναι δημόσιος, καθολικός, κοινωνικός και υποχρεωτικός.

Ο δεύτερος πυλώνας για την επικουρική σύνταξη, για την οποία η όποια και όποτε μετάλλαξη και μεταλλαγή γίνει σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, θα γίνει κάτω από όρους απόλυτης διαφάνειας, κάτω από την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ και κάτω από το ηλεκτρονικό μάτι και την αυστηρή εποπτεία της κεφαλαιαγοράς, με δέσμευση ότι κανένας συνταξιούχος που παίρνει επικουρική σύνταξη δεν θα χάσει ούτε ευρώ.

Το μέλλον δε στον τομέα της ασφάλισης ο κ. Βρούτσης το ταύτισε με τα επαγγελματικά ταμεία, τα οποία θα ενδυναμωθούν και θα ενισχυθούν.

Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με τη θεσμοθέτηση της προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης, υπέρ της οποίας η κυβέρνηση θα δώσει θεσμικά και οικονομικά κίνητρα προς τις ιδιωτικές εταιρίες, προκειμένου αυτές να διευρύνουν το ρόλο τους και να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Για τα καίρια θέματα αρμοδιότητας του ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην αλλαγή διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων, στα κοινωνικά επιδόματα, τις εκκρεμείς συντάξεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τον ρόλο του ΣΕΠΕ.

Σε ότι αφορά στα κοινωνικά επιδόματα, δεσμεύτηκε για την μη κατάργηση τους, τα οποία πρόκειται να διευρυνθούν και να ενισχυθούν.

Έθεσε ως μέγα πρόβλημα, για το οποίο δήλωσε άμεση επίλυση, τις εκκρεμείς συντάξεις, τις οποίες χαρακτήρισε ντροπή, κάνοντας λόγο για «τραγική εικόνα του Δημοσίου», με τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων να φτάνει στις 464.000

Σχετικά τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, θα υπάρξει ψηφιακός μετασχηματισμός της με την επωνυμία «ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη», μέσω του οποίου, έως την 1η Ιουνίου 2020, το 34,48% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά.

Αναφερόμενος στα θέματα συνδικαλισμού, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ληφθούν αποφασιστικές πρωτοβουλίες και επίσης ότι θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών, ενώ για τις απεργίες, ανακοίνωσε την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες, που θα δίνει δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους.

Στο τομέα της αγορά εργασίας, γνωστοποίησε την άμεση νομοθέτηση για την κωδικοποίηση του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", για το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει τον συνεπή επιχειρηματίας και τέλος αλλαγή στη λειτουργία του ΣΕΠΕ, με τον κ. Βρούτση να κάνει λόγο για αναβάθμιση του.

Τέλος, σχετικά με τις 120 δόσεις, διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν καταργείται, δηλώνοντας όμως ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να ενταχθούν  στη ρύθμιση.

Απαντήσεις της Εφ. Αχτσιόγλου

Η πρώην Υπουργός Εργασίας, βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζει ψέματα τα όσα ανέφερε ο κ. Βρούτσης για τις εκκρεμείς συντάξεις και σχολίασε ότι αναφέρθηκε με μισόλογα στο σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης. Εμφανίστηκε, επίσης, αμετανόητος για την προφανή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη για τις τριετίες και την προσφυγή του ΣΕΒ.

Αναλυτικότερα:

1. Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) είναι 107.000, με βάση τα στοιχεία των ίδιων των ταμείων στα τέλη Ιουνίου 2019. Ας μην μπερδεύεται ο κ. Βρούτσης, 400.000 ήταν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που άφησε ο ίδιος στις αρχές του 2015.

2. Αναφέρθηκε ξανά στο κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, χωρίς να απαντήσει: Ποιο είναι το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό; Πώς θα πληρώνονται οι σημερινές συντάξεις; Πώς θα εγγυηθούν τις συντάξεις και τις εισφορές των σημερινών και μελλοντικών ασφαλισμένων;

3. Για την αδήλωτη εργασία τον καλούμε να διαβάσει καλύτερα τα στοιχεία. Το 2014 ήταν στο 20%και το 2018 μειώθηκε στο 8,9%.

4. Επέμεινε στην κατάργηση της ειδικής γραμματείας του ΣΕΠΕ, η οποία συνιστά απόλυτη υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καταργεί την αυτοτέλειά του και αποδυναμώνει το ελεγκτικό του έργο για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

5. Για την οικονομική πορεία του ΕΦΚΑ του συνιστούμε να ξαναδεί τους προϋπολογισμούς όπου καταγράφεται με σαφήνεια το πλεόνασμά του. Αντιθέτως, επί Υπουργίας του κ. Βρούτση το ασφαλιστικό γνώρισε μόνο ελλείμματα. Επίσης, αν η ΝΔ επιδιώκει την κατάργηση της κρατικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης να το πει καθαρά και να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για τις συντάξεις και τις παροχές.

6. Είτε αρέσει είτε όχι στη ΝΔ περίπου 620.000 χαμηλοσυνταξιούχοι άρχισαν να βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από 1/1/2019, χάρη στον επανυπολογισμό τους. Οι καταβαλλόμενες συντάξεις προστατεύθηκαν, ενώ θεσπίστηκε σε μόνιμη βάση η νέα 13η σύνταξη, ολόκληρη για τις χαμηλές και τμηματική για τις υπόλοιπες συντάξεις.

7. Το σύστημα “ΑΤΛΑΣ” ουδέποτε σταμάτησε τη λειτουργία του, καθώς πάνω σε αυτό είναι δομημένο το ασφαλιστικό ιστορικό, το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού με στόχο την ηλεκτρονική έκδοση συντάξεων είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη.

8. Ο κ. Βρούτσης μάλλον θεωρεί μικρής σημασίας την προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στις τριετίες του αυξημένου κατώτατου μισθού, γι’ αυτό παρέλειψε να αναφερθεί. Εκτός αν απλά δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του με τον κ. Σκέρτσο και τον ΣΕΒ.

Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον Υπουργό Εργασίας της ΝΔ, καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου.