«ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Ο επικίνδυνος σκουπιδότοπος

  • Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020 - 06:28

Εξαιρετικά δύσκολη, αν και αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με το χειμώνα, παραμένει η κατάσταση στον τομέα καθαριότητας του ΚΥΤ της Μόριας και κυρίως του τμήματος που αφορά στον εξωτερικό χώρο, την περιοχή του λεγόμενου ελαιώνα, όπου διαμένουν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα μήνα περίπου πριν την έναρξη της καραντίνας, είχε πραγματοποιηθεί τεχνική σύσκεψη στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εκπροσώπων του Υπουργείου Εθν. Άμυνας, αντιδημάρχων κ.λπ. για την επίλυση του καυτού προβλήματος, που την περίοδο εκείνη σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού στο ΚΥΤ, είχε λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.

Ο Δήμος Μυτιλήνης είχε προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως τη διενέργεια διαγωνισμού από την πλευρά του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την ανάδειξη εργολάβου που θ' αναλάβει την καθημερινή συλλογή των σκουπιδιών και την μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ. Ο Δήμος είχε ζητήσει επίσης, από τον εκπρόσωπο του στρατού, στη νέα εργολαβία για τον καθαρισμό του ΚΥΤ και τη συγκέντρωση απορριμμάτων που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να βάλει ως συμπληρωματική δραστηριότητα την απευθείας μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, χωρίς να χρειάζεται η συμβολή της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης.

Από τότε πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες, στη διάρκεια των οποίων μεσολάβησαν πολλά γεγονότα. Το ζήτημα, όμως, με την συλλογή των απορριμμάτων στο χώρο έξω από το ΚΥΤ δεν έχει ακόμη λυθεί, ούτε και έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης Ηρακλής Κουντουρέλλης, κατά την διάρκεια αυτών των 4 μηνών, ο Δήμος και η υπηρεσία καθαριότητας, κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια να μαζευτούν τα σκουπίδια κατόπιν παρέμβασης του Εισαγγελέα, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια έγινε κατά καιρούς από την Περιφέρεια και για τα απορρίμματα που βρίσκονται στα γύρω ρέματα.

«Όσο καλές προθέσεις και αν έχει ο Δήμος Μυτιλήνης και όση προσπάθεια και αν καταβάλλει, σημειώνει ο Ηρ. Κουντουρέλλης, το πρόβλημα στην περιοχή του ελαιώνα παραμένει και καθημερινά διογκώνεται. Έχουμε τοποθετήσει εκεί κάποια ειδικά κοντέινερ, όπου και συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των απορριμμάτων. Αδειάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τα απορριμματοφόρα του Δήμου, αλλά και πάλι δεν επαρκούν. Τα μέλη των Οργανώσεων που βρίσκονται εκεί, προσπαθούν να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια σε συγκεκριμένα σημεία και να μην διασκορπίζονται, ώστε να είναι πιο εύκολη η αποκομιδή τους, ενώ και οι μετανάστες συμβάλλουν στην συγκέντρωση των σκουπιδιών.                

Μ.Χ.

 

   

Διαβάστε ακόμα