“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

«Φακελώθηκαν» 182 επικίνδυνα κτίρια στην επικράτεια του Δ. Σπάρτης

  • Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021 - 06:22

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατηρώ», που προετοιμάζει η κυβέρνηση, ο Δ. Σπάρτης κατέγραψε 182 (σε πρώτη φάση) επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια και κατασκευές που έχουν εντοπιστεί ανά Δημοτική Ενότητα και οικισμό, εντός των διοικητικών ορίων του, με τα 34 εξ’ αυτών να βρίσκονται στην πόλη της Σπάρτης.

«Έχουμε δε ήδη προωθήσει τον σχετικό κατάλογο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των συγκεκριμένων κτιρίων των οποίων η καταστροφή θα απομειώσει τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου, αλλά και για να αποφευχθούν κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τα εν λόγω κτίρια για τους δημότες μας», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Υπηρεσιών Δόμησης Σπάρτης κ. Δημήτρης Καπονικολός.

Επισημάνσεις από τον γγ Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος

Προς ενημέρωση των δημοτών και κάθε ενδιαφερομένου αναφορικά με το πρόγραμμα «Διατηρώ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο Δ. Σπάρτης παραθέτει επί του θέματος πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και ο χαρακτήρας ολόκληρων εθνών, πολιτισμών και εποχών διαφαίνονται μέσα από το σύνολο των αρχιτεκτονικών έργων τους. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό πολιτιστικό πλούτο και κατέχει μια αξιόλογη θέση στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Λόγω της μακράς και πλούσιας ιστορίας της αποτελεί μια από τις χώρες που διαθέτουν πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Το πολιτιστικά μνημεία καθώς και το πλήθος των ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος κτιρίων που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε πόλη της αποτέλεσαν και αποτελούν χαρακτηριστικές εικόνες της χώρας και αναγνωρίζονται διεθνώς ως επιτεύγματα ιδιαίτερης ιστορικής αλλά και καλλιτεχνικής αξίας.

Ωστόσο, η ανεπανόρθωτη καταστροφή επί σειρά ετών ενός τεράστιου τμήμα-τος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας είναι, δυστυχώς, γεγονός αναμφισβήτητο. Η ανάγκη διατήρησης, προστασίας και επανάχρησης αξιόλογων και διατηρητέων κτιρίων υπαγορεύεται επιπλέον από την αναγκαιότητα αντίστασης στην καθημερινή υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος σαν σύστημα ισορροπίας, ποικιλίας και μέτρου για το σύγχρονο αστικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, «σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπου ο ρόλος των πόλεων έχει αναδειχθεί ως ο πλέον σημαντικός για το παρόν και το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας και δραστηριότητας, ένα νέο πρόγραμμα με ολοκληρωμένες δράσεις για την αναγέννηση αξιόλογων, αλλά επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια, κτισμάτων έχει προετοιμαστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η προστασία και η ανάδειξη της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα των ιστορικών και αξιόλογων κτιρίων μέσω ενός χρηματοδοτικού εργαλείου (προγράμματος) που απευθύνεται στους ιδιοκτήτες ή άμεσα επωφελούμενους των εν λόγω ακινήτων και φέρει τον τίτλο “Διατηρώ”.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Στην ανωτέρω προσπάθεια προστίθεται η ενεργοποίηση του εργαλείου της Τράπεζας Γης και της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης που θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων να δώσουν τους τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και να μπορέσουν με τα χρήματα που θα πάρουν να αποκαταστήσουν το κτίριο.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, η οποία για πρώτη φορά ενεργοποιεί μηχανισμούς και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να καταστεί δυνατόν να μην καταρρεύσουν ή εγκαταλειφτούν τα διατηρητέα και αξιόλογα κτίρια της χώρας», καταλήγει ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χρήστος Πετρούλιας