Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση

Υπουργική παραδοχή για την ακύρωση της απλής αναλογικής

  • Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2019 - 06:23

Για ισχυροποίηση του ρόλου της αυτοδιοίκησης στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου, μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Κ. Θεοδωρικάκος θέλοντας να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, επιχείρησε να αποδομήσει το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, με το οποίο, όπως είπε, δημιουργούνται καταστάσεις που αποδιοργανώνουν και διαλύουν το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Το κύριο επιχείρημα του ως προς αυτό αφορούσε στη δυνατότητα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη να εκλέγεται και να έχει την πλειοψηφία των πολιτών, αλλά να μην έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την πολιτική και την πρόταση για την οποία πήρε εντολή από την τοπική κοινωνία. Αυτό είναι παράλογο, είναι τελείως ανορθολογικό και για όσους γνωρίζουν και την κατάσταση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παράλυση.

Έκανε λόγο για θεραπεία των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών που δημιουργεί το σύστημα εφαρμογής της απλής αναλογικής, η οποία επί της ουσίας καταργείται.

Ποιες είναι οι βασικές μεταβολές που επιφέρει αυτό το νομοσχέδιο;

Ενίσχυση και ενθάρρυνση της δυνατότητας συγκλίσεων, συνεργασιών και συμπράξεων, ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, για να μπορεί να ασκηθεί το έργο διοίκησης στο Δήμο και την Περιφέρεια, υπό την ασφαλή προϋπόθεση ότι μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται η παράταξη του δημάρχου.

Η δεύτερη μεταβολή που επέρχεται, είναι, ότι δίνεται η πλειοψηφία -στην παράταξη του Δημάρχου και αντίστοιχα του Περιφερειάρχη στις Περιφέρειες- στα βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου και της Περιφέρειας, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής. Το ίδιο ισχύει, με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, όπως ίσχυε και παλαιότερα, σε όλα τα νομικά πρόσωπα τα οποία εποπτεύει ο Δήμος και η Περιφέρεια.

Αφαιρούνται από τα Δημοτικά Συμβούλια αντικείμενα συζήτησης τα οποία μπορεί να μην έχουν κανένα ιδιαίτερο σοβαρό και έμπρακτο ενδιαφέρον, όπως είναι για παράδειγμα οι μετακινήσεις στελεχών της αυτοδιοίκησης, του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων κ.τ.λ., πράγματα τα οποία είναι απλώς μια περιττή σπατάλη χρόνου μέσα στα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια, ώστε να συζητείται η ουσία της πολιτικής.

Εκεί προστίθεται ένα άρθρο, το οποίο, όπως υποστήριξε ο Υπουργός, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας και στην ποιότητα της συζήτησης του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται στα όργανα της αυτοδιοίκησης, καθώς υποχρεώνονται οι αντιπολιτεύσεις, να τεκμηριώνουν την αντίθεσή τους στα σοβαρά θέματα απέναντι στην δημοτική ή την περιφερειακή πλειοψηφία, όταν γίνεται συζήτηση για τον οικονομικό προϋπολογισμό, για το τεχνικό πρόγραμμα και για μεγάλα θέματα του δήμου, τεκμηρίωση που πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία και δεδομένα που είναι υποχρεωμένες και πρέπει να παρέχουν οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας. Αυτή την παρέμβαση ο κ. Θεοδωρικάκος την χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη και αναγκαία, καθώς  ενισχύεται η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα στον χώρο της αυτοδιοίκησης ξεφεύγοντας από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και από μικροκομματικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι μια κατάσταση, που δεν εκλείπει από το χώρο της αυτοδιοίκησης.

Αυτές είναι οι βασικές μεταβολές που επέρχονται, οι οποίες υπογράμμισε ότι είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τα αιτήματα του χώρου της αυτοδιοίκησης, βάσει της αντίδρασης, με αντίστοιχη επιχειρηματολογία από το χώρο της αυτοδιοίκησης, που είχε εκφραστεί όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει το σχετικό νομοθέτημα της.

Υποστήριξε δε ότι οι άνθρωποι που μετέχουν στον χώρο της αυτοδιοίκησης, δεν συμφωνούν με τη διαλυτική τροχιά στην οποία μπορεί να βρεθεί η αυτοδιοίκηση, από την εφαρμογή της απλής αναλογικής και κυρίως από την έλλειψη πλειοψηφίας των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών στα όργανα διοίκησης του δήμου.

Οπότε με αυτή τη νομοθετική παρέμβαση, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στα αυτονόητα τα οποία ζητά κατά συντριπτική πλειονότητα ο χώρος της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει.

Για τα προβλήματα που παραμένουν ο Υπουργός ενημέρωσε ότι προτίθεται, στο χειμώνα που έρχεται και αφού γίνει ένας εξαντλητικός διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις, με το χώρο της αυτοδιοίκησης και με τις τοπικές κοινωνίες, θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, η οποία θα αφορά την απλοποίηση του κώδικα και την πλήρη διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και στο κράτος, μια κατάσταση, η οποία, δυστυχώς, σήμερα είναι αρκετά χαοτική και εμποδίζει την αποτελεσματικότητα και της Δημόσιας Διοίκησης και της αυτοδιοίκησης και, δυστυχώς, βοηθά στο να αναπτύσσονται και φαινόμενα διαφθοράς.

Σημείωσε δε ότι πρέπει να είναι κοινή βούληση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα και λειτουργικά όλες αυτές τις καταστάσεις.