Συνέντευξη του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου στην Κοινή Γνώμη, ενόψει πολιτικής εκδήλωσης στη Σύρο

“Η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία βλάπτει τη χώρα”

Βουλευτικές εκλογές, σκάνδαλο υποκλοπών και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με φόντο την επιθετική στάση της Τουρκίας κυριάρχησαν ως θέματα στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην “Κοινή Γνώμη”, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ενόψει της πολιτικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί η οργάνωση των μελών Σύρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο νησί, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων (19.00) και είναι ανοικτή προς όλους τους πολίτες, ο κ. Κατρούγκαλος τοποθετήθηκε για όλα τα φλέγοντα θέματα της πολιτικής σκηνής.

  • Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κύρια ζητήματα που πρέπει να πρωταγωνιστούν στη χώρα αυτή τη στιγμή επί των οποίων μάλιστα κρίνετε ότι πρέπει να γίνει ο πολιτικός διάλογος ενόψει βουλευτικών εκλογών;

“Οι εκλογές γίνονται εφ ’όλης της πολιτικής ύλης. Βεβαίως, στην κρίση των πολιτών θα βαρύνουν πρωταρχικά τα θέματα της οικονομίας, εφόσον επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών. Οι περισσότεροι Έλληνες τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Δεν είναι μόνον ο πληθωρισμός κοντά στο 10%. Το βασικότερο είναι ότι πληρώνουμε φέτος ακριβότερα έως 70% βασικά είδη διατροφής και άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Αυτά τα ξέρουμε όλοι από την καθημερινή μας εμπειρία, αποτυπώνονται όμως και στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωβαρόμετρου. Για παράδειγμα, 86% των Ελλήνων έχει δυσκολίες να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζεται στο 39%. Το 66% δηλώνει ότι το βιοτικό επίπεδο τους μειώθηκε το προηγούμενο έτος και ένα πρόσθετο 29% ότι ακόμη δεν έχει μειωθεί, αλλά αναμένεται ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, δημιουργώντας μία μάλλον ζοφερή προοπτική για το 2023.

Από την άλλη, τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών αυξήθηκαν πέρσι κατά 36%, ενώ ο φόρος επί των μερισμάτων μειώθηκε από το 10% στο 5%, και τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στον ουρανό. Η αντιπαραβολή αυτών των στοιχείων δείχνει ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση δεν αποτελεί απλώς συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία αλλά μια σαφή, ταξική επιλογή της κυβέρνησης υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των πολλών.

Δεν είναι μόνον στην Οικονομία που η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντίθετη στο γενικό συμφέρον. Και στα θέματα δημοκρατίας και θεσμών και στα εθνικά θέματα η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία βλάπτει τη χώρα”.

  • Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να υποβαθμίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών; Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τον κρίσιμο χαρακτήρα της υπόθεσης; Ως αντιπολίτευση πιστεύετε ότι το έχετε “φωτίσει” επαρκώς το θέμα;

“Η κυβέρνηση σκόπιμα επιχειρεί τη συσκότιση του θέματος για να αποκρύψει τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη τόσο για το σκάνδαλο καθ’ εαυτό, όσο και για την προσπάθεια συγκάλυψης του. Για το λόγο αυτό, άλλωστε καταθέσαμε την πρόταση μομφής”.

  • Υπάρχει δημοκρατική εκτροπή σήμερα στην Ελλάδα;

“Πείτε μου εσείς. Δεν είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία και τους θεσμούς να παρακολουθείται ο αρχηγός του στρατεύματος και άλλα επιτελικά στελέχη; Υπουργοί της κυβέρνησης και ο αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας; Και μάλιστα η παρακολούθηση σε αρκετές περιπτώσεις να γίνεται παράλληλα και συμπληρωματικά από την ΕΥΠ και παρακρατικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν παράνομα κατασκοπικά λογισμικά, όπως το Predator; Για όλους αυτούς τους λόγους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται πλέον όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία”.

  • Υπάρχει ορατός κίνδυνος επιθετικής πράξης από την Τουρκία προς τη χώρα μας ή θεωρείτε ότι οι όποιες αναφορές από πλευράς της εντείνονται λόγω εκλογών στη γείτονα χώρα;

“Η τουρκική επιθετικότητα εντάσσεται μεν στην πάγια και σταθερή τουρκική στρατηγική, η κλιμάκωση της όμως εξηγείται εν μέρει και από την παρατεταμένη και αβέβαιη προεκλογική περίοδο στην γείτονα. Θεωρώ, όμως, ότι στους τουρκικούς σχεδιασμούς δεν εντάσσεται ένα πολεμικό επεισόδιο. Και αυτό γιατί η Άγκυρα γνωρίζει το τεράστιο κόστος που θα έχει για αυτή ένας πόλεμος στο Αιγαίο. Δεν πρέπει, πάντως, η δική μας πολιτική να ετεροκαθορίζεται από τις τουρκικές επιλογές, να έχει αμυντικό ή αντανακλαστικό χαρακτήρα σε αυτές. Η Τουρκία θα πρέπει να εισπράττει κόστος σε κάθε νέα πρόκληση, κυρώσεις δηλαδή και συνέπειες στις οικονομικές συναλλαγές της με την Ευρώπη”.

  • Η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα; Έχετε επιμείνει σε αυτή τη στάση…

 “Δεν αρκεί να απαντάμε απλώς, αμυντικά και αντανακλαστικά στις προκλήσεις της Τουρκίας. Θα πρέπει να προωθούμε την δική μας ατζέντα, όπως είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων και η δρομολόγηση πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου, μεταξύ των κυβερνήσεων που θα προκύψουν από τις εκλογές. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή δυτικά, νότια και ανατολικά της Κρήτης, στο Καστελόριζο και όπου αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο κριθεί ότι είναι αναγκαίο. Η ενέργεια αυτή, άσκησης κυριαρχίας, πρέπει να συνδυαστεί με μια σαφή στρατηγική στο πλαίσιο της οποία θα καλέσουμε τις όμορες χώρες της στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη. Η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων με την Λιβύη, αλλά και η συνέχιση των συνομιλιών με την Αίγυπτο για επέκταση της σημερινής ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. Παράλληλα, η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, προκειμένου να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας με εμάς και τις άλλες όμορες χώρες της στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του δίκαιου της θάλασσας. Αναγκαίος όρος για μια παρόμοια διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι η συμμετοχή σε αυτήν της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέχεια των κυπριακών εκλογών, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών. Παράλληλα, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να συνδυαστεί με την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών Τουρκίας και Ελλάδας που επικεντρώνονται στο Αιγαίο”.

  • Πώς κρίνετε ότι αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση την επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα; Σταθερά η παράταξή σας τονίζει ότι τα εθνικά θέματα δεν είναι προς αξιοποίηση για ψηφοθηρία. Διακρίνετε κάτι τέτοιο;

“Δυστυχώς η κυβέρνηση δίνει διαχρονικά έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Για παράδειγμα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα αδράνησε και δεν προώθησε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στην Κρήτη, όπως είχε δεσμευθεί ο Υπουργός Εξωτερικών από τον Ιανουάριο του 2021, άφησε να διαρρεύσει πρόσφατα ότι θα προχωρήσει στην ενέργεια αυτή τον Μάρτιο, ως προεκλογική φωτοβολίδα. Θεωρούμε γενικότερα ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη του «προκεχωρημένου φυλακίου» και του «πιστού και δεδομένου» δεν προωθεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Χρειάζεται ενεργητική και διεκδικητική διπλωματία, όπως αυτή που εφαρμόζαμε κατά την διακυβέρνηση μας”.

  • Θα πραγματοποιήσετε επαφές στη Σύρο με Συλλόγους ή Σωματεία; (Δικηγορικός Σύλλογος, Εργοστασιακό Σωματείο Νεωρίου)

“Βεβαίως, θα είμαι στην διάθεση όσων σωματείων ή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών θα ήθελαν να με συναντήσουν”.