Ναυαγοσώστες και πολυσύχναστες παραλίες

  • Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020 - 06:12

Το Υπουργείο Ναυτιλίας κατέθεσε προς διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος με τον τίτλο «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες».

Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται αφορούν τόσο στις διαδικασίες προσλήψεων των ναυαγοσωστών από του Δήμους, όσο και τους χαρακτηρισμούς των παραλιών ως πολυσύχναστων.

Το άρθρο 7 αφορά στις υποχρεώσεις εκμεταλλευόμενων λουτρικές εγκαταστάσεις ως προς την πρόσληψη ναυαγοσωστών και διάθεσης του απαραίτητου εξοπλισμού.

Οι φορείς διαχείρισης χώρων [ενδεικτικά Δήμοι ή Οργανισμοί Λιμένα ή Λιμενικά Ταμεία ή  Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.)], οι οποίοι (χώροι) θεωρούνται λουτρική εγκατάσταση, υποχρεούνται όπως: α) Κατά τη χρονική περίοδο από 01 Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου, από ώρες 10.00 έως και 18.00, κατ ́ ελάχιστον,  προσλαμβάνουν αναγκαίο αριθμό ναυαγοσωστών.

Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει 3, τουλάχιστον, ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και 1 συντονιστή - επόπτη ναυαγοσωστών.

β) Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη,

γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με εξοπλισμό

2) Ανά ναυαγοσώστη, διαθέτουν ένα μηχανοκίνητο, επαγγελματικό μικρό σκάφος

ζ) Εφόσον υποχρεούνται να προσλαμβάνουν και 1 συντονιστή - επόπτη ναυαγοσωστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α), διαθέτουν ένα επαγγελματικό, μηχανοκίνητο, πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον 5 μέτρων. Το σκάφος της περίπτωσης αυτής, εφόσον απαιτηθεί, επιχειρεί, προς παροχή βοήθειας και εκτός λουτρικών εγκαταστάσεων, υπό τις εντολές της Λιμενικής Αρχής.

Οι Δήμοι οφείλουν, επιπλέον, να διαθέτουν για τη γεωγραφική περιοχή δικαιοδοσίας τους, εφόσον σε αυτή υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις επαγγελματικό, μηχανοκίνητο, πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος.

Στο άρθρο 8 στους άλλους φορείς που είναι υπόχρεοι παροχής ναυαγοσωστικής κάλυψης

1. Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν όσοι διοργανώνουν κάθε είδους ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, μουσικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στον αιγιαλό ή/ και  στην παραλία ή σε θαλάσσια  περιοχή, καθώς και κάθε είδους ναυταθλητικούς και κολυμβητικούς αγώνες.

2. Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν οι φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που έχουν άδεια λειτουργίας παιδικής κατασκήνωσης, εφόσον γίνεται χρήση θαλάσσιου χώρου. Ο υπόχρεος φορέας οφείλει να προσλαμβάνει τουλάχιστον 1 ναυαγοσώστη.

Γίνεται ειδική αναφορά στο άρθρο 10 για τις υποχρεώσεις του ναυαγοσώστη, ενώ στο άρθρο 11, εξηγείται η διαδικασία χαρακτηρισμού παράλιων χώρων ως πολυσύχναστων.

1. Ο προϊστάμενος της Λιμενικής Αρχής (Κεντρικά Λιμεναρχεία, Λιμεναρχεία), για το χαρακτηρισμό χώρων ως πολυσύχναστων, καθώς και για την εισήγηση επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος και του εύρους των ωρών, στις περιοχές δικαιοδοσίας της, με απόφασή του συγκροτεί, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Αυγούστου ή κατόπιν έγκρισης της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου και αργότερα, επιτροπή, η οποία αποφασίζει, κατόπιν αυτοψίας, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία συγκρότησής της, για το επόμενο ημερολογιακό έτος και αποτελείται από: α) Τον προϊστάμενο της Λιμενικής Αρχής (Κεντρικά Λιμεναρχεία, Λιμεναρχεία, Λιμενικά Τμήματα και Λιμενικοί Σταθμοί), ως Πρόεδρο, μαζί με τον αναπληρωτή του. β) Έναν εκπρόσωπο της οικείας Περιφέρειας, ο οποίος ορίζεται αρμοδίως, μαζί με τον αναπληρωτή του. γ) Έναν εκπρόσωπο του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α)  ή του Οργανισμού Λιμένα ή του Λιμενικού Ταμείου ή της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) ή άλλου φορέα διαχείρισης, κατά περίπτωση, οι οποίοι ορίζονται αρμοδίως, μαζί με τους αναπληρωτές τους.

Η επιτροπή αποφαίνεται λαμβάνοντας, ενδεικτικά, υπόψη τη μέση ημερήσια προσέλευση 300 λουομένων τουλάχιστον, για κάθε παραλία με μήκος ακτογραμμής μέχρι ενός χιλιομέτρου (ομοίως και για κάθε αντίστοιχο, μετά το πρώτο χιλιόμετρο,  μήκος ακτογραμμής) κατά τις περιόδους αιχμής, τυχόν ατυχήματα που συνέβησαν κατά το παρελθόν, λόγους που ανάγονται στις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

Για το έτος 2020, η επιτροπή θα συγκροτηθεί και θα αποφασίσει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου από την έναρξη εφαρμογής του Διατάγματος αυτού, για το ίδιο ημερολογιακό έτος και θα συγκροτηθεί εκ νέου εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Αυγούστου του 2020 για να αποφασίσει, κατόπιν αυτοψίας, για το επόμενο ημερολογιακό έτος.

Ετικέτες: