«Tο ασφαλιστικό θα σταματήσει να είναι φορολογικό»
- Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:16
Για τα πολλαπλά οφέλη, όπως υποστήριξε, του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, μίλησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης.
Ο κυκλαδίτης Υπουργός βρέθηκε στη Σύρο, με αφορμή τα εγκαίνια λειτουργίας του ναυπηγείου, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, ανέλυσε τις βλέψεις του Υπουργείου και της κυβέρνησης, για τις καινοτόμες, όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές που θα φέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
«Δεν τιμωρείται η δημιουργικότητα»
Ο Υπουργός τόνισε, πως η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα την ώθηση της ανάπτυξης, σημειώνοντας, ότι «στη νομοθετική διαδικασία έχουμε δύο – τρία πολύ σημαντικά νομοσχέδια. Έχουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, έχουμε το νομοσχέδιο της ΔΕΗ, για την εξυγίανσή της και έχουμε και το σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τη φετινή χρονιά στην κοινοβουλευτική διαδικασία».
Μιλώντας για το νέο νομοθετικό πλαίσιο του ασφαλιστικού, ο κ. Βρούτσης σημείωσε, πως θα κατατεθεί στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα εντός Ιανουαρίου και θα αποτελέσει «μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μία μεταρρύθμιση, η οποία θα αλλάξει το τοπίο του ασφαλιστικού όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα. Θα σταματήσει το ασφαλιστικό να είναι φορολογικό. Έρχεται ένα ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί δομική αλλαγή σε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα, απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων, δεν τιμωρεί τη δημιουργικότητα, δεν τιμωρεί την παραγωγικότητα, στηρίζει τον Έλληνα, στηρίζει τη δημιουργία. Αυτό το ασφαλιστικό, ήδη επειδή έχει περάσει από την κυβέρνηση και έχει περάσει και από το Υπουργικό Συμβούλιο, φαίνεται ότι έχει αγκαλιαστεί από όλους, διότι είναι ένα ασφαλιστικό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον καθένα, να επιλέγει ελεύθερα τις κατηγορίες των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνει, διαμορφώνοντας μόνος του, απόλυτα ελεύθερα και ευέλικτα την επόμενη μέρα και τη σύνταξη που θέλει να πάρει».
«Απλότητα, ελευθερία επιλογής και ευελιξία»
Σε ό,τι αφορά τους εργασιακούς κλάδους που σήκωσαν περισσότερο το “σταυρό” των μνημονιακών χρόνων, ο Υπουργός υποστήριξε, ότι «η καρδιά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ακουμπά το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες.»
Όπως εξήγησε, «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίζεται πάνω σε τρεις θεμελιακές αρχές. Πρώτον, απλότητα. Πρόκειται για το απλούστερο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που υπήρξε ποτέ. Δεύτερον, απόλυτη ελευθερία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, κάτι που δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν και τρίτον, ευελιξία. Στην αρχή κάθε χρόνου, και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα ποια κατηγορία θέλει να ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο, η οποία όμως θα είναι δεσμευτική. Και κάθε χρόνο θα μπορεί ή να ανεβαίνει ασφαλιστικές κατηγορίες, ή να κατεβαίνει, ή να παραμένει σταθερός. Αυτό είναι καινοτόμο, δεν έχει γίνει ποτέ».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Υπουργό, «αυτές οι αλλαγές, έχουν και τις εξής προεκτάσεις. Πρώτον, δε μιλάμε πλέον για κλάσεις. Το νέο ασφαλιστικό δε συνδέεται με τα χρόνια του ασφαλιστικού βίου της επιχείρησης του εκάστοτε επιχειρηματία. Οι επονομαζόμενες κλάσεις, δεν υπάρχουν πια. Είναι το καθεστώς που υπήρχε μέχρι το 2017. Δεύτερον, αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό. Δε σημαίνει ότι όταν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, αυξάνονται και οι ασφαλιστικές κατηγορίες. Άρα, είναι και αυτό κάτι καινούριο. Τρίτον, αποσυνδέεται από το εισόδημα. Κανείς πλέον δεν θα έχει αγωνία ως προς το τι εισόδημα θα παρουσιάσει στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου, για να προσδιοριστεί και το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς. Αυτό, απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις, δεν τιμωρεί την παραγωγικότητα, επανέρχεται η ασφαλιστική λογική στο σύστημα του ασφαλιστικού, που δεν έπρεπε ποτέ να είναι φορολογικό. Τέταρτον, υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους και ειδικά για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπάρχει μία πενταετία, στην οποία θα υπάρχει ένα ευνοϊκό καθεστώς, μία ειδική ασφαλιστική κατηγορία. Η καινοτομία αυτού του νόμου είναι ότι το ειδικό αυτό καθεστώς επεκτείνεται και στους αυτοαπασχολούμενους και συγκριτικά με το προηγούμενο καθεστώς, τα χρήματα της πρώτης πενταετίας, δεν θα συμψηφιστούν, όπως έλεγε ο νόμος Κατρούγκαλου, όταν θα περάσει τα πέντε χρόνια και δεν θα ζητηθεί να επιστραφούν. Πέμπτον, στο επίκεντρο της πολιτικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης βρίσκονται οι αγρότες, οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι, δηλαδή όλος ο πρωτογενής τομέας. Υπάρχει ειδικό πλαίσιο στήριξης, μέσα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που δεν θίγεται σε τίποτα καμία από αυτές τις κατηγορίες».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Βρούτσης, από τη νέα μεταρρύθμιση ωφελούνται όλοι, με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος, ότι «αυτό θα αυξήσει και την εισπραξιμότητα, που σήμερα είναι πάρα πολύ χαμηλή και θα μειώσει την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή».
Μάλιστα κατέστησε σαφές, πως «η κυβέρνηση δεν νομοθετεί ως Υπουργείο Εργασίας, ούτε ως Υπουργείο Οικονομικών, ούτε ως Υπουργείο Ανάπτυξης, μεμονωμένα. Είμαστε μία ενιαία κυβέρνηση που τα νομοσχέδιά μας έχουν και συνάφεια και συνέργειες».
Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ασφαλιστικό σύστημα
Κλείνοντας, ο Υπουργός υποστήριξε, πως «φιλοδοξούμε να καταστήσουμε και πάλι την δημόσια κοινωνική ασφάλιση πρώτη σε εμπιστοσύνη στη συνείδηση όλων των Ελλήνων. Να της δώσουν την εμπιστοσύνη, ότι στο τέλος του εργασιακού τους βίου, τα λεφτά τους δε θα πάνε χαμένα, αλλά θα πάρουν μία αξιοπρεπή και επαρκή σύνταξη. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε και πάλι τη χαμένη ασφαλιστική συνείδηση στους Έλληνες, που τα νέα παιδιά σήμερα φοβούνται ότι δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη. Όχι, η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα τεκμηριώνει μέσα με όρους βιωσιμότητας, το πώς θα πάρεις μία καλή και επαρκή σύνταξη, πολύ καλύτερη συγκριτικά με σήμερα».
Υπενθύμισε δε, ότι στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης «θα υπάρχουν επίσης κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές. Πρώτον, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αυξηθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, με αναδρομική ισχύ από 4 Οκτωβρίου 2019, μέχρι και τη μέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και στο μέλλον. Δεύτερον, θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις, για όσους βρίσκονται αρκετά χρόνια μέσα στην παραγωγική διαδικασία. Δηλαδή, επαναφέρουμε τη λογική στο ασφαλιστικό σύστημα του να συμμετέχεις και δίνουμε το κίνητρο της ανταποδοτικότητας, όπως θα έπρεπε να είναι ένα ασφαλιστικό και όχι με μία λειτουργία ενός ασφαλιστικού με προνοιακό χαρακτήρα».
Τέλος, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε, ότι «η καινοτομία του νομοσχεδίου, εκτός του ότι θα είναι με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο με αναλογιστικές μελέτες, είναι ότι θα έχει για πρώτη φορά μελέτη επάρκειας συντάξεων. Αυτό είναι μία εργασία που ανέλαβε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, βάσει της οποίας η παρουσίαση των συντάξεων θα τεκμηριώνει ότι είναι μία επαρκές και αξιοπρεπές σύστημα για όλους τους συνταξιούχους».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση των ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ
20 Δεκ. 2024 - 18:14 - Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Τήνου: Επέκταση του πλαφόν αύξησης ενοικίων για μαγαζιά
20 Δεκ. 2024 - 14:45 - Δώρο Χριστουγέννων: Αυξάνονται οι καταγγελίες για την μη καταβολή του
20 Δεκ. 2024 - 13:14 - Για 7 Μαρτίου αναβλήθηκε η δίκη των βουλευτών των «Σπαρτιατών» για εξαπάτηση εκλογικού σώματος
20 Δεκ. 2024 - 10:56 - Μητσοτάκης: Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ για την άμυνα στις 3 Φεβρουαρίου
20 Δεκ. 2024 - 10:06