“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Εκτός δομής Σπάρτης οι μετανάστες που αποζητούν λύτρωση

Σε απόγνωση δεκάδες άτομα μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά βρέθηκαν για ώρες στο πεζοδρόμιο - Με προσωπική παρέμβαση του δήμαρχου Π. Δούκα δόθηκε προσωρινή λύση για τη στέγαση
  • Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021 - 06:30

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία αποχώρησης των μεταναστών-προσφύγων από τη δομή φιλοξενίας Σπάρτης (ξενοδοχείο «Sparta Inn»), καθώς εκείνο που ήταν προδιαγεγραμμένο εδώ και αρκετές ημέρες, μετουσιώθηκε σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Η λήξη της σύμβασης χρήσης του χώρου την Κυριακή 28/2 (μετά και τη δίμηνη παράταση) οδήγησε τη Δευτέρα 1/3 περισσότερα από 55 άτομα -ανάμεσά τους πολλά ανήλικα παιδιά- εκτός της δομής. Η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων ταξιδιωτικών και άλλων εγγράφων δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα, με συνέπεια οι διαμένοντες που έχουν παραμείνει στον χώρο να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, χωρίς να τίθεται επίσημα συγκεκριμένο πλαίσιο για την τύχη τους το προσεχές διάστημα.

Μεσολάβηση Δούκα για προσωρινή διαμονή

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», μετά από προτροπή του Εισαγγελέα Σπάρτης στον δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, ο τελευταίος μεσολάβησε ώστε να δοθεί λύση βραχείας διάρκειας και οι μετανάστες θα εξακολουθήσουν να παραμένουν προσωρινά (άγνωστο για πόσο) στη δομή, με τον Δ. Σπάρτης να καλύπτει τα έξοδα διαμονής. Έτσι, μετά την παραπάνω συμφωνία, οι αλλοδαποί επανήλθαν στο εσωτερικό της δομής και στα δωμάτιά τους.

«Ρεύμα» ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης

Την ίδια στιγμή, μετά από κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες της Σπάρτης κινητοποιήθηκαν και προσέφεραν μερίδες φαγητού και ψωμί προς τους μετανάστες για τις δύσκολες ώρες που βιώνουν. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συνεχίσουν την πράξη αλληλεγγύης και τις επόμενες ημέρες.

Για ώρες στον δρόμο

Τη Δευτέρα διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού και η υδροδότηση στις εγκαταστάσεις της δομής, ενώ οι επαναπομείναντες αλλοδαποί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν άμεσα τον χώρο. Έτσι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μη έχοντας άλλη επιλογή, αποχώρησαν από το δωμάτιά τους μαζί με τις αποσκευές τους και για ώρες παρέμεναν στο πεζοδρόμιο στην είσοδο της δομής. Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο.

Για μία ακόμα φορά οι μετανάστες-πρόσφυγες, μιλώντας σε εκπροσώπους τοπικών ΜΜΕ, έβγαλαν κραυγή απελπισίας και απόγνωσης, περιγράφοντας σε δραματικό τόνο, εν μέσω δακρύων και λυγμών, την κατάσταση που βιώνουν, τονίζοντας για μία ακόμα φορά πως το μόνο που ζητούν είναι να αποχωρήσουν από τη δομή άμεσα. Όμως, όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα η έκδοση αδειών διαμονής και διαβατηρίων, οι ίδιοι είναι εγκλωβισμένοι στη Σπάρτη.

Τους παράτησαν από τον ΔΟΜ

Όπως αποκάλυψαν το Σάββατο 27/2 οι μετανάστες στον «Λακωνικό Τύπο», οι εργαζόμενοι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τους εγκατέλειψαν, καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους και την Παρασκευή 26/2 αποχώρησαν από τη δομή. Επίσης, το catering που είχε αναλάβει τη σίτιση τους έπαψε από το Σάββατο να παρέχει τις υπηρεσίες του.

Το πρόγραμμα

Στις 31/12/2020 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Filoxenia», ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου εξέπνευσε η δίμηνη παράταση που δόθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την οποία αιτήθηκε το Υπουργείο Μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 15 ξενοδοχεία πανελλαδικά, μεταξύ αυτών και της Σπάρτης, με σκοπό την ολοκλήρωση κτήσης των απαραίτητων εγγράφων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αλλοδαποί που έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής θα αποχωρήσουν από τη δομή και θα προχωρήσουν σε αυτόνομη ενοικίαση μισθίου, σε κάποιο μεγάλο κέντρο της επικράτειας, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και στο πρόγραμμα «HELIOS» όπου θα μπορούν να λάβουν επιδότηση για το ενοίκιο τους.

Χρήστος Πετρούλιας