«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ»

Σημάδια συνεννόησης για αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής

  • Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020 - 06:22

Γεωργία Χαλάτση

«Παράθυρο» για μείωση του κόστους της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προς τους δήμους της Ηπείρου, άρα και τους πολίτες, ανοίγει η συνεργασία των δημάρχων του νομού Ιωαννίνων με το προεδρείο του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων.

Σε αυτό τουλάχιστον ευελπιστεί ο δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων και ταυτόχρονα κοντινός στη μονάδα ΑΣΑ, καλείται να καταβάλλει αυξημένο κόστος σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική που έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του Φορέα και πλέον βρίσκεται στην διαδικασία γνωμοδοτήσεων από τα δημοτικά συμβούλια.

Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι να αυτή η μείωση θα προέλθει λόγω της αλλαγής του τρόπου επιμερισμού του κόστους, που σημαίνει ότι θα είναι και μόνιμη, ή λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του Φορέα, καθώς ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των δράσεων που είχαν προϋπολογιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως για παράδειγμα η πρόσληψη προσωπικού.

Η απάντηση αυτή μάλλον θα δοθεί όταν έρθει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, εφόσον ξεκινήσουν εκ νέου οι δια ζώσης συνεδριάσεις, καθώς έχει προσκληθεί και ο πρόεδρος του Φορέα Νίκος Καλαντζής.

Σύμφωνα με τους αντιδημάρχους Ιωαννίνων και μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Βαγγέλη Πήχα και Γιώργο Αρλέτο, αναμένεται νέα πρόταση, με βάση όμως τις αντιρρήσεις του δήμου που έχουν να κάνουν με την ενιαία τιμολογιακή πολιτική, δηλαδή τον επιμερισμό του κόστους στους δήμους.

Ο δήμος Ιωαννιτών επιμένει να θεωρεί ότι είναι αδικία να κληθούν οι δημότες να καταβάλλουν 1,7 εκ. ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση την ενιαία τιμή, ανεξαρτήτως απόστασης από το εργοστάσιο, και ζητά εναλλακτικές προτάσεις τουλάχιστον με τιμολογιακή πολιτική ανά περιφερειακή ενότητα.

«Οι διαβεβαιώσεις είναι ότι θα έρθει πρόταση με διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Εμείς είμαστε σαφείς, ότι διαφωνούμε με την ενιαία, αλλά ζητούμε ανά περιφερειακή ενότητα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να φορτώσουμε επιπλέον κόστος στον δημότη, γιατί αυτό συμβαίνει», σημείωσε ο κ. Πήχας.

«Μας βασανίζει πολύ το θέμα το τελευταίο διάστημα, γιατί το 1,7 εκ. ευρώ που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι πολύ μεγάλο και αν κάτσουμε να το αναλύσουμε, θα δείτε ότι υπάρχουν αδικίες», σημείωσε ο κ. Αρλέτος, προσθέτοντας δε πως για τους μικρούς ορεινούς δήμους θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα.

«Θέλω να πιστεύω ότι η φωνή μας, η διαφοροποίησή μας, αυτή τη φορά είχε ανταπόκριση», ανέφερε και πρόσθεσε πως στόχος όλων πρέπει να είναι μια ρεαλιστική τιμολογιακή πολιτική και ταυτόχρονα να μην αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη.

Την ίδια ώρα βέβαια τιμολογιακή πολιτική του Φορέα έχει ήδη ξεκινήσει να συζητείται στα δημοτικά συμβούλια άλλων δήμων, που έχουν λάβει θετικές γνωμοδοτήσεις.