Η ΓΝΩΜΗ ΘΡΑΚΗΣ

Το νεότερο χρονοδιάγραμμα για την επένδυση του LNG στην Αλεξανδρούπολη

  • Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2022 - 06:21

Σε πλήρη εξέλιξη οι χερσαίες εργασίες για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή του Απαλού.

Στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ1 μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος για το έργο του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο αναμένεται να φτάσει από τα ναυπηγεία της Σιγκαπούρης στην περιοχή μας σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, ενώ η λειτουργία του σταθμού τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 2023.

Υπενθυμίζεται πως αυτός είναι ο πρώτος από τους δύο σταθμούς LNG που έχει εξαγγείλει η εταιρεία Gastrade για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Το επίσημο έναυσμα για τη λειτουργία του πρώτου σταθμού δόθηκε τον περασμένο Μάιο από την πρωτεύουσα του Έβρου, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία που τότε μετρούσε λιγότερο από δύο μήνες και η ενεργειακή αβεβαιότητα που είχε αρχίσει να γιγαντώνεται, καθιστούν ως αναγκαία τη λειτουργία του σταθμού το αργότερο στα τέλη του 2023.

Μιλώντας στην εκπομπή Επίλογος της ΕΡΤ1, ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος αναφέρθηκε στην πορεία του έργου και στις ημερομηνίες – σταθμούς:
«Η πλωτή μονάδα, το FSRU, είναι ένα δεξαμενόπλοιο LNG το οποίο αυτή την στιγμή εκτελεί ναύλους μεταφοράς LNG. Θα μετασκευαστεί έτσι ώστε να γίνει πλέον μονάδα προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτή η μετατροπή, η οποία είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη τεχνικά και ακριβή διαδικασία, θα γίνει στο μεγαλύτερο ναυπηγείο του κόσμου στη Σιγκαπούρη. Εκεί, θα μπει το πλοίο στις 3 Φεβρουαρίου 2023, θα τοποθετηθεί όλος ο εξοπλισμός που απαιτείται και θα γίνουν όλες οι δοκιμές, όμως, χωρίς να υπάρχει υγροποιημένο φυσικό αέριο, γιατί, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κρυώσει πρώτα, θα γίνουν όμως ζεστές δοκιμές και θα πλεύσει προς Αλεξανδρούπολη στις αρχές Νοεμβρίου 2023, και θα φτάσει εκεί 20 με 25 Νοεμβρίου 2023. Θα γεμίσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα γίνουν οι συνολικές δοκιμές του συστήματος, ώστε να δούμε ότι η πλωτή μονάδα παραλαμβάνει και εξαερώνει σωστά κι ότι μπορεί να διοχετεύσει στο σύστημα τις ποσότητες που προβλέπονται. Μετά, θα είμαστε έτοιμοι για τη λειτουργία του, στο τέλος της επόμενης χρονιάς, και θα γίνει και η σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου».