ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

«Προστατευόμενο Τοπίο» μια έκταση 200.000 στρεμμάτων

  • Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2022 - 06:22

Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, με την οποία μια έκταση 200.000 στρεμμάτων περίπου, από το δυτικό όριο της προστατευόμενης περιοχής του Πάρκου Βόρειας Πίνδου μέχρι τη συνοριακή γραμμή με την Αλβανία, θεσμοθετείται ως «Προστατευόμενο Τοπίο», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, κατά τη 2η Διεθνή Πρωτοβουλία για τη Φύτευση Δένδρων, που πραγματοποίησε το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, στο Μπουραζάνι της Κόνιτσας.

Η απόφαση αυτή, που περιλαμβάνει 40 χιλ. του ποταμού Σαραντάπορου, 20 χιλ. του ποταμού Αώου και 8 χιλ. του ποταμού Βοϊδομάτη, είναι ο προπομπός της μελλοντικής ένταξης της περιοχής στην Προστατευόμενη Περιοχή της Βόρειας Πίνδου, ώστε τα δυτικά όρια αυτής να επικοινωνούν με το Εθνικό Πάρκο του Αώου ποταμού στην Αλβανία, για να προχωρήσουμε στο μέλλον στη δημιουργία του διακρατικού Πάρκου στον Αώο ποταμό (Ελλάδα- Αλβανία) με τον κοινό τίτλο Wild River National Park, κοινού Γεωπάρκου με κοινό Branding ( Αώος – Vjosa).
Αυτό τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, που επισημαίνει πως εδώ και μήνες βρισκόταν σε εβδομαδιαία επικοινωνία με τους συνεργάτες και τον ίδιο τον κ. Αμυρά για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού.

Επίσης, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου προτάθηκε από την Ένωση η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, μέσω του ΚΕΠΑ, της παροχής δωρεάν δενδρυλλίων δρυός, εμβολιασμένων με τον μύκητα της τρούφας προς τους δασικούς συνεταιρισμούς των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας μας, σε συνεργασία πάντοτε με τον οικείο ΟΤΑ. Όπως σημειώνει, η καλλιέργεια της τρούφας, όπως κατά κόρον συμβαίνει στο εξωτερικό, θα μπορούσε να δημιουργήσει καινούργια προϊόντα, υψηλή γαστρονομία και ενίσχυση του τουριστικού branding, δημιουργώντας συνθήκες ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξής και συμπληρωματικού εισοδήματος στους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Επίσης, θέματα που αφορούν τον δήμο Πωγωνίου και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχε την ευκαιρία να καταθέσει στον κ. Αμυρά, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σε συνάντηση που είχαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης Διεθνούς Συνάντησης, Ο κ. Καψάλης ευχαρίστησε τον υφυπουργό για την άριστη συνεργασία επισημαίνοντας ότι οι παραμεθόριοι δήμοι έχουν ιδιαίτερες ανάγκες που απαιτούν καθολική στήριξη από την πολιτεία.

Η ατζέντα της 2ης Διεθνούς Συνάντησης αφορούσε περιβαλλοντικά θέματα όπως προστασία του περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή, με όλους τους συμμετέχοντες να επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα διάσωσης του φυσικού πλούτου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Καψάλης σημείωσε δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τη διάσωση του περιβάλλοντος και του πλανήτη και συνεχάρη τους διοργανωτές για την εξαιρετική εκδήλωση. «Οφείλουμε να συνεργαστούμε πολιτεία, φορείς και πολίτες για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Σε αυτόν τον αγώνα ο δήμος Πωγωνίου στέκεται αρωγός», σημείωσε χαρακτηριστικά.