“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Παίρνει 20 εκ. για έργα ο Δ. Σπάρτης

  • Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:23

Την ένταξη του Δήμου Σπάρτης στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου από το Διοικητήριο Λακωνίας στη Σπάρτη. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφ’ ενός οι Δήμοι Κορίνθου και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και αφ’ ετέρου ο Δήμος Τρίπολης. 

«Ο Δήμος Σπάρτης θα λάβει 20 εκατομμύρια ευρώ για έργα» γνωστοποίησε ο Π. Νίκας, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας, Νίκωνα Τζινιέρη, και Υποδομών & Μεταφορών, Θεόδωρου Βερούτη, ενώ δεσμεύτηκε πως οι προσκλήσεις με την ακριβή περιγραφή των έργων θα αρχίσουν να δημοσιεύονται εντός του τρέχοντος έτους. Στο ίδιο «μήκος κύματος», ο περιφερειάρχης κάλεσε τα αρμόδια στελέχη να καταρτίσουν και να υποβάλουν τις προτάσεις τους για αναγκαίες παρεμβάσεις που μπορούν να αναβαθμίσουν αισθητά την εικόνα του Δ. Σπάρτης.

Ικανοποίηση στον Δ. Σπάρτης και δέσμευση για μέγιστη απορρόφηση
Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σχέδια Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. 

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σπάρτης «χαιρετίζει την ανακοίνωση  του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα αναφορικά με την ένταξη του Δήμου Σπάρτης στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ 2021 -2027». Ακόμα, η Δημοτική Αρχή υπόσχεται πως «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την μέγιστη  απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών».
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν, εκπροσωπώντας το Δήμο Σπάρτης, η αντιδήμαρχος  Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης, Γεωργία Δεδεδήμου, και η γενική γραμματέας του δήμου, Μαρία Χάντζου.

Υπογραφές για έργα 888.701,95 ευρώ
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λακωνία, ο Π. Νίκας υπέγραψε  συμβάσεις έργων και προγραμματικές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 888.701,95 ευρώ, που θα εκτελεστούν σε περιοχές των Δ. Ελαφονήσου, Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Ο Π. Νίκας υπέγραψε ειδικότερα τρεις συμβάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 454.000 ευρώ: α) τη συντήρηση της δημοτικής οδοποιίας του Δήμου Ελαφονήσου προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, β) τη συντήρηση και αποκατάσταση του ναού της Παναγίας Κρίσσας στο Φοινίκι προϋπολογισμού 180.000 ευρώ και γ) τον χρωματισμό της μεταλλικής γέφυρας στον ποταμό Ευρώτα, στην Σπάρτη, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

Ακόμα, ο Π. Νίκας υπέγραψε δύο προγραμματικές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 434.701,95 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και α) του Δήμου Μονεμβασίας για το προϋπολογισμού 237.145,40 ευρώ έργο διαμόρφωσης της εισόδου του Γυμνασίου – Λυκείου Μολάων με σκοπό τη δημιουργία πρόσβασης ΑμεΑ και β) του Δήμου Ελαφονήσου για την επέκταση του δημοτικού φωτισμού στους εκτός οικισμού κύριους οδικούς άξονες του νησιού προς τις παραλίες Σίμου και Παναγίας, έργο με προϋπολογισμό 197.556,55 ευρώ.