«ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Πάγια θέση

  • Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020 - 06:27

Άλλη μία σύσκεψη για το μεταναστευτικό προσφυγικό, το ΚΥΤ της Μόριας και τη δήθεν επέκταση που σχεδιάζει ερήμην της τοπικής κοινωνίας το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην πολύπαθη κοινότητα, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και συνεργατών του Δήμου και της Περιφέρειας.

Αρχικά υπήρξε μικρή συγκέντρωση χωριανών και εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων, που έμαθαν για τη σύσκεψη και έσπευσαν να συναντήσουν τους αυτοδιοικητικούς, ώστε να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το ενδεχόμενο επέκτασης του ΚΥΤ της Μόριας.

Ακολούθησε συνάντηση στα γραφεία της κοινότητας, όπου ουσιαστικά ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους, που άλλωστε έχουν ψηφιστεί πολλάκις από το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο και σχετίζονται με την αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων δομών.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Μόριας Γ. Μαστρογιάννης σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι στα βασικά σημεία υπήρξε συμφωνία με τους τρεις αυτοδιοικητικούς, όμως οι θέσεις της κοινότητας και του δήμου διαφέρουν σε ορισμένα σημεία από τις θέσεις του Περιφερειάρχη.

«Πιστεύω ότι δύο άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται στο ίδιο μέτωπο συμφερόντων και να διαφωνούν παρόλα αυτά για τον τρόπο αντιμετώπισης του ίδιου ζητήματος. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και εγώ προσωπικά θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση του νησιού και δημιουργία μιας περιορισμένης δομής σε απομακρυσμένη περιοχή του νησιού μας, που δεν θα γειτνιάζει με κατοικημένες περιοχές. Την ίδια άποψη έχει και ο βουλευτής Λέσβου Χ. Αθανασίου, που εξέφρασε σε μένα προσωπικά από το τηλέφωνο χθες το βράδυ.

Ο Περιφερειάρχης από την άλλη, θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν όλες οι δομές και να μεταφερθούν οι μετανάστες στην Ηπειρωτική Ελλάδα για εθνικούς λόγους επειδή βρισκόμαστε σε παραμεθόριο περιοχή.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Από εκεί και πέρα, επικαιροποιήσαμε την πάγια θέση μας για την αποτροπή δημιουργίας οποιασδήποτε νέας δομής, κλειστής ή ανοιχτής ή επέκτασης της Μόριας με αγορές ή μισθώσεις ελαιοκτημάτων κ.λπ.

Προσωπικά επικοινώνησα και με τον Υπουργό Ν. Μηταράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της δημιουργίας του Κέντρου Υγείας απέναντι από το ΚΥΤ. Όπως είπε, στόχος του Υπουργείου είναι να δημιουργηθεί μια αυτοτελής μονάδα υγείας που θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου και των δομών υγείας της πόλης. Εξήγησα στον Υπουργό ότι η δομή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» που έκλεισε μετά από παρέμβαση του δήμου λόγω καταγγελιών για πολεοδομικές παραβάσεις, λειτουργούσε υποδειγματικά και βοηθούσε σημαντικά την κατάσταση. Επισήμανα μάλιστα, ότι αν το Υπουργείο επιθυμεί να φτιάξει δομή υγείας, θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες νομιμοποιήσεις μέσω των υπηρεσιών, ώστε να μην έχουμε πάλι προβλήματα.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του χωριού συνεχίζοντας τον αγώνα τους, πραγματοποιούν αύριο νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση του παλιού περιφερειακού δρόμου κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Σύλα, για τη συνεχιζόμενη ανομία που επικρατεί στην περιοχή, καθώς και για τις φωτιές στα ελαιοκτήματα.

Διαβάστε ακόμα