Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλασσίων Ατυχημάτων και Πνιγμών

Ψηφιακές εφαρμογές για την προστασία στη θάλασσα

  • Τετάρτη, 11 Μαΐου, 2022 - 18:11

Με αφορμή την εθνική ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών και εν όψει της έναρξης της νέας καλοκαιρινής περιόδου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης πραγματοποίησαν επιθεώρηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή στην παραλία Σχινιά.

Στην μικρή εκδήλωση που ακολούθησε μετά το πέρας της επιθεώρησης παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος-Ιδρυτής του Safe Water Sports κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος κ. Μάριος Μυρωνάκης καθώς και Ανώτατοι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η Εθνική ημέρα αποτέλεσε επίσης την αφορμή να παρουσιαστούν:

- τα αποτελέσματα της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων στη θάλασσα και στα εσωτερικά ύδατα για το 2021 που εκπόνησε το Safe Water Sports σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και την Ελληνική Αστυνομία,

- το λογισμικό (mobileapp) για τη διενέργεια των ψηφιακών ελέγχων του Λιμενικού Σώματος με ειδικές φορητές συσκευές σε ναυαγοσώστες, επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής,

- η καινοτόμος εφαρμογή Lifeguard Rescue app, η οποία καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις διασώσεις και την παροχή πρώτων βοηθειών στις παραλίες από τους ναυαγοσώστες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων, το 2021 ήταν η πρώτη χρονιά, από το 2017 που το Παρατηρητήριο έχει στοιχεία, κατά την οποία δε σημειώθηκε κανένα θανάσιμο ατύχημα σε δραστηριότητες με θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής. Επίσης, συνολικά, τα θανάσιμα ατυχήματα στη θάλασσα μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2019.

Με την προμήθεια 155 φορητών συσκευών από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με τα οποίο εξοπλίστηκαν οι Λιμενικές Αρχές όλης της χώρας και το ειδικό λογισμικό διενέργειας ψηφιακών ελέγχων που ανέπτυξε το Safe Water Sports το 2021 με την υποστήριξη της Alpha Bank, το Πληροφοριακό Σύστημα της διεύθυνσης απέκτησε νέες επιχειρησιακές δυνατότητες σχετικές με τον έλεγχο των ναυαγοσωστών, των επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας εκπόνησε ειδικά ψηφιακά φύλλα αστυνομικού ελέγχου που αφορούν στην τήρηση της νομοθεσίας και των κανονισμών ασφαλείας. Tο λογισμικό των ψηφιακών ελέγχων τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το 2021 και με αυτό συντάχθηκαν περισσότερα από 7.209 φύλλα ελέγχου στις παραλίες όπου διαπιστώθηκαν 4.281 παραβάσεις και 4.538 φύλλα ελέγχου στα θαλάσσια μέσα αναψυχής με 523 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 3.918 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μέσω tablets.

Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που λειτουργεί πλήρως παραγωγικά ένα πανελλαδικό ολοκληρωμένο σύστημα ελεγκτικών-αστυνομικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι πιο στοχευόμενοι, να γίνεται εξοικονόμηση χρόνου, παρακολούθηση των παραβάσεων σε πραγματικό χρόνο και ποιοτική αξιολόγηση των ελέγχων που διενεργούνται για τυχόν απαιτούμενες παρεμβάσεις των περιφερειακών διευθύνσεων και της διοίκησης.

Την ημέρα της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σε πραγματικό χρόνο, ψηφιακός έλεγχος της Λιμενικής Αστυνομίας μέσω του ειδικού λογισμικού στα tablets σε ναυαγοσώστες στην λουτρική εγκατάσταση στη παραλία Σχινιά.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΣΝΕ), κ. Μυρωνάκη παρουσίαση του Lifeguard Rescue app, μιας καινοτόμου εφαρμογής που δημιούργησε το Safe Water Sports σε συνεργασία με την ΕΣΝΕ, έχοντας την υποστήριξη της Cosmote. Η εφαρμογή καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλες τις διασώσεις και τις περιπτώσεις παροχής πρώτων βοηθειών από τους ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες της χώρας μας. Η ΕΣΝΕ έχει εξοπλίσει τους ναυαγοσώστες των σχολών ναυαγοσωστικής που είναι μέλη της, με smartphones και προ-εγκατεστημένο το λογισμικό Lifeguard Rescue app, το οποίο ενεργοποιείται από τον κάθε ναυαγοσώστη στο πόστο που είναι τοποθετημένος με σκοπό η εφαρμογή να καταγράφει τα βασικά δεδομένα που αφορούν σε συμβάντα διάσωσης και πρώτων βοηθειών όπως ώρα, τοποθεσία, μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την διάσωση, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις πρώτες βοήθειες, αν έγινε μεταφορά σε νοσοκομείο/ΚΥ κλπ.

Τα δεδομένα που συλλέγονται δεν περιέχουν προσωπικά στοιχεία, είναι εντελώς ανώνυμα και αποθηκεύονται στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΥΝΑΝΠ. Οι πληροφορίες αυτές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βοήθημα στον σχεδιασμό μιας ακόμα περισσότερο αποτελεσματικής πανελλαδικής ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών τα επόμενα χρόνια προκειμένου να κάνουμε την χώρα μας όχι μόνο έναν από τους πιο ωραίους προορισμούς στον κόσμο, αλλά και έναν από τους πιο ασφαλείς σε θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ήταν, είναι και θα είναι, πρώτη προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλασσίων Ατυχημάτων και Πνιγμών.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο μεγιστοποίησης της ασφάλειας και του ελέγχου, έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης. «Αυξήσαμε το ποσοστό της ναυαγοσωστικής κάλυψης με αποτέλεσμα τη μείωση των θανάσιμων ατυχημάτων κατά 11% το 2021 σε σχέση με το 2019, ενώ στους δήμους, που για πρώτη φορά προσέλαβαν ναυαγοσώστες, τα θανάσιμα ατυχήματα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 20%».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το νέο, αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα που αναπτύχθηκε από την οργάνωση Safe Water Sports, για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας στις παραλίες. «Μας προσφέρει τη δυνατότητα για αμέσους ελέγχους και για άμεση πρόσβαση στις απαιτούμενες πληροφορίες. Οι παραβάσεις πλέον υλοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, αρά μιλάμε για μια ουσιαστικά ψηφιοποιημένη, αυτοματοποιημένη διαδικασία. Τα τελευταία μόνο 2 χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 25.000 ψηφιακοί αστυνομικοί έλεγχοι. Το Λιμενικό Σώμα είναι το πρώτο ένστολο Σώμα, όπου ουσιαστικά υλοποιείται πλέον η πραγματοποίηση των ελέγχων μέσω tablets, μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιώργος Αλεξανδράκης, αναφερόμενος στην Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών, σημείωσε πως «είναι μία ημέρα με ισχυρό συμβολισμό, που καθιερώθηκε από την πολιτεία το 2019, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στη θάλασσα, αλλά και μία μέρα που ταυτόχρονα αποτελεί υπενθύμιση αναφορικά με τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην κοινή στρατηγική της πρόληψης και της υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης σε θέματα ασφάλειας στη θάλασσα» και πρόσθεσε: «Στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής - με την πολύτιμη αρωγή του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports - έχουμε αναπτύξει από το 2015 ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών με πρωταρχικό σκοπό την πρόληψη και μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου πάνω σε θέματα ασφάλειας σε όλες τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διεξάγονται στο νερό».