«ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Μέσο πίεσης

Όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού μας αποδυναμώνονται, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των κέντρων
  • Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2020 - 06:23

Ξεπερνούν τους διακόσιους πλέον οι φιλοξενούμενοι μετανάστες στην προσωρινή δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα της Δυτικής Λέσβου, μετά την έλευση άλλων 40 ατόμων Αφγανικής και Αφρικανικής καταγωγής την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στην προσωρινή δομή όπου η διαμονή γίνεται σε προσωρινά και πρόχειρα καταλύματα έχει αρχίσει να γίνεται ασφυκτική και είναι ολοένα και πιο δύσκολο να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στην ουσία, πρόκειται για μια δομή που σχεδιάστηκε και λειτουργεί σήμερα με αποκλειστικό σκοπό την προσωρινή διαμονή των νεοεισερχόμενων μεταναστών, έως ότου ελεγχθούν υγειονομικά και διαπιστωθεί ότι δεν έχουν κορωνοϊό. Σε καμία περίπτωση ο χώρος αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόνιμη δομή φιλοξενίας, αφού δεν διαθέτει στοιχειώδεις παροχές στέγασης, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα καταγραφής των νεοεισερχόμενων και κατάθεσης αιτημάτων ασύλου.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία προοπτική μετακίνησης ούτε καν των 70 ατόμων για τα οποία έληξε πριν μερικές ημέρες η καραντίνα και τα τεστ ανίχνευσης του ιού που πραγματοποιήθηκαν ήταν αρνητικά.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν, ότι η καθυστέρηση μετακίνησης οφείλεται κυρίως στο γεγονός του υπερπληθυσμού της Μόριας και της άτυπης κατά κάποιο τρόπο συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο δήμων, οι μετανάστες που φτάνουν σε κάθε περιοχή να μένουν εκεί και να φιλοξενούνται με όποιο τρόπο είναι δυνατό. Πιθανόν να λειτουργεί και ως μέσο πίεσης για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αποσυμφόρηση της Μόριας. Η μετακίνηση των μεταναστών που διαμένουν σήμερα στη Δυτική Λέσβο σε άλλη δομή εκτός νησιού, δίχως να μεσολαβήσει η Μόρια, είναι μάλλον απίθανη. Όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν τη διαδικασία, οι αλλοδαποί μετά την δεκαπενθήμερη καραντίνα θα πρέπει να καταγραφούν, να γίνει η σχετική διαδικασία δακτυλοσκόπησης και στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Από τον Απρίλιο που έληξε η αναστολή αιτημάτων ασύλου, στην οποία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση το Μάρτιο για να αντιμετωπίσει τα έκτακτα γεγονότα του Έβρου, οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας μπορούν να υποβάλουν κανονικά τα αιτήματά τους, τα οποία θα εξετάζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Βασίλης Ροδόπουλος, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η δομή στα Μεγάλα Θέρμα έχει στηθεί πρόχειρα και είναι απλά ένας προσωρινός χώρος για καραντίνα των νεοεισερχόμενων μεταναστών:

«Ο χώρος έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, δεν είναι κατάλληλος για πολυήμερη διαμονή ανθρώπων και επιπλέον είναι ακατάλληλος και για τους συναδέλφους που πραγματοποιούν στην περιοχή 24ωρη φύλαξη σε πέντε βάρδιες των δύο ατόμων.

Το μεγάλο πρόβλημα που συνεπάγεται του μεταναστευτικού, είναι ότι όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού μας και της Μυτιλήνης αποδυναμώνονται, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των κέντρων.

Αυτή τη στιγμή, δέκα αστυνομικοί καθημερινά από Μυτιλήνη και Καλλονή μετακινούνται προς την Εφταλού, προκειμένου να πραγματοποιήσουν βάρδιες φύλαξης, αποψιλώνοντας άλλες υπηρεσίες και αστυνομικά τμήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποδυνάμωσης τέτοιου τμήματος είναι η Τροχαία Μυτιλήνης, που αναγκάζεται να έχει μπλόκα σε Παναγιούδα και Μόρια, προκειμένου να εμποδίζει τους αλλοδαπούς να έρχονται στην πόλη. Οι μετανάστες γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται με τα μέτρα και την καραντίνα και έχουν αντιληφθεί ότι αυτή έχει λήξει προ πολλού. Οι περισσότεροι ξέρουν μονοπάτια και δρόμους μέσα από κτήματα και χωράφια και φτάνουν στη Μυτιλήνη, παρακάμπτοντας τα μπλόκα.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης. Οι υπηρετούντες εκεί, σε καμία περίπτωση πλέον δεν επαρκούν για να ελέγξουν την κατάσταση στην πόλη, ο πληθυσμός της οποίας έχει αυξηθεί σημαντικά.

Το Α.Τ. Μυτιλήνης με το υφιστάμενο οργανόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες μιας πόλης 25 έως 30 χιλιάδων κατοίκων. Πλέον έχουμε μια πόλη 50 χιλιάδων ατόμων, εκ των οποίων 20 χιλιάδες μετανάστες, που διαβιούν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, που συχνά γεννάν παραβατικότητα, ακόμη και εγκλήματα. Τα πρόσφατα περιστατικά με τα μαχαιρώματα στον αστικό ιστό της Μυτιλήνης, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΑΥΛ

Πολλάκις, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου έχει αναφερθεί μέσω ανακοινώσεων στα προβλήματα που υπάρχουν και στις λύσεις που προτείνει.

Η πρώτη και σημαντικότερη παράμετρος για την επίλυση του προβλήματος, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών από τον τεράστιο για τα δεδομένα τους πληθυσμό μεταναστών.

Η δεύτερη πρότασή μας αφορά στην ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών, όχι, όμως, εκείνων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, αλλά με τις λοιπές υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.

Το τρίτο ζήτημα, επικεντρώνεται κυρίως στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και στην εξάντληση πολλές φορές των δυνάμεων του προσωπικού. Η Διοίκηση οφείλει να προγραμματίζει και να σχεδιάζει καλύτερα τη διάθεση του προσωπικού στις διάφορες υπηρεσιακές αποστολές και να μην εξαντλούνται οι αστυνομικές δυνάμεις σε ζητήματα χωρίς ιδιαίτερη σημασία, αφήνοντας ακάλυπτες άλλες σημαντικές και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, όπως η αστυνόμευση των δρόμων, της πόλης κ.λπ.».

Διαβάστε ακόμα