«ΕΜΠΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»

Όταν οι εντάσεις ξεφεύγουν, η «σιωπή» των αρμοδίων δεν είναι «χρυσός»!

  • Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020 - 06:26

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια έντονη φημολογία περί της ενοικίασης κλειστών ξενοδοχείων στην περιοχή της βόρειας Λέσβου, προκειμένου να στεγάσουν μετανάστες, γεγονός που όπως αναμενόταν θορύβησε κατοίκους και κυρίως επαγγελματίες του τουρισμού, που αντέδρασαν άμεσα σε μια τέτοια προοπτική, «ακυρώνοντας», σε πρώτη φάση τα όποια σχέδια. Μάλιστα η σχετική φημολογία ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι στην όλη υπόθεση ενεπλάκησαν και γνωστοί τουριστικοί πράκτορες και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που ήταν διατεθειμένοι να εμπλακούν σε αυτό το deal, δεδομένων και των οικονομικών παραμέτρων, που κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι μετά τα όσα έχουν προκύψει με την πανδημία. Παρά το γεγονός ότι πριν από μερικές μέρες οι αντιδράσεις εν όψει της φερόμενης μίσθωσης ξενοδοχείου στην περιοχή του Μολύβου φαίνεται να απέτρεψαν τη σκέψη του ιδιοκτήτη να το παραχωρήσει για φιλοξενία μεταναστών, η σχετική φημολογία εξακολουθεί να σέρνεται στην ευρύτερη περιοχή του τουριστικού «τριγώνου» του νησιού, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις από επώνυμους και ανώνυμους αντιδρώντες. Όταν μάλιστα η εν λόγω φημολογία ενισχύεται και από παρεμβάσεις θεσμικών παραγόντων της περιοχής, που θεωρούν ότι κάτι τρέχει και ας μην υπάρχει κάτι επιβεβαιωμένο γύρω από αυτήν την κινητικότητα, ενώ από την άλλη, από την επίσημη πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν υπάρχει καμιά κατηγορηματική διάψευση όλων αυτών των σεναρίων, δικαιολογημένα αναρωτιέται η κοινή γνώμη, τι τελικά γίνεται και τι ισχύει.

Πολλά έχουν ακουστεί για τις παρασκηνιακές και υπόγειες διαδρομές αυτών των φημών, που ενέπλεξαν διάφορα πρόσωπα της περιοχής και φορείς όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που έτσι και αλλιώς έχει σημαίνοντα λόγο και ρόλο σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Δεν είμαστε εμείς που θα τις διαψεύσουμε ή εκείνοι που θα σπεύσουν να ισχυριστούν ότι δεν τρέχει τίποτα, αφού ως γνωστόν όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και …φωτιά. Οφείλουμε όμως για την καλύτερη προσέγγιση του θέματος, να παραθέσουμε κάποια στοιχεία, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι «φωτίζουν» την υπόθεση και ενδεχομένως ξεκαθαρίζουν και την κατάσταση των πραγμάτων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στο μεταναστευτικό. Ποια είναι αυτά;

Είναι γεγονός ότι μετά τις τελευταίες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο απονομής ασύλου και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, έχουμε ένα νέο τοπίο στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, που τα αποτελέσματά του τα διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό, με τις συνεχόμενες αναχωρήσεις από το νησί αναγνωρισμένων προσφύγων και τελεσίδικα απορριφθέντων για άσυλο μεταναστών. Οι αλλαγές στο νόμο για το άσυλο και η υποχρεωτική αναχώρηση από τις δομές φιλοξενίας και των νησιών των αναγνωρισμένων προσφύγων και εκείνων που σε β΄ βαθμό απορρίπτονται, δημιούργησαν ένα κύμα αναχωρήσεων, που μέσα στον Ιούνιο που μας πέρασε ξεπέρασε τα 2100 άτομα. Μια εξέλιξη που εξέπληξε ευχάριστα την κοινή γνώμη, γιατί μετά από στασιμότητα πολλών μηνών επιτέλους φάνηκε ότι κάτι κινείται σε σχέση με την αποσυμφόρηση, που δημιουργεί προσδοκίες, αν συνεχιστούν οι αναχωρήσεις, το επόμενο διάστημα να μιλάμε για άλλα δεδομένα στο νησί. Γιατί αν ισχύουν αυτά που επισήμως δηλώνουν οι αρμόδιες αρχές ότι κάθε εβδομάδα εξετάζονται 700-800 αιτήσεις ασύλου, σημαίνει ότι κάθε μήνα περί τις 3.000 αιτήσεις ασύλου παίρνουν το δρόμο τους είτε για έγκριση ασύλου σε όσους έχουν το προσφυγικό προφίλ, είτε για απόρριψη σε όσους δεν το έχουν και θα πρέπει να προσφύγουν και σε δεύτερο βαθμό, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι έχει φέρει αποτελέσματα η ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου και η επίσπευση των διαδικασιών που δρομολόγησε η κυβέρνηση, που στο παρελθόν αποτελούσαν μόνιμο πρόβλημα για να… τρέξουν διαδικασίες και να απεγκλωβιστούν από το νησί οι χιλιάδες αιτούντες ασύλου που παρέμεναν για πάρα πολλούς μήνες σε αναμονή. Και γι’ αυτό φαίνεται, ότι αν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη ανατροπή της κατάστασης, αυτή η τάση αναχώρησης από το νησί θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, σε ίδιους ή ακόμη και μεγαλύτερους αριθμούς. Και προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να πιέσουν και οι τοπικοί παράγοντες τους αρμοδίους και τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, ώστε οι αναχωρήσεις από το νησί να σταθεροποιηθούν σε αυτούς, ή και σε ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς. Με δεδομένη λοιπόν αυτήν την εξέλιξη αναμένεται να υπάρξει μια σταδιακή αλλά συνεχή αποσυμφόρηση, τόσο της Μόριας, όσο και των άλλων δομών, που αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα στο νησί, καθιστώντας την κατάσταση αρκετά διαχειρίσιμη σε εύλογο χρονικό διάστημα. Κατόπιν τούτων, αναρωτιόμαστε γιατί εξακολουθεί να …παίζει το θέμα της μίσθωσης ξενοδοχείων και μάλιστα στην πιο τουριστική περιοχή του νησιού και στην πιο κρίσιμη χρονική περίοδο για τη φετινή τουριστική σεζόν; Όταν μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη, έχει εξαγγελθεί πριν από καιρό ότι η ενοικίαση ξενοδοχείων δεν αποτελεί πολιτική του υπουργείου, δηλώνοντας ότι με την ολοκλήρωση των συμβάσεων θα εγκαταλειφθεί η «λύση» αυτή, ως προοπτική για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Ενισχυτικά στα παραπάνω είναι και η επίσημη εκδοχή της Ύπατης Αρμοστείας ότι δεν «τρέχει» κανένα πρόγραμμα δικό της, ούτε άλλων διεθνών οργανισμών για τη μετανάστευση, που να προωθεί φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχεία και ότι ακόμη και αυτά, που λόγω πανδημίας χρησιμοποιήθηκαν, τέλη Ιουλίου πρόκειται να τερματίσουν την όποια μίσθωση. Μετά απ’ όλα αυτά παραμένει ακατανόητο γιατί αυτός ο θόρυβος και αυτή η αναστάτωση στην περιοχή που δημιουργήθηκε γύρω από την επιχειρούμενη φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχεία της βόρειας Λέσβου. Ήταν συνέπεια και αποτέλεσμα παραπληροφόρησης και «ψευδών ειδήσεων», που κάποιοι διέρρευσαν εμπλέκοντας πράκτορες και ξενοδόχους και όχι πραγματικών προθέσεων και γεγονότων; Δεν αποκλείεται κάποιοι να θέλουν να παίζουν …παιχνίδια σε βάρος της τουριστικής περιοχής του νησιού, κάνοντας θόρυβο και αναστατώνοντας την τοπική κοινωνία!

Όπως και αν έχει πάντως οφείλει επισήμως το αρμόδιο υπουργείο, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του, να βάλει τέλος στην φημολογία αυτή, ξεκαθαρίζοντας τα πράματα και αποκαθιστώντας την τάξη, πολύ περισσότερο που το θέμα έχει τέτοιες διαστάσεις που η όποια σιωπή των αρμοδίων μπορεί να εκληφθεί ως έμμεση επιβεβαίωση ότι «κάτι τρέχει»! Σε τελική ανάλυση γιατί πρέπει να συντηρείται ένα τέτοιο κλίμα καχυποψίας, εν μέσω τουριστικής περιόδου όταν το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι πως θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες για μια όσο το δυνατόν καλύτερη σεζόν; Επιτέλους και οι τοπικές αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς και παράγοντες οφείλουν να απαιτήσουν υπεύθυνες απαντήσεις και να αναζητήσουν ποιοι κρύπτονται πίσω από αυτήν την αναστάτωση. Οφείλουν επίσης να συνεννοηθούν επιτέλους και με τους κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες που διαχειρίζονται το μεταναστευτικό στο νησί μας προκειμένου να μην υπάρξουν και στο μέλλον αιφνιδιαστικές κινήσεις, αλλά συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα ενεργειών που θα στοχεύει στον σταδιακό απεγκλωβισμό της Λέσβου από το μεταναστευτικό-προσφυγικό που τόσο έχει ταλαιπωρήσει το νησί και τους κατοίκους του τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ κρίσιμο αυτή η υπόθεση να μην αφεθεί μόνο στις καλές προθέσεις των κυβερνώντων και των όποιων άλλων εμπλεκομένων, αλλά να αποτελέσει και αντικείμενο παρεμβάσεων των τοπικών αρχών, αναλαμβάνοντας τις όποιες ευθύνες που τους αναλογούν προκειμένου η κατάσταση στη Λέσβο να γίνει διαχειρίσιμη.