“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Κίτρινες ειδικές στρατιωτικές εντολές λαμβάνουν στον Βόλο επαγγελματίες οδηγοί

Κινητικότητα από την 64η Μονάδα Επιστράτευσης στον Βόλο, με φόντο τις έμμεσες απειλές της Άγκυρας για θερμό επεισόδιο
  • Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, 2022 - 06:24

Κίτρινες ειδικές στρατιωτικές εντολές άρχισαν να λαμβάνουν στον Βόλο επαγγελματίες οδηγοί και κάτοχοι μηχανημάτων, που χρησιμοποιούνται σε προσωρινές αποστολές. Πρόκειται για εντολές, με τις οποίες καλούνται ουσιαστικά σε ετοιμότητα επιστράτευσης, με φόντο την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και τις έμμεσες απειλές της Άγκυρας για θερμό επεισόδιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγινε ενημέρωση εφέδρων για τις διαδικασίες, που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση επιστράτευσης και πώς θα λειτουργήσουν σε περίπτωση τυχόν κατάρρευσης συστημάτων τηλεπικοινωνιών.

Στον απόηχο δε της ενημέρωσης, φαίνεται να ξεκίνησε και επικαιροποίηση των καταλόγων κατόχων οχημάτων και μηχανημάτων, που βρίσκονται στα στρατιωτικά μητρώα για να χρησιμοποιηθούν, αν προκύψει ανάγκη, σε ειδικές αποστολές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικαιροποίηση των στοιχείων των ιδιοκτητών οχημάτων και μηχανημάτων είναι διαδικασία, που επαναλαμβάνεται τουλάχιστον ανά δύο χρόνια από τον στρατό. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται να ζητήθηκε επικαιροποίηση στοιχείων και από τους ίδιους τους επαγγελματίες οδηγούς, που φέρονται να έχουν επιλεγεί ως μέλη ομάδας, προκειμένου, αν απαιτηθεί, να συμμετέχουν σε αποστολή επίδοσης φύλλων πορείας, σε περίπτωση επιστράτευσης.

Ήδη έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τις κίτρινες ειδικές στρατιωτικές εντολές, με τις οποίες καλούνται σε ετοιμότητα και να φροντίσουν, εάν κληθούν, να έχουν γεμάτα με καύσιμα τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους.

Βεβαίως σχέδια στον στρατό πάντα υφίστανται στο πλαίσιο της ετοιμότητας της χώρας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Στην παρούσα συγκυρία δύο είναι τα σενάρια. Είτε πρόκειται για διαδικασία, την οποία «φωτίζουν» οι συμμετέχοντες στα σχέδια, λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, είτε υπάρχουν όντως πιο εντατική προετοιμασία και αυξημένη ετοιμότητα τον τελευταίο έναν χρόνο, εξαιτίας των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Χθες ολοκληρώθηκε η άσκηση «Αλέξανδρος - 22» με φόντο την τουρκική προκλητικότητα και τις έμμεσες απειλές της Άγκυρας για θερμό επεισόδιο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση της άσκησης στάθηκε στην υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, την εκπαίδευση, την πειθαρχία και την ικανότητα διακλαδικής συνέργειας, που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως τόνισε, οι αρετές αυτές «επιτρέπουν την εκτέλεση της αποστολής τους στο ακέραιο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εκπέμποντας με αυτόν τον τρόπο ισχυρό μήνυμα αποτροπής και ισχύος προς κάθε κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι στην άσκηση συμμετείχε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι επιπέδου τακτικού σχηματισμού, διοικήσεως και σμηναρχίας μάχης, όπως και φορείς του κρατικού μηχανισμού.

«Οι άμεσες, συντονισμένες και ουσιαστικές αντιδράσεις σας σε κάθε αναδυόμενη μέσω του σεναρίου της άσκησης απειλή, συμπεριλαμβανομένων νέων σύγχρονων απειλών, που η εξέλιξη της τεχνολογίας και η συνεχώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση επιβάλλουν, ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τον υψηλό βαθμό επαγγελματισμού, ηθικού και προσήλωσης στο καθήκον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» πρόσθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ενεργό συμμετοχή «των εφέδρων στις συνεξεταζόμενες με την άσκηση «Αλέξανδρος» τακτικές ασκήσεις άνευ στρατευμάτων επιστράτευσης των Γενικών Επιτελείων, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωση κυριολεκτικά του ελληνικού λαού στον «υπέρ βωμών και εστιών» αγώνα για την προάσπιση της πατρίδας».

«Είμαι περήφανος για όλους και όλες εσάς και απόλυτα βέβαιος για το μέλλον, που χτίζεται με τη συνδρομή όλων μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και ο ελληνικός λαός αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στο όποιο κάλεσμα της πατρίδας, όπως η ιστορία του ελληνικού έθνους επιβάλλει. Εγρήγορση. Ετοιμότητα. Προετοιμασία» επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναδεικνύοντας το τρίπτυχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

ΕΛ. ΧΑΝ.