“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Την παραίτηση του υπ. Εργασίας ζητούν οι δικηγόροι

ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ -«ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ, ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ
  • Τετάρτη, 17 Μαρτίου, 2021 - 06:23

«Αυτό που βιώνουμε έναν χρόνο τώρα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο για τον δικηγορικό κόσμο. Ένας χρόνος εμπαιγμού, ένας χρόνος απαξίωσης, ένας χρόνος αδιαφορίας και για το σήμερα και για το αύριο» δηλώνει στη «Ε» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη, με αφορμή τις νέες κινητοποιήσεις του κλάδου.

Η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, αντιδρώντας στα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης για την οικονομική ενίσχυση επιστημονικών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση προχθές αποφάσισε ομόφωνα τη διοργάνωση κινητοποιήσεων, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, προέρχονται από κρατήσεις των δικηγόρων, η Ολομέλεια των προέδρων σημειώνει πως δεν υπήρξε καμία ουσιώδης οικονομική στήριξη του κλάδου, παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες που υφίστανται οι δικηγόροι, καθώς λόγω της πανδημίας τα δικαστήρια δε λειτουργούν.

Η πρόεδρος του Δ.Σ.Λ., Νικ. Μπασδέκη υπενθυμίζει στην «Ε» πως τόσο ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης όσο και ο νυν υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, είχαν δεσμευθεί για την οικονομική στήριξη των δικηγόρων. Μόνο που «ο κ. Χατζηδάκης άλλαξε τα κριτήρια και το αποτέλεσμα είναι από το υποσχεθέν αρχικά ποσό των 40.000.000 ευρώ, προς όλους τους επιστήμονες δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, κ.λπ. να καταλήξει προς διανομή ποσό 17.700.000 ευρώ και αντί των 180.000 επιστημόνων και με τα κριτήρια που όρισε το Υπουργείο η ενίσχυση αυτή να καταβληθεί μόνο σε 44.000 επιστήμονες. Όταν μάλιστα τα χρήματα του ΟΑΕΔ προέρχονται από δικές μας κρατήσεις» σημειώνει η κ. Μπασδέκη. Μετά και την απόφαση της Ολομέλειας, η οποία απέρριψε την πρόταση για αποχή, από αύριο οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι καλούνται να διαμορφώσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που σε τοπικό επίπεδο θα περιλαμβάνει και συγκεντρώσεις έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας.«ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ»

Αναλυτικότερα στη δήλωσή της στην «Ε» η κ. Μπασδέκη σημειώνει πως «αυτό που βιώνουμε έναν χρόνο τώρα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο για το δικηγορικό κόσμο. Ένας χρόνος εμπαιγμού, ένας χρόνος απαξίωσης, ένας χρόνος αδιαφορίας και για το σήμερα και για το αύριο.

Έκλεισαν τα Δικαστήρια και κατ’ επέκταση τα γραφεία μας. Σε όλο αυτόν τον Αρμαγεδδώνα ενέσκυψε η Πολιτεία στον πληττόμενο κλάδο των δικηγόρων; Κατηγορηματικά όχι. Η μοναδική ενίσχυση των δικηγόρων ήταν τα 600 ευρώ με το γελοίο σύστημα της επιμόρφωσης, τα γνωστά vouchers. Σε τι αντιστοιχεί αυτή η ενίσχυση; Σε 50 ευρώ τον μήνα.

Εκείνο δε που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης, είναι η δήθεν οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που είναι δικά μας χρήματα. Τα κριτήρια που τέθηκαν από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης (κόντρα στα προτεινόμενα από τους επιστημονικούς κλάδους) αποκλείουν τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από τη συγκεκριμένη ενίσχυση, με δεδομένο ότι από το υποσχεθέν αρχικά ποσό των 40.000.000 ευρώ, προς όλους τους επιστήμονες δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, κ.λπ. να καταλήξει προς διανομή ποσό 17.700.000 ευρώ και αντί των 180.000 επιστημόνων, με τα κριτήρια που όρισε το Υπουργείο η ενίσχυση αυτή να καταβληθεί μόνο σε 44.000 επιστήμονες. Πέραν των οικονομικών αιτημάτων κραυγαλέα είναι η απουσία των εκπροσώπων μας στη σύνταξη των εβδομαδιαίων ΚΥΑ που η ερμηνεία τους δημιούργησε τοπικές δικονομίες».

Τέλος, η πρόεδρος του Δ.Σ.Λ. πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτόν συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση η Ολομέλεια και αποφάσισε: Να ζητήσει την παραίτηση του κ. Χατζηδάκη. Να προτείνει στα Δ.Σ. την οργάνωση καμπάνιας διαμαρτυρίας με θέμα ημέρες αξιοπρέπειας των δικηγόρων με συγκεντρώσεις σε πανελλήνιο επίπεδο στον χώρο των Δικαστηρίων τοπικά και στην Αθήνα στα αρμόδια Υπουργεία.

Τη συνέχιση συλλογής υπογραφών μέσω του portal olomeleia. Την ποινική διερεύνηση για τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ. Την απαλλαγή των δικηγόρων από τον Φ.Π.Α. μέχρι 25.000 ευρώ και τη μείωση του συντελεστή στις δικηγορικές υπηρεσίες».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ