Δύσκολη εξίσωση η προστασία των ιχθυαποθεμάτων και η στήριξη του εισοδήματος των αλιέων
- Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022 - 06:25
Στην ανάγκη διάσωσης της θάλασσας της Μεσογείου, προστασίας των ιχθυαποθεμάτων αλλά και στήριξης του εισοδήματος των αλιέων, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τους ωκεανούς, στο πλαίσιο της διοργάνωσης από την Ελλάδα της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024.
Οι ανωτέρω παράγοντες καταλήγουν σε μια δύσκολη εξίσωση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υφυπουργός υπενθυμίζοντας το Μνημόνιο συνεργασίας που προωθεί το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμό και αφορά στον αλιευτικό τουρισμό. «Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια, προστατεύοντας τα ιχθυαποθέματα και προσφέροντας τη δυνατότητα εναλλακτικής πηγής εισοδήματος στους αλιείς. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε και έναν επιπλέον πόλο έλξης για τη χώρα μας που αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον αλ. Τουρισμό», Έφερε δε ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Αμοργόραμα», που περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.
«Μέσα σε ένα μήνα, κατάφεραν να συλλέξουν 12,5 τόνους απορριμμάτων», συμπλήρωσε. «Στόχος μας στη διαβούλευση με τους εταίρους για τη νέα Προγραμματική Περίοδο του Προγράμματος Αλιείας, είναι να ενισχυθούν τέτοιες δράσεις όπως επίσης να επιδοτείται και η αλλαγή κινητήρων γιατί τα μικρά καΐκια αφήνουν ένα βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Στη συνέχεια, ο κ. Κεδίκογλου ανέπτυξε τις δράσεις που έχει αναλάβει το ΥπΑΑΤ σε θέματα προστασίας των αλιευτικών πόρων και της ισορροπίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. «Έχουμε ήδη θεσμοθετήσει πληθώρα πρόσθετων εθνικών ρυθμιστικών μέτρων για την άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας, με γνώμονα κυρίως την ορθολογική διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στον τομέα» ανέφερε και τόνισε ότι «προβλέπονται πληθώρα τοπικών και χρονικών απαγορεύσεων στην άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, ενώ η εξέταση και νέων προτάσεων είναι συνεχής».
Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης «Μεσόγειος, μια υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», που προτάθηκε από την Γαλλία, στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει, και εστιάζει στις 4 βασικές προκλήσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντός της Μεσογείου οι οποίες είναι: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, ρύπανση των θαλασσών, ιδίως από τα πλαστικά, μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα της χώρας μας αποτελεί η στήριξη της μικρής παράκτιας αλιείας και επισήμανε την «ανάγκη για την συν-εκτίμηση και των άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, εκτός της αλιείας, που συμβάλλουν στην υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος και στην μείωση των αποθεμάτων και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αυγενάκης: Προχωράμε στο Μητρώο Ερασιτεχνικής Αλιείας - Προτάσεις για το Ν. Αιγαίο
26 Φεβ. 2024 - 8:29 - Σε διαβούλευση το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας
1 Οκτ. 2021 - 6:12 - Ψηφίστηκαν οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αλιεία
10 Δεκ. 2018 - 6:23 - Πρόσθετα διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία της Βιντζότρατας
28 Σεπ. 2018 - 22:00 - Έγκριση 148 έργων εκσυγχρονισμού αλιευτικών σκαφών ύψους 5,1 εκατ. ευρώ
23 Σεπ. 2018 - 12:55