“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κοιτάσματα Κρήτης: “Φευγάτη” και η ExxonMobil

  • Τετάρτη, 20 Απριλίου, 2022 - 06:24

Μπορεί η κυβέρνηση να εισηγήθηκε προ ημερών την ίδρυση μίας task force που θα αναλάβει να «τρέξει» το κομμάτι των ερευνών υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη, ωστόσο μάλλον λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο.

Ειδικότερα, χωρίς την ExxonMobil η οποία δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θερμή στη συνέχιση της επόμενης φάσης ερευνητικού προγράμματος για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.

Η αμερικανική εταιρεία, μοιάζει να ακολουθεί την κατεύθυνση της Γαλλικής Total, δηλαδή κινείται στη λογική του να αποχωρήσει από τα δύο blocks που είχαν μισθώσει οι εταιρείες από κοινού μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια με σύμβαση η οποία κυρώθηκε με νόμο τον Οκτώβριο του 2019. Πηγές της Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων πάντως δηλώνουν πως θα αρχίσουν ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών και θα εξετάσουν προθέσεις, κάνοντας σαφές πως η αίσθησή τους είναι ότι το ενδιαφέρον δεν έχει χαθεί.

Πάντως η Εταιρεία Διαχείρισης των Υδρογονανθράκων μοιάζει να έχει ήδη ένα plan b σύμφωνα με το οποίο εφόσον οι εταιρίες δεν ανταποκριθούν στην υλοποίηση σεισμικών ερευνών, να οργανώσει η ίδια η εταιρεία σχετικό σχέδιο και να συμμετάσχει στις έρευνες, ενεργώντας ενδεχομένως σε σύμπλευση και για λογαριασμό και με άλλους παραχωρησιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα πραγματοποιηθούν, είναι το μήνυμα που μεταφέρεται από τους επιτελείς της κυβέρνησης, που αφήνουν να εννοηθεί ότι το σχέδιο δεν θα σταματήσει για κανένα λόγο.