“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Έτοιμος ο φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Ευρεία σύσκεψη στον Έβρο με φόντο και τη νέα προσφυγική κρίση που «γεννιέται» στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν
  • Δευτέρα, 23 Αυγούστου, 2021 - 06:22

Κοινό μήνυμα ασφάλειας των ελληνικών συνόρων, εξέπεμψαν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Οι δύο τους βρέθηκαν εσπευσμένα χθες στον Έβρο, με φόντο τη νέα προσφυγική κρίση που «γεννιέται» στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Μαζί τους περιόδευσαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κι ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης. Μεταξύ άλλων, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε στρατιωτικά φυλάκια του Δ’ Σώματος Στρατού, στη συνοριακή γέφυρα Κήπων, στο Συντονιστικό της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα, στην έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης με το ζέπελιν του Frontex, ενώ επιθεώρησαν και τον ολοκληρωμένο πλέον φράχτη.

Μήνυμα ασφάλειας

«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα», τόνισε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στις απολογιστικές δηλώσεις του, ενώ από θέσης του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμφώνησε και πρόσθεσε: «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφάλειας».

Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ μετέφερε την «εντολή» -όπως την χαρακτήρισε- του πρωθυπουργού, που είναι «η υπεράσπιση των συνόρων μας». «Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους»,υποσχέθηκε.

Για την ευρεία σύσκεψη που προηγήθηκε, παρουσία όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων, αρχών και φορέων που συνεπιτηρούν τα σύνορα, σε αδρές γραμμές το περιεχόμενο μετέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος: «αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα». Αυτό το διάστημα ήδη έχει δοθεί εντολή για αυξημένες περιπολίες κι επιτήρηση των συνόρων.

Έτοιμος ο φράχτης

«Η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας», δεσμεύτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος διαπίστωσε στην περιοδεία «άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρφων», υπογραμμίζοντας τη σημασία του έμψυχου δυναμικού στην προσπάθεια. Προανήγγειλε, ακόμη, πως τα τεχνολογικά μέσα εξετάζεται να αναβαθμιστούν περαιτέρω.

Την κατάσταση που επικρατούσε προ 18 μηνών στον Έβρο σε σύγκριση με τη σημερινή αντιπαρέβαλε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υποστηρίζοντας πως έχει υπάρξει «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων». Επ’ αυτού, στάθηκε στο έργο του αποτρεπτικού φράχτη, πληροφορώντας αναλυτικά: «Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Με το βλέμμα στο Αφγανιστάν

Όλα τα παραπάνω διατυπώθηκαν με το βλέμμα στα γεγονότα του Αφγανιστάν με τη βίαιη επάνοδο των Ταλιμπάν και τις επιπτώσεις της. «Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», σημείωσε ο κος Χρυσοχοΐδης και υποστήριξε: «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν». Ο υπουργός φάνηκε να αποφεύγει να χαρακτηρίσει τους βίαια εκτοπισθέντες Αφγανούς, πρόσφυγες.

Σύμφωνα με εκτίμηση του διεθνούς πρακτορείου Reuters μέχρι και χθες 18.000 Αφγανοί είχαν εγκαταλείψει την πατρίδα τους μόνο μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ. Χιλιάδες ακόμη έχουν τραπεί σε φυγή με λεωφορεία, οχήματα ακόμη και πεζοί. Το πόσοι άνθρωποι τελικά θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και που τελικά θα καταλήξουν παραμένει άγνωστο. Άγνωστο παραμένει επίσης, το πόσοι πολίτες άλλων χωρών, μη νόμιμοι μετανάστες, θα προσπαθήσουν να εισέλθουν σε τρίτες χώρες, ισχυριζόμενοι πως έρχονται από το Αφγανιστάν.

Διονύσης Βοργιάς