Περισσότερη ελευθερία σε εμβολιασμένους πολίτες δίνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη

Άσκηση πίεσης σε μη εμβολιασμένους μέσω εστίασης

Προβληματισμός στους επιχειρηματίες του κλάδου καθώς δεν έχουν περιθώρια να “διώχνουν” πελάτες

Μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας σε εμβολιασμένους πολίτες αναφορικά με χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας δίνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις που γνωστοποίησαν χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, οι δύο Υπουργοί γνωστοποίησαν πως οι επιχειρηματίες εστίασης θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν στις επιχειρήσεις τους θα δέχονται πολίτες – αποκλειστικά – εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει και άρα, διαθέτουν ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό, ή αν θα εξακολουθούν να δέχονται και μη εμβολιασμένους, κάτι που θα σημάνει περιορισμό στους εσωτερικούς χώρους αναφορικά με το ποσοστό πληρότητας.

Αυτομάτως, η επιλογή μίας επιχείρησης να λειτουργήσει μόνον για εμβολιασμένους θα σημάνει τον “αποκλεισμό” των μη εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους και με αυτόν τον τρόπο, ως φαίνεται, η κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους πολίτες για να πράξουν το αυτονόητο και το αναγκαίο, με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μέτρα που ήρθαν σε συνέχεια των προχθεσινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την “κάρτα ελευθερίας” (freedom pass – 150 ευρώ) προς τους νέους ηλικίας από 18 έως και 25 ετών, με στόχο να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και τις δομές υγείας, για να εμβολιαστούν.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να δηλώσουν τον τρόπο με τον οποίον επιλέγουν να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου και μετά, οπότε και θα βγει στον αέρα η πλατφόρμα που θα βοηθά στη διεκπεραίωση της ελεγκτικής διαδικασίας για τους πελάτες που προσέρχονται σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια. Τόσο ο κ. Γεραπετρίτης, όσο και ο κ. Γεωργιάδης σημείωσαν πως αυτή η διαδικασία δεν θα θέσει σε διαρροή στοιχεία για προσωπικά δεδομένα, ενώ υπογράμμισαν πως οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα φέρουν ειδικό σήμα.

Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως εκτός των ανωτέρω, οι δύο Υπουργοί παρουσίασαν συνολικά τα νέα δεδομένα για κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας καθώς και για τα γήπεδα.

Για όλα τα παραπάνω ρωτήθηκε ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Γιώργος Χατζαντώνης, ο οποίος προέβη σε έναν πρώτο προσωπικό σχολιασμό για τον ρόλο που καλείται να παίξει η εστίαση.

Δύο κατηγορίες για τους χώρους συναθροίσεων

Ο Υπουργός Επικρατείας μίλησε με σαφήνεια για τους χώρους συναθροίσεων, τονίζοντας πως αυτοί θα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες.

Συγκεκριμένα: Α. Αμιγείς χώροι: Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Β. Μικτοί χώροι: Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες. Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό, δηλώνονται κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως, “Οι επιχειρήσεις που πρόκειται να επιλέξουν και να δηλώσουν στην πλατφόρμα, για να λειτουργήσουν ως αμιγείς κλειστοί χώροι θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να είναι ανοικτή η πλατφόρμα στην οποίαν και θα δηλώνονται οι προσερχόμενοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και τον ΑΜΚΑ τους και θα μπορεί η πλατφόρμα να ελέγχει την πιστότητα αυτής της δήλωσης”.

Τα νέα δεδομένα

Aμέσως μετά, έγινε η αναλυτική παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας όλων των χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο και με φόντο την επιβράβευση των εμβολιασθέντων. Ειδικότερα: 1. Κλειστοί Χώροι πλην κέντρων διασκέδασης: Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα. Έναρξη 01/07 οι κινηματογράφοι και 15/07 οι λοιποί κλειστοί χώροι. Σε αυτούς τους χώρους που θα δέχονται αμιγώς εμβολιασμένους και νοσήσαντες, θα ισχύουν τα εξής: 85% πληρότητα, χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων. Σε όσους χώρους δηλωθούν ως μικτοί θα πρέπει να ακολουθούνται τα εξής: 50% πληρότητα, χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά. Προηγούμενο αρνητικό rapid υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων.

2. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα). Έναρξη 01/07. Στους ανωτέρω χώρους που θα λειτουργήσουν ως αμιγείς θα ισχύει πληρότητα χωρίς μάσκα στο 85%. Αντιθέτως, σε όσους δηλωθούν ως μικτοί θα ισχύσουν τα ακόλουθα: α.75% Πληρότητα για χώρους <1000 καθήμενων, β. 70% Πληρότητα για χώρους <5000 καθήμενων, γ. 65% Πληρότητα για χώρους <15000 καθήμενων, δ, Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

3. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ). Έναρξη 01/07 για τους υπαίθριους και 15/07 για τους κλειστούς. Στους ανωτέρω χώρους που θα είναι αμιγείς θα ισχύει πληρότητα στο 60% ενώ σε όσους θα είναι μικτοί εφαρμόζονται τα ακόλουθα: 25% πληρότητα και προηγούμενο αρνητικό rapid υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους.

4. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα. Έναρξη 15/07. Γι αυτούς τους χώρους που μπορούν να δηλωθούν μόνον ως αμιγείς θα ισχύουν τα εξής: 85% Πληρότητα. Χρήση μάσκας υποχρεωτική. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων. Αυτοί οι χώροι δεν θα δέχονται μη εμβολιασμένους.

Η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να στέκονται πίσω”

Εν συνεχεία, οι δύο Υπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, στην κριτική που θέλει την κυβέρνηση να προχωρά σε διαχωρισμό των πολιτών και να διχάζει την κοινωνία, με φόντο τις ανωτέρω ανακοινώσεις, ο Υπουργός Επικρατείας, υπήρξε σαφής: “Όχι απλώς δεν διχάζουμε την κοινωνία, αλλά αντιθέτως, φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία. Είναι ένα χρέος το οποίο έχει η πολιτεία να μεριμνά έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της Υγείας να ισχύει πάντα” ανέφερε πρωτίστως, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι ανωτέρω αποφάσεις αφορούν “σε ορισμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “Μιλάμε δηλαδή για δραστηριότητες οι οποίες αφορούν την ψυχαγωγία εντός εσωτερικού χώρου και ψυχαγωγία σε εσωτερικό χώρο πολύ μεγάλης κλίμακας. Δεν μιλάμε βεβαίως για περιορισμούς σε εξωτερικούς χώρους. Όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας λειτουργούν σήμερα για όλους αδιακρίτως. Υπό αυτήν την έννοια δεν υφίσταται κανένας απολύτως περιορισμός”.

Ο ίδιος δε, υποστήριξε πως, “Αυτή η πρακτική είναι καλή πρακτική η οποία εφαρμόζεται στο εξωτερικό” λέγοντας παρακάτω πως, “Πρέπει να κατανοήσουμε την αξία του εμβολιασμού και πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε στο σύνολό της την ελευθερία των πολιτών”. Ο κ. Γεραπετρίτης έκλεισε την απάντησή του, τονίζοντας πως, αυτή η στάση της κυβέρνησης “αν θέλετε συνιστά και μία δίκαιη ανταμοιβή για εκείνους οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν προσέλθει οικειοθελώς να εμβολιαστούν.

Η κοινωνία όπως και η οικονομία δεν μπορεί να στέκεται πίσω”.

Σε ρόλο... ελεγκτή και αστυνόμου η εστίαση”

Σε δηλώσεις του προέδρου της Τερψιχόρης στην εφημερίδα, ο ίδιος εξέθεσε την προσωπική θέση του, τονίζοντας όμως πως άμεσα, τα συγκεκριμένα μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης θα τεθούν προς συζήτηση και στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Θα συζητήσουμε όσα ανακοινώθηκαν με το Δ.Σ και τα μέλη μας. Αναφορικά με όλα αυτά, προσωπικά έχω επιφύλαξη για το πόσο αποτελεσματικά θα είναι, αλλά και για το πόσο αυτά τα νέα μέτρα – προνόμια για εμβολιασμένους θα βοηθήσουν την εστίαση” ανέφερε αρχικά, τονίζοντας ακολούθως πως υπάρχει αυξημένη ανησυχία και για το γεγονός πως η εστίαση θα πρέπει να αναλάβει ρόλο ελεγκτή. “Προσωπικά και σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας, δεν θεωρώ σωστό να κάνουμε εμείς αυτή τη δουλειά. Δηλαδή η εστίαση και ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει τον αστυνομικό και τον έλεγχο σχετικά με το αν θα είναι κάποιος εμβολιασμένος ή όχι, αν θα έχει κάνει rapid test και αν θα φορά μάσκα”. Βεβαίως, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “αυτό το κομμάτι ωστόσο, θα κληθούμε να το κάνουμε αναγκαστικά, γιατί η εστίαση πρέπει να δουλέψει σίγουρα”.

Ευθύνη του πολίτη και της κυβέρνησης ο εμβολιασμός

Παρακάτω, ερωτηθείς να προβεί σε μία πρώτη εκτίμηση για τη στάση των επιχειρηματιών του κλάδου της εστίασης, αναφορικά με την επιλογή που τους καλεί να κάνουν η κυβέρνηση, υπήρξε σαφής: “Θεωρώ ότι όλα τα μαγαζιά θα επιλέξουν την κατηγορία των μικτών επιχειρήσεων. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο μία επιχείρηση θα μπορέσει να δουλέψει ικανοποιητικά αν δέχεται μόνον εμβολιασμένους”. Ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα πως, “Η απόφαση αυτή γεννά διαχωρισμούς και δεν το θεωρώ σωστό και σίγουρα αυτόν τον διαχωρισμό δεν μπορεί να τον κάνει η εστίαση”, υπογραμμίζοντας παρακάτω ως προσωπική θέση του, ότι, η υπόθεση εμβολιασμού “είναι προσωπική ευθύνη του καθενός και ευθύνη βεβαίως της κυβέρνησης”.

Δεν έχουμε πολυτέλεια να στερηθούμε πελάτες”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με την εξέλιξη που θέλει τους επιχειρηματίες της εστίασης να καλούνται να “διώξουν” πελάτες, στην περίπτωση που αποφασίσουν να λειτουργήσουν ως επιχείρηση που θα δέχεται μόνον εμβολιασμένους και άτομα που έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο. Ερωτηθείς αν έχει αυτό το περιθώριο η κάθε επιχείρηση, ο κ. Χατζαντώνης υπήρξε σαφής: “Προφανώς και δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερηθούμε πελάτες. Δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον έλα ή φύγε ανάλογα με το αν έχει εμβολιαστεί. Επίσης, στην περίπτωση της Σύρου και των νησιών μιλάμε για μικρές τοπικές κοινωνίες και για περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που καταναλώνουν στις επιχειρήσεις”.

Ο ίδιος μάλιστα έθιξε και την παράμετρο της επισκεψιμότητας τη θερινή σεζόν στα νησιά, λέγοντας τα εξής: “Επίσης, θα έρθουν επισκέπτες το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν μπορούμε να διώχνουμε από τις επιχειρήσεις κόσμο. Μας βάζουν στον άκομψο ρόλο του ελεγκτή”.

Θέλησε να συμπληρώσει μάλιστα πως, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επιτύχει την αύξηση των εμβολιασμών, μεταθέτει την ευθύνη στην εστίαση. “Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι ξεκάθαρο. Το λένε σε απόλυτο τόνο. Εμβολιάσου για να έχεις προνόμια. Όλα αυτά τα προνόμια που δίνουν στους εμβολιασμένους είναι για να πείσουν τους αρνητές να πάνε να εμβολιαστούν” ανέφερε ο πρόεδρος της Τερψιχόρης, προσθέτοντας μάλιστα πως για την εφαρμογή των ανωτέρω και τη λειτουργία της πλατφόρμας σχετικά με τον έλεγχο των πολιτών, “Θα πρέπει να έχουμε έναν υπάλληλο που δεν θα κάνει τίποτα άλλο, από το να ελέγχει”.

Εκκρεμότητες... σε οικονομική στήριξη

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” ρωτήθηκε και για το κομμάτι της στήριξης από την κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο, με φόντο τις εξαγγελίες της πριν την επαναλειτουργία του κλάδου.

Δεν έχουν πει τίποτα άλλο. Και να πω ότι η στήριξη μέσω πακέτου ΕΣΠΑ που ήταν να δοθεί και αφορούσε το 7% του τζίρου του 2019, δεν έχει δοθεί ακόμη. Παρά το γεγονός πως έχουν εγκριθεί τα κονδύλια και τα ποσά, ακόμη αυτά τα χρήματα δεν έχουν αποδοθεί στην αγορά” σημείωσε σε απόλυτο τόνο.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος προέβη σε έναν γενικότερο σχολιασμό για τον εμβολιασμό και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. “Όποιο μέτρο μας βοηθά να πλησιάσουμε στην ελευθερία μας και να επιστρέψει και η εστίαση στην κανονική λειτουργία, σίγουρα είναι θετικό. Όμως, προσωπικά θεωρώ ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία να ελέγχουν τον κόσμο”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Προσωπικά έχω αμφιβολίες για το πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα, για το πόσο εύκολη και άμεση θα είναι η διαχείρισή της και για το πόσο θα βοηθήσει η πλατφόρμα να κάνουμε σωστή δουλειά. Ωστόσο, όλα αυτά θα τα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Ελπίζω τα πράγματα να μην δυσκολέψουν περισσότερο για την εστίαση”.