«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Αχαΐα: «Γαζώνουν» το Εθνικό Πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες

Ο χάρτης της ΡΑΕ και η αντίδραση
  • Τρίτη, 9 Ιουνίου, 2020 - 06:27

Μία περίεργη εξέλιξη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μάλιστα την περίοδο που συζητείτο στην κυβέρνηση ο νέος περιβαλλοντικός νόμος, έχει έρθει να προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε Οικολόγους αλλά και στον Φορέα Διαχείρισης Στροφυλιάς - Κοτυχίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Π», στην προστατευμένη περιοχή του οικοσυστήματος που καλύπτεται από τη Συνθήκη «Ραμσάρ», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εμφάνισε αιφνιδιαστικά στον επίσημο χάρτη της, την τοποθέτηση συνολικά 20 ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο.

Το σχέδιο της Στροφυλιάς, παρότι σημείο πολύπαθο από άλλες δραστηριότητες, θέλει τις ανεμογεννήτριες να μπαίνουν στα «Μαύρα Βουνά» του Αράξου, παρότι αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως δασική περιοχή, με σημαντικότατη χλωρίδα και ενδημικό είδος «κενταύριας», ενώ λίγα μέτρα δίπλα υπάρχει και ο αρχαιολογικός χώρος του τείχους των Δυμαίων.

Όπως φαίνεται από τον χάρτη, που δημοσιεύει σήμερα η «Π», το προτεινόμενο μικρό Αιολικό Πάρκο στην πραγματικότητα θα κυκλώνει τις Λιμνοθάλασσες «Πρόκοπο» και «Πάπα» και θα βρίσκεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στα 200 μέτρα από αυτές, όταν είναι γνωστό ότι φιλοξενούν σπανιότατα είδη πουλιών.

Για το θέμα, όπως προκύπτει από την έρευνα της «Π», υπάρχει κενό στο γράμμα της ΚΥΑ, που δεν επιβάλλει στη ΡΑΕ να πετάει έξω αυτομάτως αιτήματα που αφορούν περιοχές προστατευόμενες από τη Συνθήκη «Ραμσάρ», ενώ ζήτημα θα έπρεπε να υπάρχει και με τις ζώνες σπάνιων πτηνών, αλλά εκεί απαιτείται μία ειδική ορνιθολογική μελέτη.

Για το θέμα, ήδη έχει σταλεί έγγραφο της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας προς τη ΡΑΕ, ζητώντας την αυτονόητη απαγόρευση της δημιουργίας του Αιολικού Πάρκου, παράλληλα με τις ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος, εν αναμονή της απάντησης του κρατικού φορέα.

Διευκρινίζει πάντως ότι η ΟΙΚΙΠΑ είναι υπέρ των Αιολικών Πάρκων, αλλά αν αυτό γίνει, θα τα δυσφημίσει όλα, αφού όσοι αντιδρούν γενικά σ' αυτά θα πουν ότι... κατελήφθη ακόμα ένα βουνό!

Από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας, που έχει εντοπίσει τον κίνδυνο, καλούνται ντας οι περιβαλλοντικοί φορείς και οι αρχές της Δυτικής Αχαΐας και του νομού να παρέμβουν δημόσια και να αναλάβουν άμεσα δράση αποτροπής αυτής της εγκατάστασης.

Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος

Ετικέτες: