“ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Πάτρα: 500 παλιά σπίτια «κρέμονται» πάνω από τα κεφάλια μας

  • Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:26

Όταν βγαίνουμε για περπάτημα στην Πάτρα, καλό είναι να κάνουμε πρώτα το σταυρό μας. Αυτό είπε ατύπως, μεταξύ σοβαρού και αστείου στην «Π», υπηρεσιακός παράγοντας, για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα με τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει πόσα ακριβώς είναι.

Το θέμα ωστόσο, είναι εξαιρετικά σοβαρό για να κάνει κανείς αστεία, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε δει τμήματα από κτίρια να υποχωρούν λόγω της φθοράς του χρόνου ή από καταπονήσεις σεισμών και να πέφτουν στο πεζοδρόμιο, πάνω σε αυτοκίνητα και ακόμα χειρότερα, πάνω σε κεφάλια περαστικών, στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο.

Προ ημερών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν 9.500 ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια καταγράφηκαν από τους δήμους, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος σε ολόκληρη την επικράτεια.

Για την αντιμετώπιση των κτιρίων αυτών το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης χρονιάς με στόχο την απεμπλοκή τους από ένα δαιδαλώδες και πεπαλαιωμένο θεσμικό καθεστώς που επί της ουσίας διαιωνίζει την εγκατάλειψη.

Η «Π» αναζήτησε στοιχεία από αυτή την λίστα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και έκπληκτη διαπίστωσε ότι η Πάτρα, απουσίαζε μυστηριωδώς. Στην πρόσκληση που είχε απευθύνει από καιρό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καταγραφή αυτών των κτισμάτων, είχαν ανταποκριθεί 111 από τους 330 δήμους της χώρας. Από την Αχαΐα, στοιχεία έδωσαν ο δήμος Αιγιάλειας (83 ετοιμόρροπα κτίσματα) και ο δήμος Ερυμάνθου (12 ετοιμόρροπα). Οχι όμως η Πάτρα. Γιατί;

Το ερώτημα απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, ο οποίο δεν μπόρεσε να απαντήσει με σαφήνεια. Ίσως γιατί και ο δήμος δεν γνωρίζει πόσα είναι τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια της πόλης, όπως δήλωσε ευθαρσώς ο ίδιος.

Προφανώς, ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος -σίγουρα εκατοντάδες- λόγω της παλαιότητας του κτιριακού αποθέματος και των ζημιών που έχει υποστεί η πόλη κατά καιρούς από σεισμούς.

Η αρμόδια επιτροπή χαρακτηρισμού των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, έχει εκδώσει τα τελευταία χρόνια μερικές δεκάδες πράξεις στην Πάτρα, αλλά, πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι στην έδρα της επιτροπής, που βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, υπάρχουν ολόκληρες ντουλάπες με αποφάσεις κατεδαφίσεων τις οποίες δεν έχει ανοίξει κανείς, εδώ και πολλά χρόνια.

«Κοιτάζουν μόνο τις πρόσφατες περιπτώσεις» ανέφερε υπηρεσιακός παράγοντας στην «Π» που δεν ήθελε να κατονομαστεί. Εκτιμάται όμως ότι, τουλάχιστον 500 κτίρια στην Πάτρα, ίσως και περισσότερα, βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμόρροπου, αλλά, κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα, αν δεν κάτσει κάτω και να καταγράψει λεπτομερώς την κατάσταση, βάσει των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Ίσως μια εικόνα κατά προσέγγιση, μας δίνει ο αριθμός των 4.000 ακινήτων που εκκρεμούν στο Κτηματολόγιο Πάτρας ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Τα περισσότερα από αυτά, είναι εγκαταλειμμένα εδώ και δεκαετίες, με ιδιοκτήτες που έχουν φύγει από τη ζωή ή βρίσκονται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει σε κατάσταση ετοιμόρροπου.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θεσμική παρέμβαση για 20.000 κτίρια και μνημεία

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης χρονιάς με στόχο την απεμπλοκή τους από ένα δαιδαλώδες και πεπαλαιωμένο θεσμικό καθεστώς που επί της ουσίας διαιωνίζει την εγκατάλειψη.

Η θεσμική παρέμβαση θα βασίζεται στην αρχή συντήρηση ή κατεδάφιση, ενώ θα περιλαμβάνει και πλέγμα ειδικών παρεμβάσεων και για τα περίπου 20.000 διατηρητέα κτίρια και μνημεία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε προ ημερών ότι με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια κτίρια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, διότι προφανώς δεν πρέπει να υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση, σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία και πρέπει να διασωθούν. Για τον σκοπό αυτό, ετοιμάζεται μηχανισμός χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων. Το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα, που σχεδιάζεται στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση, αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις.

Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην προσφάτως σεισμόπληκτη Σάμο, από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά για να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος

Το πρόβλημα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στην Πάτρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας Γιάννη Πανταζόπουλο, είναι σοβαρό και χρειάζεται αντιμετώπιση με ιδιαίτερη προσοχή, για να μην χαθούν κτίσματα με αρχιτεκτονική αξία.

«Να μην γυρίσουμε σε εποχές ΄60 - ΄70 όπου στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της χώρας, κατεδαφίστηκαν κτίρια με μοναδική αρχιτεκτονική αξία. Να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος» είπε.

Ο κ. Πανταζόπουλος τόνισε ότι τα πάντα μπορούν να επισκευαστούν, ακόμα και ετοιμόρροπα κτίρια, αρκεί να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθούν τους ιδιοκτήτες να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης διαδικασιών, που θα λύνουν τις διαφορές συνδιοκτησίας μεταξύ πολλών ατόμων, όπως συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις διατηρητέων και ετοιμόρροπων κτιρίων.

ΚΟΡΔΑΣ: Άβυσσος το πρόβλημα των ετοιμόρροπων για την Πάτρα

Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, παρομοίασε με άβυσσο το πρόβλημα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στην Πάτρα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, εμπλέκονται πολλοί συνιδιοκτήτες με δυσκολία συνεννόησης και συμφωνίας, ενώ κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν φύγει από τη ζωή και αν δεν υπάρξει καταγγελία του προβλήματος, έστω και από γείτονες, οι υπηρεσίες δεν έχουν περιθώρια για να παρέμβουν.

Ένα επιπλέον πρόβλημα, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος, ώστε σε έκτακτες περιπτώσεις να γίνονται παρεμβάσεις ασφάλειας. Μάλιστα, ο κ. Κορδάς ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα της καταπόνησης και της παλαιότητας του κτιριακού αποθέματος της Πάτρας.

Ως μηχανικός και ο ίδιος, τόνισε ότι, πολλές πολυκατοικίες φτάνουν πλέον την ηλικία τα 50 - 60 έτη και μάλιστα, χωρίς συντήρηση. Με έναν μεγάλο σεισμό, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο και επικίνδυνο.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ