Δημόσιοι λειτουργοί και αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης

  • Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2020 - 06:22

Αυτονόητη και όχι απλά αίτημα της εποχής, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος την ανάγκη σοβαρής και χρηστής διακυβέρνησης, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα της ΕΑΣΕ για το επιτελικό κράτος. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει και σε όσες προωθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο να διασφαλίζει την αξιοκρατία, να προάγει τη θεσμική μνήμη και τη συνέχεια στο κράτος, να κατοχυρώνει τη διαφάνεια και να ενισχύει την ακεραιότητα, να κάνει πράξη την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, να προωθεί  με ουσιαστικές ανατροπές την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλάζοντας ριζικά το σημερινό τοπίο.

Επιλογή προϊσταμένων

Όπως είπε, «κύριο μέλημά μας είναι οι δημόσιοι λειτουργοί να γίνουν κοινωνοί και συνεργάτες στον σχεδιασμό του μεταρρυθμιστικού μας εγχειρήματος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θεσμό του Υπηρεσιακού σε κάθε Υπουργείο, ο οποίος, όπως είπε «συμβάλλει στην αποκομματικοποίηση του κράτους. Με τον θεσμό των Υπηρεσιακών Γραμματέων διακρίνεται έμπρακτα και αποτελεσματικά η κυβέρνηση από τη διοίκηση. Οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς διασφαλίζουν ότι διοίκηση και κυβέρνηση μπορούν να εργάζονται ως ένα αποδοτικό και συνεκτικό σύνολο, να προσδιορίζουν και να υλοποιούν στρατηγικούς στόχους πολιτικής, με έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα μας. Στόχος η αποτελεσματική δημόσια διακυβέρνηση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Αναφερόμενος στην αξιοκρατία που η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει στο δημόσιο σημείωσε ότι «αποτελεί αναγκαία συνθήκη  για την είσοδο της χώρας στην ανάπτυξη… Για το λόγο αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες για την ακρίβεια, προωθούμε νομοθετική πρωτοβουλία, άμεσα συνδεόμενη με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης…, με την οποία επιδιώκουμε να ρυθμίσουμε το υφιστάμενο σύστημα επιλογής προϊσταμένων».

Προσλήψεις και κινητικότητα

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών είναι και ο εκσυγχρονισμός του Ν. 2190/94 «με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών πρόσληψης, καθώς επίσης και την ενίσχυση της επιχειρησιακής και οργανωτικής λειτουργίας του ΑΣΕΠ».

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών «Εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση, ένα σύστημα ολιστικής προσέγγισης του όρου «στελέχωση» αναφορικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς η κινητικότητα συνδέεται ευθέως με τις διαδικασίες πρόσληψης ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η συνάφεια των σχετικών αιτημάτων των φορέων. Είναι σε εξέλιξη ένας κύκλος κινητικότητας με περίπου 7.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, 7.000 θέσεις».

«Με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη, αλλά και την ενδυνάμωση του κύρους των δημοσίων υπαλλήλων, κύριο μέλημά μας είναι η οργάνωση ενός ορθά δομημένου και συγκροτημένου συστήματος σε τρεις πυλώνες, πρόληψη – καταστολή – ευαισθητοποίηση. Τρεις αρχές που θέλουμε να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με την  Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με την οποία έχουμε πράγματι ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία, σχεδιάζοντας την Εθνική Στρατηγική Ακεραιότητας, η οποία θα έρθει, επίσης, μέσα σε αυτό το 6μηνο και η οποία έχει ορισμένες αιχμές και προτεραιότητες.

μέλημα της κυβέρνησης είναι «η οργάνωση ενός ορθά δομημένου και συγκροτημένου συστήματος σε τρεις πυλώνες, πρόληψη – καταστολή – ευαισθητοποίηση και σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχεδιάζουμε την Εθνική Στρατηγική Ακεραιότητας».

«Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού»

Δέσμευση της κυβέρνησης, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι να γίνει παραγωγικό το κράτος, προς όφελος των πολιτών. Στη λογική αυτή ιδρύθηκε η ΓΓ Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα. «Θέλουμε το κράτος να λειτουργεί πλέον με ένα προγραμματισμό τουλάχιστον τριετίας, που θέτει συγκεκριμένους στόχους, εντοπίζει ποια είναι τα προσδοκώμενα οφέλη, ποια είναι τα δημοσιονομικά οφέλη που θα έχει, και βεβαίως τι στόχους επιτυγχάνει μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να παρέχονται ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις», είπε.  Και σε αυτή τη λογική εντάσσεται και το σύστημα κινητικότητας αλλά και  το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού» (HRMS).

«Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κεντρικού σημείου συγκέντρωσης και επεξεργασίας του πρωτογενούς περιεχομένου, των οργανωτικών δομών που περιγράφουν το ανθρώπινο δυναμικό, είναι βασική προϋπόθεση ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάλυση, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η παραμετροποίηση, η υλοποίηση, η εφαρμογή και η θέση σε λειτουργία ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο θα υποστηρίζει το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αποτίμηση της ενιαίας πολιτικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο».

Αναφερόμενος σε ζητήματα αδιαφάνειας ο κ. Θεoδωρικάκος τόνισε ότι όπου θα διαπιστώνονται θα πατάσσονται «δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει ότι αυτά τα φαινόμενα θα παταχθούν. Και μπορεί κάποιοι κάποια μέρα να ξυπνήσουν και να βρεθούν με πολύ μεγάλα προβλήματα εφόσον δεν εφαρμόζουν τους νόμους και εφόσον χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για παράνομους σκοπούς», είπε χαρακτηριστικά.

Αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης

Σχετικά με το νόμο που θα αφορά στο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού είπε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη μεταρρυθμιστική δομή, η οποία θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους… Ο στόχος που έχει αυτή η κυβέρνηση για αυτόν τον νόμο είναι να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τελικά μια ευρύτατη συναίνεση. Γιατί δεν πιστεύω ότι μία μεταρρύθμιση, η οποία έχει μακρό χρονικό ορίζοντα και αφορά τις δομές και την ουσία συγκρότησης του κράτους και της αυτοδιοίκησης μπορεί να πετύχει εάν δεν εξασφαλίζει την απόλυτη συνέχεια. Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε κάτι για 2 χρόνια. Σκοπός μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά, αξιοποιώντας λάθη και αδυναμίες του χθες, που πρέπει να διορθωθούν, αξιοποιώντας όμως και θετικές προσπάθειες… Ήδη κάναμε το πρώτο βήμα με μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα και στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ενισχύσαμε τα όργανα και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Προβήκαμε σε μια σειρά επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες διευκολύνουν αυτά τα όργανα να μπορούν να λειτουργούν και να παράγουν έργο διότι είχαν βρεθεί σε ένα πραγματικό αδιέξοδο εξαιτίας της εφαρμογής του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής στο χώρο της αυτοδιοίκησης».

Κλείνοντας ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι για την κυβέρνηση «το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αλλάξουμε πρότυπο διακυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα διολισθήσει ποτέ ξανά σε πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος».