Του Γιώργου Μαρκατάτου

Η Ευρώπη εν τάχει

  • Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, 2020 - 06:30

Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Σε βιντεοδιάσκεψη υπουργών οικονομίας και οικονομικών, στις 4 Νοεμβρίου 2020, συζητήθηκαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσαν την καθοδήγηση στην Κομισιόν για να ετοιμάσει τις προτάσεις της το 2021. Στις προτάσεις αυτές ο λόγος γίνεται για ένα ενιαίο βιβλίο κανόνων, για την εποπτεία σε επίπεδο ΕΕ και για έναν μηχανισμό συντονισμού και υποστήριξης για τα κράτη μέλη. Στο στόχαστρο μπαίνει με άμεσες εποπτικές αρμοδιότητες επιλεγμένος αριθμός οντοτήτων υπόχρεων υψηλού κινδύνου.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κ. Σόλτζ είπε ότι «Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη γερμανική Προεδρία. Πρόσφατες υποτιθέμενες περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα δράσης».

Και επειδή ακόμη και στο σπίτι του κρεμασμένου μιλούμε για σκοινί υπενθυμίζουμε ότι τώρα φαίνεται η έκθεση της ΕΕ που βλέπει «ελλείμματα» στη χρηματοοικονομική εποπτεία της Γερμανίας, τη γνωστή υπόθεση Wirecard, που κάνει λόγο για περίπου 2 δις € που «καίνε» τους Γερμανούς επόπτες! Όπου σκάνδαλο και η Γερμανία από πίσω!

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Η δημοκρατία βάλλεται

Η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ αναφέρει ότι οι εκλογές των ΗΠΑ «αμαυρώθηκαν» από τους ισχυρισμούς του Τραμπ, μας πληροφορεί (Πέμπτη) η έγκυρη ιστοσελίδα EURACTIV2.

Σε έκθεση για τις εκλογές 2020 στις ΗΠΑ ο επικεφαλής μιας διεθνούς αποστολής παρατηρητών επέκρινε την Τετάρτη (4 Νοεμβρίου) τους ισχυρισμούς του Προέδρου Τραμπ για απάτη στις εκλογές και εξέφρασε την ανησυχία του για τις προσπάθειες της εκστρατείας του να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, λέγοντας ότι «υπονομεύει τη δημόσια εμπιστοσύνη» στη δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί τις εκλογές σε όλα τα δυτικά έθνη και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θεωρεί ξεκάθαρα ότι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ «αμαυρώνονται από νομική αβεβαιότητα και άνευ προηγουμένου απόπειρες υπονόμευσης της δημόσιας εμπιστοσύνης»,

Ενώ οι εκλογές ήταν «σκληρές και ανταγωνιστικές», με υψηλό βαθμό εμπλοκής από τους εκλογικούς υπαλλήλους και τους πολίτες, «οι αβάσιμοι ισχυρισμοί για συστηματικές ελλείψεις, ιδίως από το σημερινό πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένης της βραδιάς των εκλογών, βλάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού σε δημοκρατικούς θεσμούς». είπε ο Μίκαελ Τζωρτζ Λινκ, επικεφαλής της βραχυπρόθεσμης αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Η αποστολή, η οποία συνήθως παρακολουθεί τις εκλογές σε μέρη όπως η Ουκρανία ή το Καζακστάν, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για εκλογικές απάτες στην ψηφοφορία της Τρίτης.

Πολλοί είναι οι αντίκτυποι στην Ευρώπη, σημειώνουμε όμως τη δήλωση του ευρωβουλευτή, επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βέμπερ, ότι «η «βαθιά πόλωση» των ΗΠΑ πρέπει να είναι μια «προειδοποίηση» για την Ευρώπη. Αν «χάσουμε την ικανότητα να συμβιβαστούμε, οι δημοκρατίες μας κινδυνεύουν».

Φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις 2020

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, χθες 5 Νοεμβρίου 2020, η Κομισιόν μας πληροφορεί ότι παρατηρείται διακοπή της ανάκαμψης, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας επιδεινώνει την αβεβαιότητα.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε πολύ ισχυρό σοκ στην παγκόσμια οικονομία και στις οικονομίες της ΕΕ, με ιδιαίτερα σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη υπέστη σοβαρό σοκ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και ανέκαμψε έντονα το τρίτο τρίμηνο, καθώς καταργούνταν σταδιακά τα μέτρα ανάσχεσης. Ωστόσο, η αναζωπύρωση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί διαταραχές, καθώς οι εθνικές αρχές θεσπίζουν νέα μέτρα για τη δημόσια υγεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2020, η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 7,8 % το 2020 και θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 4,2 % το 2021 και 3 % το 2022.

Τα σημεία κλειδιά του δελτίου τύπου είναι:

Συγκρατημένη αύξηση της ανεργίας σε σύγκριση με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, πράγμα που επιβαρύνει σοβαρά τα μέσα βιοπορισμού πολλών Ευρωπαίων. Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται το 2021!

Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες και μειώνονται τα φορολογικά έσοδα.

Αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των ελλειμμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο συνολικός δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ φαίνεται στον πίνακα. Η χώρα μας, βέβαια, σπάει όλα τα ρεκόρ!

Ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας.

Στο ζοφερό περιβάλλον, μνημονεύεται το Next Generation EU, ως το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ότι είναι πιθανό να δώσει ισχυρότερη ώθηση στην οικονομία της ΕΕ από ό,τι προβλέπεται.

Ετικέτες: