“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

Επιτροπή Αγώνα Ορεστιάδας προς κυβέρνηση: «Θέλουμε ειλικρινή διάλογο χωρίς άλλους κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς»

  • Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2021 - 06:22

Την επιθυμία ανάγκης ειλικρινούς διαλόγου, χωρίς άλλους κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς, για το θέμα των δομών προσφυγικών – μεταναστευτικών Δομών στον Δήμο Ορεστιάδας, εξέφρασε η Επιτροπή Αγώνα, μετά την Κυριακάτικη συνεδρίασή της. Στο Φυλάκιο συναντήθηκαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Δήμου Ορεστιάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου κ. Πέτροβιτς Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Α.Μ-Θ κ. Μέτιου Χρήστου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης και οι τέσσερις επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων κκ. Γκουγκουσκίδου, Παπανδρέου, Καζαλατζής, Σιανκούρης επαναλαμβάνοντας τον προβληματισμό τους, για τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας, σχεδόν τρεις μήνες μετά τη σύσταση της Επιτροπής, διαπιστώνουν ότι τα αποτελέσματα του αγώνα, μέχρι σήμερα, δεν είναι αυτά που θα ήθελε η τοπική κοινωνία, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τους σχεδιασμούς της και συνεχίζει να αιφνιδιάζει με τις αποφάσεις που δημοσιεύονται στη «Διαύγεια», ενώ ορισμένοι ασκούν και κριτική στη στάση βουλευτών του Έβρου, καλώντας τους να συνταχθούν χωρίς υπεκφυγές με την τοπική κοινωνία.

Επιπλέον, θεωρούν ότι εάν δεν αποσυρθεί άμεσα και οριστικά κάθε σχέδιο αύξησης της δυναμικότητας των δομών του Φυλακίου, θα πρέπει να εξεταστούν πιο δυναμικές αντιδράσεις, ενώ επισημαίνουν την “ενότητα” που απηχούν όλο αυτό το διάστημα οι ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι παρατάξεις χρειάστηκε να κάνουν και “βήματα πίσω” για να βρεθούν σε κοινή γραμμή.

Από την πλευρά του, πάντως, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, διαπιστώνει ότι «οι μέχρι σήμερα ενέργειες της Επιτροπής, που εκπροσωπεί το δημοτικό συμβούλιο και την τοπική κοινωνία, η οποία αποτελεί και το ισχυρότερο όπλο, έφεραν ένα μερικό αποτέλεσμα». Ο ίδιος, στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, σημείωσε ότι ο «ο αγώνας συνεχίζεται και τώρα βρίσκεται στην κορύφωσή του», ενώ σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι «παραμένει εκτεθειμένη αναφορικά με την κατάθεση του τεχνικού δελτίου, από το οποίο η Επιτροπή και η τοπική κοινωνία περιμένουν να ενημερωθούν για το τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει στο Φυλάκιο.

«Προέχει να μας φέρουν αυτό το τεχνικό δελτίο και να γνωμοδοτήσουμε επ’ αυτού. Μου φαίνεται παράξενο να μην το έχουν ακόμη έτοιμο…», σχολίασε με νόημα ο κ. Μαυρίδης. Καταλήγοντας, υπογράμμισε την «ομοφωνία που υπάρχει στην Επιτροπή Αγώνα» και ευχαρίστησε τους επικεφαλής των παρατάξεων που συμβάλλουν σε αυτήν, κάνοντας συχνά και υποχωρήσεις, όπως είπε, ενώ απηύθυνε κάλεσμα να διατηρηθεί η ενότητα αυτή και να συνεχιστεί από όλους ο αγώνας.

Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ορεστιάδας, η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω», Μαρία Γκουγκουσκίδου σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του αγώνα, σε σχέση με την ανταπόκριση της κυβέρνησης…», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πάρει το μήνυμα, να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία, να ακούσει την αμετακίνητη θέση της ότι δεν συμφωνεί, δε δέχεται καμία αύξηση της δυναμικότητας στις δύο δομές του Φυλακίου, θα έπρεπε, μέχρι σήμερα, να έχει σταματήσει τους σχεδιασμούς αυτής της αύξησης».

Πιο δυναμικές μορφές αντίδρασης προτείνει η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών, με τον επικεφαλής της, Σάκη Παπανδρέου, να εκφράζει την άποψη ότι «πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι». «Εκτιμούμε ότι με επιστολές και χαιρετίσματα δουλειά δε γίνεται, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για πιο δυναμικές, πιο μαχητικές κινητοποιήσεις. Αλλιώς, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής μας στην Επιτροπή Αγώνα», ανέφερε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση

Το κείμενο της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 04/04/2021 στην Κοινότητα Φυλακίου, οι κάτωθι υπογράφοντες, συμφώνησαν στα εξής:

- Θετική η κυβερνητική δέσμευση για μη αύξηση της δυναμικότητας του Κ.Υ.Τ Φυλακίου.

- Δεν προκύπτει αναγκαιότητα αύξησης της δυναμικότητας του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α Φυλακίου.

- Επιθυμούμε α) βελτίωση των υποδομών, αφού κατατεθεί συγκεκριμένο τεχνικό δελτίο στο Δήμο Ορεστιάδας για να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού, και β) βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

- Άμεσες και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των δομών.

- Άμεση διακοπή των μονομερών ενεργειών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έως τη γνωμοδότηση του Δήμου Ορεστιάδας επί του τεχνικού δελτίου του Υπουργείου.

Επιθυμούμε ειλικρινή διάλογο, χωρίς άλλους κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς.

Τελευταία εξέλιξη: Υπαγωγή αναβάθμισης της δομής Φυλακίου Έβρου στο Ταμείο ΕΕ Εσωτερικής Ασφάλειας

Όπως έγινε γνωστό, «με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πατρόκλου Γεωργιάδη, η αναβάθμιση της δομής φιλοξενίας Φυλακίου Έβρου θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020, αντί του αρχικού σχεδιασμού που προέβλεπε την χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020.

Συνεπακολούθως, η δράση εντάσσεται, πλέον, κάτω από τον Ειδικό Στόχο 3 «Λειτουργική Ενίσχυση» και Εθνικό Στόχο 2 «Λειτουργική Ενίσχυση για τα Σύνορα», αντί για τον Ειδικό Στόχο 1 – «Άσυλο» και Εθνικό Στόχο 1 – «Υποδοχή/άσυλο».

Η εν λόγω ενέργεια υλοποιείται, στο πλαίσιο των αλλαγών στο σχεδιασμό για την αναβάθμιση της δομής, όπως προέκυψαν από τις σχετικές ανακοινώσεις της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, κ. Πελώνη και το σχετικό ενημερωτικό.

Αντίστοιχα, θα εκδοθεί και η ΚΥΑ Χωροθέτησης & Κατασκευής, καθώς και θα δημοσιευθεί η σχετική ένταξη του έργου».

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε ως θετική από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Μαυρίδη