«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ»

Τέλος στην προστασία της α΄κατοικίας

  • Παρασκευή, 31 Ιουλίου, 2020 - 06:29

Τρεις ημέρες περιθώριο έχουν οι οφειλέτες που δεν θεωρούνται πληγέντες από τον κορωνοϊό και δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στο νέο πρόγραμμα «γέφυρα» να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αφού την Παρασκευή πέφτει η αυλαία του ν. 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

Θεωρητικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει κλείσει, αφού η διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί μία φόρμουλα, ώστε να "κλειδώσουν" την προστασία όσοι σπεύσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον... την τελευταία στιγμή. Ο συγκεκριμένος νόμος θυμίζουμε πως παύει να ισχύει στις 31 Ιουλίου και όσοι μείνουν εκτός θα βρεθούν από Σεπτέμβρη με το ενδεχόμενο να βγει το σπίτι τους στο "σφυρί". Ο νόμος παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού προέβλεπε «κούρεμα» της οφειλής και επιδότηση της δόσης για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, εντούτοις δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Πέρα από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας, όπου η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είχε γνωστοποιήσει πως εισήλθαν συνολικά 17.605 χρήστες, με 6.813 εξ αυτών να είχαν, μάλιστα, ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, η συνέχεια ήταν μάλλον απογοητευτική.

Μετά από έναν χρόνο και έπειτα από διαδοχικά «λίφτινγκ», που είχαν να κάνουν κυρίως με την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, από τις 4.755 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες, οι 2.449 έχουν μετατραπεί σε προτάσεις ρύθμισης χρέους και έχουν αποσταλεί σε δανειολήπτες, ενώ έχουν γίνει αποδεκτές μόνο 1.546 προτάσεις και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων 903. Από τα παραπάνω νούμερα διαπιστώνεται ότι η διαδικασία δεν προχώρησε με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ η ανταπόκριση των τραπεζών μπορεί να χαρακτηριστεί και ως έναν βαθμό υπονομευτική αφού καταγράφεται σχετική απροθυμία στην υποβολή τελικών προτάσεων ρύθμισης προς τους δανειολήπτες

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

Υπενθυμίζεται πως τα κριτήρια ένταξης στον νόμο 4605/2019 έχουν ως εξής:

* Αφορά σε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, το οποίο δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, προκειμένου να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.

* Η αξία της πρώτης κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ (εάν στις οφειλές συμπεριλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια) και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

* Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πρέπει να είναι ανώτερο των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια, «ταβάνι» είναι οι 100.000 ευρώ.

* Οι καταθέσεις πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τα 80.000 ευρώ.

* Οι οφειλές θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ

Στο μεταξύ από την ερχόμενη εβδομάδα, μιας και ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα "γέφυρα" μέσω της οποίας θα υποβάλλουν τις αιτήσεις οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό για την επιδότηση των δόσεων των δανείων τους με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Το πρόγραμμα όπως έχει ανακοινωθεί θα έχει διάρκεια 9 μήνες και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί. Οι δανειολήπτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα εισοδήματος και περιουσίας, σε συνεργασία και με τις τράπεζες, ώστε να προκύπτει η επιλεξιμότητα ή μη του δανειολήπτη.

Κριτήρια αποτελούν η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων και η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας. Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι πράσινο, κόκκινο ή καταγγελμένο. Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ. Για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο.

Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΦΑΚΕΛΩΜΑ»

Εξάλλου τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα «φορτωθούν» όλες οι εκκρεμούσες αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, αφού επικαιροποιηθούν τα στοιχεία τους, προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο το ξεκαθάρισμα της μακρόσυρτης λίστας και την επιτάχυνση της εκδίκασης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία, τους τελευταίους μήνες του έτους. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας του νόμου 3869 (ν. Κατσέλη) θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία και επομένως θα περάσουν από έλεγχο επιλεξιμότητας. Για τον σκοπό αυτό η πλατφόρμα, θα είναι διασυνδεμένη με τις βάσεις δεδομένων του συστήματος Taxis. Όσες αιτήσεις παραμείνουν θα εκδικαστούν κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προθέσεις, εντός του 2021, ώστε σε συνδυασμό με την εισαγωγή του νέου πτωχευτικού πλαισίου και τον θεσμό της «κοινωνικής κατοικίας» να κλείσουν οι εκκρεμότητες της προστασίας πρώτης κατοικίας που εισήγαγε ο ν. Κατσέλη. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα μαζί με την προωθούμενη επιδότηση δόσης για δάνεια με ενέχυρο σε πρώτη κατοικία και τον νέο πτωχευτικό κώδικα αποτελούν τρία πολύ σημαντικά βήματα για να εδραιωθεί η κουλτούρα πληρωμών και τα ξεκαθαρισθεί πόσοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ