Η πανδημία ευκαιρία για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
- Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, 2020 - 06:24
Σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μέσα από το οποίο μπορεί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, μπορεί να οδηγήσει η πανδημία τόνισε μιλώντας με εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, στο προαύλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που αποτελεί και το μοναδικό κέντρο αναφοράς covid-19 στη βορειοδυτική Ελλάδα, αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της μονοήμερης περιοδείας του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Γιάννενα.
Ακολουθούμενος από τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την βουλευτή Ιωαννίνων του κόμματος Μερόπη Τζούφη, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου για περίπου μία ώρα και ακολούθως, συνομίλησε για αρκετή ώρα, με γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου που του έθεσαν τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της υπερφόρτωσης του ΠΓΝΙ με περιστατικά covid-19, τους τελευταίους μήνες.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ πως έχει ως βασικό της ιδεολόγημα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και πως εκεί θα οδηγούσε το εθνικό σύστημα υγείας, αν η πανδημία δεν επέβαλε στην κυβέρνηση την ανάγκη να απευθυνθεί στα δημόσια νοσοκομεία για να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση. «Δεν είναι ατύχημα το ότι δεν έκανε προσλήψεις η ΝΔ...» σημείωσε μεταξύ άλλων καταγγέλλοντας τη λογική των ΣΔΙΤ που θέλει όπως είπε, να επιβάλλει σύντομα η ΝΔ.
Στην κριτική του γενικού συμβούλου της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστου Γιωτόπουλου πως δεν προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ, η αναγνώριση των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ο κ. Τσίπρας απέδωσε την υστέρηση στην πίεση της τρόικας και αντιπαράβαλε στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επί ημερών της οποίας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ήταν πάνω από 100.000, το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί κατά 6.000. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά υποσχέθηκε νέα τροπολογία για να πιέσει την κυβέρνηση και πρότεινε τη θέσπιση μπόνους για τους γιατρούς για τους οποίους προκηρύσσονται θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι τοποθετήσεις
Καταιγιστική ήταν στην σύντομη τοποθέτησή της η Ελευθερία Ζερβού, διευθύντρια αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ. Υποστήριξε πως δεν υπήρξε συντονισμός από την αρχή της πανδημίας, δεν υπήρχε ηγέτης, διαπίστωσε δυσλειτουργίες στους χειρισμούς της ΥΠΕ και κάλεσε τους πολιτικούς να προτρέπουν τον κόσμο να πηγαίνει στα νοσοκομεία όταν το έχει ανάγκη.
Μια άλλη γιατρός τόνισε πως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του δημόσιου συστήματος υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία covid.
Nοσηλευτές τόνισε πως το προσωπικό έχει εξαντληθεί, ενώ ο γιατρός Δημήτρης Παχατουρίδης τόνισε πως στην προηγούμενη καραντίνα ακυρώθηκαν 90.000 τακτικά ιατρεία! Στο τέλος της δεύτερης καραντίνας θα διαπιστωθεί πόσα ιατρεία ακυρώνονται αυτόν τον καιρό.
Δηλώσεις
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Τίπρας είπε:
"Δεν πρόκειται στο όνομα της πανδημίας να συναινέσουμε σε μια αυταρχική διακυβέρνηση γιατί σε αυταρχική διακυβέρνηση συντείνει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα και για την δημόσια Υγεία και για την δημόσια Παιδεία" σημείωσε, τονίζοντας ότι "η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Θα υπάρξει λογοδοσία από δω και στο εξής.
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ούτε σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπήρξε καμία προκήρυξη. Είχαμε μονάχα την ενίσχυση σε ότι αφορά σε επικουρικούς γιατρούς. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια όπως την αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ως ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΕΣΥ" είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρόσθεσε δε ότι "ήταν ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΕΣΥ επειδή ακριβώς δεν έχουμε τώρα την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας να μας λέει πόσους θα προσλάβουμε και πόσους θα απολύσουμε. Τώρα που, όπως είπε, "δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, αντίθετα τώρα που και και η ΕΕ μας δίνει το πράσινο φως να δαπανήσουμε, οφείλουμε να αλλάξουμε στρατηγική".
"Ο κύριος Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μια πρόσληψη, διότι έχει στο μυαλό του τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και στην υγεία. Ήταν στο πρόγραμμά του" πρόσθεσε και ανέφερε ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός μιλούσε απαξιωτικά για τα δημόσια νοσοκομεία και πως πρέπει μέσα από συμπράξεις με ιδιώτες να γίνουν λειτουργικά.
"Ελπίζω να συνειδητοποίησε πόσο άστοχες ήταν αυτές οι σκέψεις, πόσο άδικο είχε, τώρα που όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία του ΕΣΥ" είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δήλωσε συμπαραστάτης του αιτήματός τους για μόνιμες προσλήψεις και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ειδικά για αυτό, κάλεσε την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το αίτημα "με απόλυτη κατανόηση, "αλλιώς δεν έχει νόημα να χειροκροτούμε τους ήρωες, όταν τους σκεφτόμαστε μονάχα την κρίσιμη στιγμή. Οι νοσηλευτές κάνουν υπερωρίες, εργάζονται την νύχτα για 8 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τον ανθρώπινοι πόνο και την αγωνία όλων όσων έρχονται εδώ για να νοσηλευτούν με κορονοιό".
Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών και εργαζόμενων. "Είναι αδιανόητο σε περιόδους κρίσεων να φεύγει προσωπικό από τα νοσοκομεία".
"Εγώ στην ΔΕΘ μίλησα για την ανάγκη 15.000 νόμιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ, όταν ο κύριος Μητσοτάκης μας είχε πει ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα τα καταφέρει καλύτερα από το πρώτο και ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά lockdown", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, στηλιτεύοντας την ανακοίνωση 15.000 προσλήψεων "στο στρατό αλλά όχι στα νοσοκομεία".
"Η παρουσία μας λοιπόν σήμερα εδώ, και σήμερα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, έχει αυτό τον χαρακτήρα. Έστω και στο και πέντε η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αυτοαποθεώνεται και να αυτοθαυμάζεται. Μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε με την ολιγωρία της, ας έρθει εδώ να ζητήσει την βοήθεια όλων μας να καταστρώσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Ενίσχυσης του ΕΣΥ" τόνισε.
Επίθεση για την τηλεκπαίδευση
Τη δεύτερη μέρα που η τηλεκπαίδευση δεν λειτουργεί σωστά στη χώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση από τα Γιάννενα.
Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε τις κυβερνητικές δικαιολογίες και είπε μεταξύ άλλων ότι «όντως υπήρξαν προβλήματα με τους servers στο Λονδίνο, ωστόσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έδωσε όλη την τηλεκπαίδευση σε ένα και μόνο πάροχο». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και κατέστησε υπεύθυνο απευθείας τον πρωθυπουργό, για να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση με τη Cisco και όχι απλά την υπουργό Παιδείας, της οποίας το κόμμα έχει ζητήσει παραίτηση.
«Γιατί δεν φέρνει τη σύμβαση στη Βουλή, όπως έχουμε ζητήσει; Μήπως γιατί θα φανεί ότι η εταιρία θα έχει τη δυνατότητα χρήσης προσωπικών δεδομένων για χρόνια;» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας
Νωρίτερα, η αναπληρώτρια εκπροσώπου Τύπου Τάνιας Καραγιάννη είχε τονίσει σε δήλωσή της: «Γιατί και με ποιο δικαίωμα κρατούν κρυφή από το Μάιο (που έχει καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) τη σύμβαση της τηλεκπαίδευσης με την ανάδοχο εταιρία; Τι φοβούνται και προσπαθούν να κρύψουν; Η κα Κεραμέως, που άφησε ανοχύρωτα τα σχολεία, οφείλει πρώτα να απαντήσει και στη συνέχεια να παραιτηθεί».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Σφαλιάρα» του ΣτΕ στα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου
8 Απρ. 2022 - 6:23 - Παίρνουν σειρά τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια
28 Απρ. 2021 - 6:27 - Κώστας Σημίτης: Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού σήμερα η κηδεία
9 Ιαν. 2025 - 8:12 - Ταμείο Ανάκαμψης: «Καμπανάκι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για καθυστερήσεις στα έργα
8 Ιαν. 2025 - 19:20 - Παύλος Μαρινάκης: Από Τετάρτη και μετά, κάθε μέρα πιθανή για ανακοίνωση της πρότασης για νέο ΠτΔ
8 Ιαν. 2025 - 18:51