“ΕΜΠΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ”

Αρχίζουν να ικανοποιούνται αιτήματα για το μεταναστευτικό

  • Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:26

Ανδρονίκη Κουτσαβλή

Αν όχι αυτή την Κυριακή -σίγουρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα- σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αναμένεται να φύγει από το νησί το πρώτο κύμα των αναγνωρισμένων προσφύγων, που ανέρχεται σε 2000 περίπου άτομα, στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται από πλευράς Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Αίτημα το οποίο έχουν θέσει στο τραπέζι του διαλόγου τόσο οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και οι εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της Μυτιλήνης.

Στην συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ακολούθησε των συναντήσεων και συνεδριάσεων που είχε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, με τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και των εκπροσώπων των φορέων της Μυτιλήνης και του νησιού, διατυπώθηκε η πεποίθηση ότι ένα κλειστό Κέντρο με συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές θα βοηθούσε στη διαχείριση του προβλήματος που ακούει στη λέξη μεταναστευτικό, εκφράζοντας αντίθετη άποψη σε φωνές αυτοδιοικητικών που κάνουν λόγο για καμία δομή.

Βέβαια η δημιουργία του Κέντρου δυναμικότητας φιλοξενίας έως 2500, εκτός αστικού και επιχειρηματικού ιστού, στα όρια ή μη των δύο δήμων, όπως ειπώθηκε, προϋποθέτει βασικούς όρους, μεταξύ των οποίων ήταν η άμεση αποσυμφόρηση, κλείσιμο όλων των δομών του νησιού, διακοπή της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε σπίτια. Και όλα τα παραπάνω με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι ενέργειες του Υπουργείου

Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού στον Καρά Τεπέ στις 31-12-2020, ενώ μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να σταματήσει τη λειτουργία του και η δομή στο ΠΙΚΠΑ. Όσον αφορά στα σπίτια μέσα στη πόλη όπου μένουν μετανάστες, ο υπουργός Νότης Μηταράκης, στην συνέντευξη που είχε δώσει στο emprosnet.gr είχε πει ότι θα αρχίζουν να ξενοικιάζονται όταν δημιουργηθεί η μόνιμη δομή. Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν μέχρι το Πάσχα θα υπάρχει δομή στο πεδίο βολής στον Καρά Τεπέ, ο δημοτικός καταυλισμός του Καρά – Τεπέ και τι θα γίνει με τα άτομα που μένουν σε σπίτια στη πόλη μέσω του προγράμματος εστία; είχε απαντήσει: «Έχω πει ότι το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ θα διακοπεί όπου υπάρχουν μόνιμες δομές και ήδη από 1 Ιανουαρίου στη Σάμο, στη Κω και στη Λέρο ξενοικιάζουμε όλα τα διαμερίσματα που έχουμε νοικιάσει στην πόλη. Το ίδιο θα γίνει και στη Λέσβο, όταν τελικά δημιουργηθεί η μόνιμη δομή . Η δομή, η προσωρινή, στο Μαυροβούνι το Πάσχα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχει ακόμη γιατί μια νέα δομή μέχρι να χωροθετηθεί να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και όσο πιο γρήγορα καταλήξουμε στις τεχνικές λεπτομέρειες της δομής, τόσο πιο γρήγορα θα κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι. Ως προς τη Δημοτική δομή του Καρά – Τεπέ, θεωρώ ότι καθώς δημιουργείται η νέα δομή θα πρέπει να κλείσει και αυτή.»

Χτες σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προετοιμάζει την μετεγκατάσταση αναγνωρισμένων προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρθηκαν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών.

«Να μην υπάρχουν μετανάστες σε κανένα νησί»

Ο κ. Μηταράκης σε δηλώσεις του στο emprosnet.gr υποστήριξε ότι φέτος έχει γίνει η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Έχουνε φύγει 14.000 από την Μυτιλήνη, ενώ οι αφίξεις ήταν μόνο 4.000 σε αντίθεση με το 2019 που ήταν 27.500. «Άρα βιώνουμε φέτος την μεγαλύτερη μείωση ροών των τελευταίων ετών και τον πολλαπλασιασμό των μεταφορών από τη Λέσβο εκτός νησιού. Άρα η αποσυμφόρηση έχει γίνει ήδη πράξη και θα συνεχίσουμε βδομάδα – βδομάδα μέχρι κάποια στιγμή – ελπίζω σύντομα – να μην υπάρχει κανείς σε κανένα νησί του Αιγαίου.» είπε επισημαίνοντας ότι τα νησιά του Αιγαίου ως ακριτικά σημεία, ως πύλες εισόδου και για εθνικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών σε αυτά. «Αυτό είναι ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης η οποία πραγματοποιείται ήδη το 2020 και μέχρι το Πάσχα πιστεύω θα έχουμε μια απόλυτα διαφορετική εικόνα, απ’ ότι είχαμε το 2019.» είπε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, μέχρι το πρωί της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου, στην πρόχειρη δομή του πεδίου βολής στον Καρά- Τεπέ είχαν καταγραφεί 9410 άτομα, 1000 περίπου άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες φιλοξενούνται σε δομές και σπίτια, και κάποιοι βρίσκονται τριγύρω του καμένου Κ.Υ.Τ. της Μόριας και αναμένεται το επόμενο διάστημα να πάνε για καταγραφή στον πρόχειρο καταυλισμό. Τέλος αναφέρεται ότι άτομα ευάλωτων κατηγοριών φιλοξενούνται προσωρινά στο παλιό σχολείο όπου λειτουργούσε η Μετάδραση στη περιοχή Μαύρα Σίδερα.