Ανοικτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Σύρο σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Αναγκαία η αύξηση των πιέσεων για διατήρηση και ανάπτυξη του Μ.Ι.

Ανοικτή εκδήλωση και συζήτηση, με θέμα «Μεταφορικό Ισοδύναμο: Γιατί απειλείται και πώς μπορούμε να το υπερασπιστούμε» διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο καφέ «Μέγαρον» της Ερμούπολης.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρώην αν. Υπουργός και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρώην Αντιδήμαρχος Σύρου, κ. Νίκος Αλμπανόπουλος, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από πλευράς του πρώην Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιώργο Κασσαρά και τον διαχειριστή της ομάδας «Νησιώτες Υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου» στο Facebook, κ. Χάρης Βεκρής.

Χαιρετισμός απευθύνθηκε επίσης εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και από τον βουλευτή Κυκλάδων του κόμματος, κ. Νίκο Συρμαλένιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρώην αν. Υπουργός και αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σε μία ιστορική αναδρομή, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η τότε ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας στην κατάρτιση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, του μέτρου, με τον ίδιο να επισημαίνει, πως δεδομένου ότι το μέτρο βρισκόταν ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, στόχος της ηγεσίας ήταν η διεύρυνσή του σταδιακά και σε άλλους δικαιούχους, αλλά και η εφαρμογή του στα καύσιμα και σε άλλες κατηγορίες.

Όπως τόνισε ο κ. Σαντορινιός, παρά το γεγονός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φεύγοντας από την κυβέρνηση άφησε ακέραια τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την απρόσκοπτη συνέχιση των αποπληρωμών του μεταφορικού ισοδύναμου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε σε απαξία το μέτρο, πληρώνοντας αρχικά μετά από έξι μήνες και πλέον με καθυστέρηση άνω των 7 μηνών τους επιβάτες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 δεν έχουν αποδοθεί τα χρήματα σε καμία επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί και να διαφυλαχθεί, με τους πολίτες και τους φορείς των νησιών να πιέζουν με κάθε διαθέσιμο τρόπο την κυβέρνηση, ώστε να μην απαξιωθεί περαιτέρω, ενώ ξεκαθάρισε, πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να συγχέεται με τους συντελεστές του ΦΠΑ, των οποίων η συζήτηση για μείωση έχει αναζωπυρωθεί έπειτα και τις τελευταίες εξελίξεις του Ecofin. Ως παράδειγμα, ο κ. Σαντορινιός έφερε το γεγονός, ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο εφαρμόστηκε και για τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, των οποίων οι φορολογικοί συντελεστές παρέμειναν μειωμένοι, την ίδια ώρα που εφαρμόστηκε και στα νησιά όπου αυξήθηκαν οι συντελεστές του ΦΠΑ.

Και από την πλευρά του ο κ. Αλμπανόπουλος υπογράμμισε πως δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση, όχι μόνο οι νησιωτικές κοινωνίες, αλλά και όλοι οι πολίτες, να αφήσουν να απαξιωθεί, ή να καταργηθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή σε μία συνεχώς αυξανόμενη «επιθετικότητα» στις πολιτικές που εφαρμόζει η νεοφιλελεύθερη δεξιά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες παγκοσμίως.

Από την πλευρά του ο κ. Βεκρής, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συμμετοχή που δείχνουν τα πάνω από 11.000 μέλη της ομάδας υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο, ο οποίος αναζητά συνεχώς πληροφορίες και ως εκ τούτου η ομάδα βρίσκεται διαρκώς ενεργή και δίνοντας αφενός την ευκαιρία στους πολίτες να προχωρούν σε κοινές ενέργειες προς την πολιτεία και αφετέρου στους αρμόδιους την εικόνα, όσον αφορά στην θερμή υποστήριξη του μέτρου από μία πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών. Αυτό, όπως σχολιάστηκε και από όλους τους ομιλητές, ενδεχομένως να είναι και το γεγονός που συγκρατεί τις σκέψεις για κατάργηση του μέτρου, εφόσον είναι απόλυτα εμφανής η στήριξη του κόσμου σε αυτό.

Επιπλέον, ο κ. Βεκρής τόνισε πως από την πλευρά των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να γίνουν συνεχείς προσπάθειες για λήψη πρωτοβουλιών, σε κάθε βαθμό διοίκησης και αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη από τους τοπικούς φορείς ώστε να ασκηθούν πιέσεις για όσο το δυνατόν αμεσότερη καταβολή των χρημάτων, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξή του, μία πρόταση που ενστερνίστηκαν όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης.