“ΜΑΓΝΗΣΙΑ”

«Μπάχαλο» με τις προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία- Προσλαμβάνουν τις ίδιες με άλλη σύμβαση

  • Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2020 - 06:27

«Μπάχαλο» χαρακτήρισε η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών – Καθαριστών Μαγνησίας κ. Μαρία Πλαγερά τη διαδικασία για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία που αποφάσισε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως ουσιαστικά αυτές οι θέσεις που προκηρύχθηκαν θα καλυφθούν από το ήδη υπάρχον προσωπικό, που είναι με σύμβαση έργου. Τόνισε πως η διαδικασία υποβολής των στοιχείων είναι ένας λαβύρινθος, καθώς χρειάζονται νομικές και λογιστικές γνώσεις, που οι καθαρίστριες δεν έχουν, ενώ ακόμη και λογιστές τα έχουν βρει σκούρα.

Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας βρέθηκαν σήμερα καθαρίστριες σχολείων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς υπό τη σκιά του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε η κ. Μαρία Πλαγερά πρόεδρος Σωματείου Καθαριστριών- Καθαριστών Ν. Μαγνησίας επικρατεί ένα «μπάχαλο» με την προκήρυξη για την πρόσληψη καθαριστριών, καθώς η κυβέρνηση έχει βάλει κριτήρια που μπερδεύουν τις ίδιες, ενώ ακόμη και λογιστές αδυνατούν να βοηθήσουν.

Μάλιστα, η ίδια επεσήμανε πως δεν πρόκειται για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, αλλά για πρόσληψη του ίδιου προσωπικού με άλλες συμβάσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των καθαριστριών να είναι ο ίδιος με την περίοδο προ κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, το πρόβλημα του καθαρισμού των σχολείων είναι έντονο, με την κ. Πλαγερά να επισημαίνει πως στη Μαγνησία υπάρχουν 30 μόνιμες και 140 συμβασιούχες καθαρίστριες για 1000 αίθουσες, ενώ η ίδια αναρωτήθηκε πώς θα προλαβαίνει μία καθαρίστρια σε σχολείο με 17 αίθουσες να τις καθαρίζει μετά από κάθε διάλειμμα.

Για το λόγο αυτό οι καθαρίστριες ζητούν την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών, αλλά και την πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθεί αυτό το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που είναι τα σχολεία.

Η ίδια τόνισε πως με τα δεδομένα που υπάρχουν, στις 7 Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία, η υγιεινή και η καθαριότητά τους δεν θα είναι εξασφαλισμένη, καθώς η πολιτεία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Εκτός όμως από προσλήψεις καθαριστριών, το Σωματείο ζητά και την παροχή του κατάλληλου προστατευτικού υλικού όπως μάσκες και γάντια σε κάθε καθαρίστρια απευθείας κι όχι στον διευθυντή της σχολικής μονάδας. Επιπλέον ζητούν και στολές προκειμένου να προφυλαχθούν και οι ίδιες.

Δίπλα στο Σωματείο Καθαριστριών δηλώνοντας τη συμπαράστασή του ήταν και ο κ. Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», ο οποίος ανέφερε πως έγιναν αλχημείες στον υπολογισμό των μαθητών ανά τάξη, τόνισε πως η καθαριότητα στα σχολεία θα πρέπει να είναι αυξημένη, ωστόσο η κυβέρνηση αντί να βελτιώσει την κατάσταση, την επιδεινώνει παρουσιάζοντας πως δήθεν έκανε προσλήψεις , βάζοντας τις καθαρίστριες σε ομηρία.

Παρούσες στη διαμαρτυρία ήταν και μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών με την αντιπρόεδρο και εκπαιδευτικό κ. Λίλα Πέτρου να επισημαίνει την αναγκαιότητα της μονιμοποίησης των καθαριστριών, καθώς είναι απαραίτητες σε κάθε σχολείο.

Οι σχολικές καθαρίστριες επισκέφθηκαν τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπου του κατέθεσαν ψήφισμα.

Ετικέτες: