“ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Η επόμενη μέρα στα Χανιά για τα ακίνητα που “έσωσε” το ΣτΕ

  • Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020 - 06:30

Από τα… δόντια του Υπερταμείου γλυτώνουν 102 ακίνητα στα Χανιά, για τα οποία είχε προσφύγει στο ΣτΕ η δημοτική Αρχή Βάμβουκα μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, μετά την ανάδειξη του θέματος το 2018 από τον τότε γ.γ. του Δήμου Χανίων Δημήτρη Φραγκάκη.

Όπως εξήγησε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Δασκαλάκης, η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας «ακυρώνει τον νόμο που μεταβίβαζε τα ακίνητα αυτά στο Υπερταμείο – ΕΤΑΔ. Ακυρώνεται δηλαδή μια πάρα πολύ ισχυρή δέσμευση που είχε μπει στα ακίνητα αυτά, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε ήταν πολύ δύσκολο με αυτό το νόμο ένα ακίνητο να βγει από τη λίστα του Υπερταμείου».

Αναφορικά με την επόμενη μέρα για τα ακίνητα αυτά, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εξηγεί στα “Χ.ν.” ότι περιέρχονται πλέον στην κυριότητα αυτού στον οποίον ανήκαν πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2018.

Ο ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη ο σημερινός γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος ως γ.γ. του Δήμου τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε αναδείξει το ζήτημα, ξεκινώντας ουσιαστικά την προσπάθεια διάσωσης.

Ο κ. Φραγκάκης έκανε λόγο για «δικαίωση της κοινωνίας των πολιτών, δικαίωση των Δήμων που προσέφυγαν στο ΣτΕ, δικαίωση της λογικής και της αλήθειας».

Μιλώντας χθες στα “Χ.ν.” για τις προοπτικές που γεννά αυτή η απόφαση, ο κ. Φραγκάκης σχολίασε πως «έχει έρθει πλέον η ώρα να μπούμε σε μια διαφορετική λογική αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων».

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι «ειδικά όσα από αυτά έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, θα πρέπει η αξιοποίησή τους να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις βιωσιμότητας, διατήρησης της τοπικής ταυτότητας και ομαλής ένταξης τους στο ευρύτερο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ανήκουν».

Άλλωστε, όπως τονίζει ο γ.γ. του Ε.Ο.Τ. στα “Χ.ν.”, «στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ασύδοτη τουριστική ανάπτυξη. Η στρατηγική μας βασίζεται στη στροφή του τουρισμού σε πιο ποιοτική, βιώσιμη και αυθεντική κατεύθυνση, που θα παράγει πλούτο αλλα δεν θα αλλοιώνει την ταυτότητα του τόπου μας. Η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξης αφορμή για να δούμε αυτό το θέμα από την αρχή».

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΑΜΒΟΥΚΑ

«Ο χρόνος έρχεται να δικαιώσει μία ακόμα ενέργεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Δήμος Ενεργών Πολιτών», με επικεφαλής τον τ. δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για « δικαίωση της επιλογής μας ως δημοτικής αρχής, η οποία είχε έντονα αμφισβητηθεί», και τονίζοντας τη σπουδαιότητα των ενεργειών του κ. Φραγκάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν δεν το είχαμε κάνει, σήμερα το καθεστώς πολλών μνημείων πολιτισμού των Χανίων αλλά και κρίσιμων υποδομών θα ήταν στον αέρα. Τα Νεώρια, η βίλα Κούνδουρου, η Δημοτική Πινακοθήκη, το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, η πλατεία Δικαστηρίων, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το θέατρο «Βλησίδης», η ανατολική Τάφρος, η Πύλη της Άμμου, το φρούριο Φιρκά, η δυτική Τάφρος, οι ιταλικοί Στρατώνες, το γυμνάσιο και ο παιδικός σταθμός Σούδας, θα είχαν περάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης. Ακόμη και η νησίδα της Σούδας, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και η οικία Βενιζέλου θα είχαν την ίδια τύχη. Ήταν μια απόφαση – μνημείο προχειρότητας και αβελτηρίας, η οποία χωρίς κανέναν έλεγχο απέδιδε σε έναν δημόσιο οργανισμό real estate μνημεία και υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα».

Η παράταξη Βάμβουκα σημειώνει πως «ο Δήμος Χανίων διέθετε τα αντανακλαστικά να το εντοπίσει έγκαιρα, αλλά και την αποφασιστικότητα να δράσει παρά την αμφισβήτηση που δεχθήκαμε από πολλές πλευρές. Η δικαίωση του Δήμου Χανίων προστατεύει πλέον μνημεία σε όλη τη χώρα και αποκαθιστά το κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θεματοφύλακα της στοιχειωδώς επαρκούς λειτουργίας του κράτους.