Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος των διατάξεων από τον Υπουργό Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη

Προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού οι αλλαγές στον ΕΟΤ

  • Τετάρτη, 7 Αυγούστου, 2019 - 06:22

Τα θέματα που αφορούν στον τουρισμό και εισάγονται στο πολυνομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα, αναπτύχθηκαν από τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στην τοποθέτηση του στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής

Τοποθετούμενος ο κ. Θεοχάρης, επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους που καθορίζουν ως κατεπείγουσες τις διατάξεις που αφορούν στον τουρισμό, αναφέροντας τα τρία βασικά θέματα που εισάγει το Υπουργείο Τουρισμού.

Το πρώτο είναι να λυθεί, όπως ο ίδιος ανέφερε, ο Γόρδιος δεσμός του Υπουργείου Τουρισμού με την επένδυση του Ελληνικού. Όπως συγκεκριμένα είπες «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί τεσσεράμισι χρόνια δεν έλυνε το εξής απλό πράγμα, να εισάγει μέσα στο νόμο του Ελληνικού το Υπουργείο Τουρισμού. Ως αποτέλεσμα, προσπαθούσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου,  όταν τις κάλεσα -  διότι είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία να λύσουμε το θέμα του Ελληνικού, και να ξεκινήσουν επιτέλους και να μπουν οι μπουλντόζες σε αυτή την εμβληματική επένδυση– να μου εξηγήσουν  για μισή ώρα, διάφορα νομικά κόλπα που θα τους επέτρεπαν να υπογράψουν υπουργικές αποφάσεις χωρίς να έχουν εξουσιοδοτική από τον νόμο». Ο κ. Θεοχάρης αιτιολόγησε το κατεπείγον της συγκεκριμένης διάταξης για την πρόοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, αφού αυτή θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη διάταξη αφορά στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης, για το οποίο απαιτούνται χρήματα, όπως είπε, καθώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης το ‘17, το άφησε χωρίς χρηματοδότηση για φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση αφορά στα επόμενα τρία χρόνια «ώστε να από Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν αυτά τα πολύ σημαντικά προγράμματα μετεκπαίδευσης για τους ανθρώπους, τους επαγγελματίες του τουρισμού». Πέραν αυτού ο Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «εδώ θα είμαστε να αναπτύξουμε τα επόμενα χρόνια τη συνολική επανεξέταση της εκπαίδευσης στον τουρισμό».

Η τρίτη διάταξη σχετίζεται με τα ζητήματα του ΕΟΤ, με τον Υπουργό να αναφέρει ότι «ο ΕΟΤ αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα με τις μη εξαιρέσεις από τον νόμο περί προμηθειών, είναι ένας οργανισμός που θα έπρεπε να είναι οργανισμός εξωστρέφειας και είναι οργανισμός ο οποίος ασχολείται με τον αν θα πληρώνει ΦΠΑ, με το πώς μπορεί να κάνει τις προμήθειές του, με το πώς μπορεί να γίνει συνδιαφήμιση στη Google και τι διαγωνισμούς πρέπει να κάνει». Οι αλλαγές που επιχειρούνται αιτιολογήθηκαν από τον κ. Θεοχάρη για «να έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο λειτουργικό, με αρμοδιότητες, και έναν πρόεδρο εκτελεστικό και το επόμενο διάστημα θα έρθουμε με αλλαγές συνολικά και στο οργανόγραμμα του οργανισμού ώστε να το κάνουμε έναν οργανισμό που θα δίνει λύσεις, θα εκπροσωπεί πραγματικά τη χώρα μας στο εξωτερικό και θα στηρίζει την εικόνα της χώρας αλλά και το Ελληνικό τουριστικό προϊόν».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τομεάρχης Τουρισμού, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, σχολίασε τις διατάξεις που αφορούν στον τουρισμό, στοχεύοντας στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ‘τακτοποίηση’ των στελεχών της.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το μόνο επείγον που διαφαίνεται στις διατάξεις που αφορούν τον Τουρισμό στο πολυνομοσχέδιο, είναι ο ορισμός αμοιβής  της νέας προέδρου του ΕΟΤ, κ. Γκερέκου, σε αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου και η απόδοση επιπλέον αρμοδιοτήτων. Μέχρι πρότινος η θέση του προέδρου ήταν άμισθη και το μοντέλο διοίκησης λειτουργούσε αποτελεσματικά. Ο ΕΟΤ ισχυροποιήθηκε διεθνώς ως ο εθνικός μας φορέας παγκόσμιας προώθησης, με πολλαπλές διακρίσεις.

Στις διατάξεις δεν διευκρινίζεται τι ρόλο θα έχει ο ιδιωτικός τομέας στο έργο προώθησης και προβολής του ΕΟΤ. Σήμερα η ΝΔ ανοίγει το δρόμο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Αντί η κυβέρνηση να άρει την επιζήμια για τη χώρα τοποθέτηση του κ. Λούλη, που οδήγησε τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΤ σε παραίτηση, και να συγκροτήσει στρατηγική βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στη βάση όσων πέτυχε η χώρα, αγωνιά μόνο για την τακτοποίηση των στελεχών της».