Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή με ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου

Ιστορική καταδίκη του ναζισμού στην Ελλάδα

Έληξε μετά από 5,5 χρόνια η μακροβιότερη δίκη στη νεότερη ελληνική ιστορία

Εγκληματική οργάνωση με δομημένο τρόπο που όπλιζε με ρατσιστικό και εθνικιστικό μίσος μέλη της, ώστε να προχωρούν σε επιθέσεις εις βάρος αθώων ανθρώπων κρίθηκε η Χρυσή Αυγή, χθες, από το Δικαστήριο, του οποίου η απόφαση ανακοινώθηκε λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι, από την πρόεδρο, Μαρία Λεπενιώτη.

Χιλιάδες κόσμου πραγματοποίησαν πορείες και διαδηλώσεις έξω από το Εφετείο στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ζητώντας δικαιοσύνη και απαιτώντας την καταδίκη των ναζιστών, οι οποίοι στέρησαν ανθρώπινες ζωές.

Με τη συμπλήρωση σχεδόν 5,5 ετών από την έναρξη της δίκης για τη Χρυσή Αυγή (20/4/2015), η ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε τη ναζιστική οργάνωση ως εγκληματική, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για τη χώρα, το οποίο χειροκροτήθηκε από κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Ειδικότερα, στη μακροβιότερη δίκη της Μεταπολίτευσης - για την ελληνική Δικαιοσύνη -, για την οποία απαιτήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν 454 συνεδριάσεις, κρίθηκαν ένοχα όλα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως και ο επικεφαλής τους, Νίκος Μιχαλολιάκος, όχι μόνον για συμμετοχή, αλλά και για διεύθυνση της ναζιστικής οργάνωσης.

Της συγκεκριμένης απόφασης προηγήθηκε η ανακοίνωση της προέδρου του Δικαστηρίου σχετικά με την απόφαση για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αναφορικά με την οποία καταδικάστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς καθώς και δεκαπέντε ακόμη άτομα – μέλη της Χρυσής Αυγής από τους 18 συνολικά κατηγορουμένους.

Οι αποφάσεις για τις κατηγορίες των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκαν από το Δικαστήριο, στο πλαίσιο των οποίων ανακοινώθηκε η ενοχή όλων των κατηγορουμένων και για τις υποθέσεις των επιθέσεων κατά Αιγύπτιων ψαράδων και μελών του ΠΑΜΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καθοριστούν ακριβώς οι ποινές των ενόχων, καθώς στο Δικαστήριο, χθες, συνεχίστηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Η δικαστική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, που με τον “μανδύα” του πολιτικού κόμματος είχε καταφέρει να μπει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί ύψιστη δικαίωση για μία δημοκρατική χώρα, την οποία υπογράμμισαν και αναγνώρισαν επιπλέον, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων, καθώς και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως τις εξελίξεις και τις αποφάσεις γύρω από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής κάλυψαν όχι μόνον ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και ξένα, δημοσιογράφοι των οποίων παρακολούθησαν δια ζώσης τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας, καθώς – όπως τόνισαν - η πολύκροτη δίκη “αποτελεί τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη Νυρεμβέργη”.

Το χρονικό της ποινικής αντιμετώπισης του ναζισμού στη χώρα

Για την ποινική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου στην Ελλάδα απαιτήθηκε διαδρομή αρκετών ετών, καθώς όλα ξεκίνησαν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, δηλαδή πριν από επτά χρόνια, οπότε και η επίθεση του Γιώργου Ρουπακιά με μαχαίρι στον ίδιο, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Το εν λόγω γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες που ζητούσαν την καταδίκη των ενόχων και συγκεκριμένα της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Για το τραγικό γεγονός του θανάτου του Παύλου Φύσσα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι, δικάστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς και άλλοι 17 ως συμμέτοχοι σε αυτήν τη δολοφονία.

Αμέσως μετά, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2013, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας επί θητείας Αντώνη Σαμαρά, διαβίβασε στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη φάκελο με συνολικά 32 περιπτώσεις επιθέσεων μελών της Χρυσής Αυγής. Λίγες ημέρες μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα, την οποία ανέλαβε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Κατά το τέλος Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους (2013) ασκήθηκε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και για τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής και ακολούθησαν συλλήψεις βουλευτών καθώς και του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Εν συνεχεία και ειδικότερα, στις 17 Οκτωβρίου του 2013, με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου της Αθήνας, οι έρευνες ανατέθηκαν σε δύο ανακρίτριες εφέτες, την Ιωάννα Κλάπα και τη Μαρία Δημητροπούλου ενώ Εισαγγελέας ήταν ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

Δύο χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2015 το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με ψήφους 2-1 και με βούλευμα άνω των 1.000 σελίδων (αριθμός 215/2015) αποφάσισε την παραπομπή στη δίκη 69 κατηγορουμένων (απεβίωσε ένας) και των πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Σχετικά με το πολυσέλιδο και άκρως σημαντικό βούλευμα, αξίζει να υπογραμμισθεί πως οι δύο εφέτες έναντι του ενός, έκαναν δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα, Ισίδωρου Ντογιάκου πως η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση που δρα οργανωμένα και τα μέλη της ενεργούν σαν “γρανάζια” ενός ναζιστικού μηχανισμού, ο οποίος είχε μπει και στη Βουλή, με το “προσωπείο” του πολιτικού κόμματος. Στο περιεχόμενό του μάλιστα, ο Εισαγγελέας προσδιόρισε την έναρξη της οργάνωσης το 2008, οπότε και μέλη της είχαν κάνει επίθεση σε στέκι αναρχικών στα Πετράλωνα (χώρος “Αντίπνοια”). Βέβαια, το βούλευμα κατέγραψε και τη θέση του εφέτη που διαφώνησε με την πρόταση του Εισαγγελέα, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να αποδοθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης στη Χρυσή Αυγή, επικαλούμενος τη σύμβαση του Παλέρμο (2000) κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος.

Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 2015 ξεκινά η μεγάλη δίκη με πρόεδρο τη Μαρία Λεπενιώτη.

Επιγραμματικά οι κατηγορίες ήταν οι ακόλουθες: 65 κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, 18 κατηγορούμενοι για διεύθυνση οργάνωσης (Ν. Μιχαλολιάκος και 17 εκλεγμένοι της Χρυσής Αυγής στις εκλογές Ιουνίου του 2012), 47 κατηγορούμενοι για κακουργήματα όπως ανθρωποκτονίες και απόπειρες, αλλά και για οπλοκατοχή, δολοφονία Παύλου Φύσσα με κατηγορούμενους τον Γ. Ρουπακιά και ακόμη 17 συνεργούς, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων (12 Ιουνίου 2012) από 5 κατηγορούμενους και τέλος, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013, Πέραμα) από 4 κατηγορούμενους.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2016 γίνεται γνωστό πως στις 18 Μαρτίου θα αποφυλακιστεί ο Γιώργος Ρουπακιάς καθώς έχει παρέλθει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης που ορίζει ρητά το Σύνταγμα σε 18 μήνες. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 η Εισαγγελέας της δίκης εισηγείται την απαλλαγή των πολιτικών στελεχών για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και χθες, 7 Οκτώβρη του 2020, πρωινές ώρες, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή και για όλες τις υποθέσεις που τη “συνόδευαν”.

Η ιστορική ημέρα της καταδίκης. Συνολικά η απόφαση

Η 7η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους καταγράφεται ως μία από τις πλέον ιστορικές της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, αφού ποινικά έλαβε τέλος η υπόθεση της Χρυσής Αυγής και των ναζιστών – μελών της, στη χώρα. Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέλη ήταν η Γεσθημανή Τσουφλόγλου και ο Ανδρέας Ντόκος, ενώ Εισαγγελέας η Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή τον Στέλιο Κωσταρέλο.

Αναλυτικά η απόφαση του Δικαστηρίου για τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και τα πολιτικά στελέχη της έχει ως εξής: Επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Με την ίδια απόφαση κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνιος Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Επίσης ένοχοι κρίθηκαν ως μέλη της ίδιας ναζιστικής οργάνωσης οι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Πριν από τα ανωτέρω, το Δικαστήριο έκανε γνωστή την απόφαση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Ένοχος ο καθ΄ ομολογίαν δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς (ισόβια) και 15 ακόμη ως συνεργοί για το ίδιο έγκλημα. Δύο απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών (Σαντοριναίος και Τσακανίκας).

Επίσης, σχετικά με την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων ένοχοι κρίθηκαν και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δ. Αγριογιάννης, Μ. Ευγενικός, Θ. Μαριάς, Α. Πανταζής και Κ. Παπαδόππουλος) ενώ σχετικά με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, έγινε γνωστό πως οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αλιέων, ενώ για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο άλλαξε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής (Κ. Αντωνακόπουλος, Ι. Καστρινός, Α. Πανταζής, Χρ. Χατζηδάκης).

Τέλος, το Δικαστήριο, το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα ενώ κατά περίπτωση έκρινε ενόχους ακόμη οκτώ κατηγορούμενους για απλή οπλοκατοχή.

Μάγδα Φύσσα: Επτά χρόνια αλύγιστης αξιοπρέπειας κι αγώνα

Κατά γενική ομολογία το πρόσωπο που έγινε πρότυπο αξιοπρέπειας κι αγώνα ενάντια στο “τέρας” του ναζισμού υπήρξε η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, η οποία “μετέτρεψε” τον βαθύ πόνο της για τον δολοφονημένο γιο της, σε ισχυρή φωνή υπέρ της δημοκρατίας. Η ίδια υπήρξε ο σταθερός ακροατής του συνόλου των συνεδριάσεων της δίκης για την Χρυσή Αυγή επί 5,5 χρόνια και συγκεκριμένα, από την πρώτη ημέρα έναρξής της, μέχρι και χθες, οπότε και άκουσε τις “λυτρωτικές” αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με όσα γίνονται κατανοητά, η Μάγδα Φύσσα υπερασπίστηκε την ανθρώπινη ζωή στο όνομα του δολοφονημένου γιου της, χωρίς να εγκαταλείψει τον αγώνα της, καταφέρνοντας να συσπειρώσει ακόμη πιο έντονα όλες τις φωνές που τάσσονται κατά του μίσους, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα.

Μετά από επτά έτη αναμονής για την απόφαση σχετικά με τη δολοφονία του γιου της, η ίδια εξήλθε του Δικαστηρίου συνοδευόμενη από στενούς συγγενείς της και με υψωμένες γροθιές φώναξε, “Δικαιωθήκαμε. Ο Παύλος τα κατάφερε....”, αναφέροντας παράλληλα, όμως, πως, ο αγώνας κατά του φασισμού πρέπει να συνεχιστεί.

Φωνές υπέρ της δημοκρατίας από Σύρο και Κυκλάδες

Το δικό τους ηχηρό μήνυμα θέλησαν να στείλουν από τη Σύρο και τις Κυκλάδες όλοι οι συμμετέχοντες στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί και προχθές το απόγευμα, σε πολλά από τα νησιά του νομού. Πολιτικές παρατάξεις, νεολαιίστικες οργανώσεις, Σύλλογοι εργαζομένων, Σωματεία καθώς επίσης φοιτητές και απλοί πολίτες εξέπεμψαν βροντερή φωνή κατά του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και απαίτησαν κατηγορηματικά “οι ναζί να μπουν στη φυλακή”.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, έλαβαν χώρα συγκεντρώσεις και στην πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη, στις οποίες έδωσε το “παρών” αρκετός κόσμος, χειροκροτώντας την απόφαση του Δικαστηρίου για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής κι εκφράζοντας παράλληλα την αγωνιστική διάθεσή του για συνέχιση του αγώνα κατά του φασισμού στη χώρα. Όπως αναφέρθηκε σε συζητήσεις των παρευρισκομένων υπάρχει έντονη η διάθεση να μην υπάρξει ούτε λεπτό εφησυχασμού στο μέλλον, παρά τη βροντερή ποινική καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Μηνύματα από ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς

Για “νίκη της Δημοκρατίας” έκαναν λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, αφότου είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

“Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τη δημοκρατία. Στη μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήταν πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η δημοκρατία και οι θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους” ανέφερε σε προφορική δήλωσή της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ενώ στο πλαίσιο διαγγέλματός του, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: “Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε και είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά”. Ο ίδιος συμπλήρωσε δε, πως, “Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας”, χωρίς να παραβλέπει να υπογραμμίζει πως η πολιτική διάσταση αυτού του κύκλου κρίθηκε με τη μη επανεκλογή του ναζιστικού μορφώματος στη Βουλή.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) και του Αλέξη Τσίπρα τονίσθηκε σε ανακοίνωση πως, “η σημερινή ημέρα περνά στην ιστορία της χώρας”, ενώ υποστηρίχθηκε πως, “Είναι ευθύνη όλων να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα”. Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και η τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής. “Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί” τόνισε η πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά. Τέλος, από την πλευρά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσαν πως, “Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους χρυσαυγίτες δολοφόνους”, ωστόσο όπως πρόσθεσαν, “Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή”. Στο περιεχόμενο της ίδιας δήλωσης, το ΚΚΕ καλεί τον κόσμο “να μη δείξει εφησυχασμό και να χτυπήσει στη ρίζα του τον φασισμό”.