Ελλάδα: Στις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών δεικτών για την ισότητα των φύλων

  • Τετάρτη, 8 Μαρτίου, 2023 - 08:43

Το θέμα της ισότητας των φύλων και του «χάσματος» που συνεχίζει επίμονα να διατηρείται ακόμα και το 2023 ανάμεσά τους, αποτελεί σπάνια αντικείμενο σοβαρής συζήτησης στη δημόσια σφαίρα. Στερεότυπα, τρόποι συμπεριφοράς και νομοθεσίες φαντάζουν «φυσικές», είτε γιατί «έτσι μεγαλώσαμε», είτε επειδή δεν μας ενοχλεί καθώς θεωρούμε ότι δεν μας επηρεάζουν προσωπικά. Οι ανισότητες όμως καραδοκούν, αν και όχι με τον ίδιο τρόπο πάντοτε. 

Τελευταίοι στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, το οποίο εκδίδει ετησίως (ανά δύο έτη παλαιότερα) δείκτη σύγκρισης των διαφορετικών χωρών της Ευρώπης σε πολλά πεδία ενδιαφέροντος για την ισότητα των φύλων, η Ελλάδα από το 2013 βρίσκεται στην τελευταία θέση του γενικού δείκτη. Η ελληνική περίπτωση βέβαια είναι λίγο περίπλοκη, μιας και δεν είμαστε τελευταίοι στους επιμέρους δείκτες, όμως η γενικότερη κακή απόδοση «συσσωρεύεται» και μας φέρνει τόσο χαμηλά. 

Ειδικότερα, σε σχέση με τους τομείς της εργασίας, οικονομίας, εκπαίδευσης και υγείας, η διαφορά μας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ εκεί που εντοπίζεται η μεγαλύτερη διαφορά είναι στον τομέα της εξουσίας, όπου η Ελλάδα έχει τη μισή βαθμολογία σχεδόν από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ελληνική περίπτωση δεν είναι μία σταδιακή όξυνση των ανισοτήτων, αλλά μάλλον μία όπου η πρόοδος είναι αρκετά βραδυκίνητη σε σχέση με τις άλλες χώρες. 

Ζήτημα αντιπροσώπευσης και εξουσίας

Παρότι οι γυναίκες αποτελούν λίγο παραπάνω από τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, η εκπροσώπηση και η εξουσία που διαθέτουν στην πολιτική σκηνή είναι σαφώς μικρότερη από αυτή των ανδρών. Η αιτιολόγηση αυτού του προβλήματος, σύμφωνα με την Αρετή Γεωργιλή, συνιδρύτρια του ελληνικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Lean In Hellas, έγκειται στις πατριαρχικές αντιλήψεις που παραμένουν στην κοινωνία και αποθαρρύνουν τις γυναίκες από την είσοδό τους στο πολιτικό ρίνγκ.

Στην Ελλάδα, οι γυναίκες που βάζουν υποψηφιότητα στην πολιτική είναι πολύ λίγες. Είναι πολλοί οι υποψήφιοι συνδυασμοί που ακόμα και τώρα υποστηρίζουν ότι “πρέπει να σκεφτώ και ποια γυναίκα να βάλω στο κόμμα”. Οι ίδιες δεν βάζουν αυθόρμητα υποψηφιότητα κι αν βάλουν, δεν θα έβγαιναν σε εκλογές χωρίς την ύπαρξη της ποσόστωσης», εξηγεί η κ. Γεωργιλή και συμπληρώνει: «Φοβούνται. Τις εμποδίζουν τα στερεότυπα που τις θέλουν στο σπίτι. Εχουν την αντίληψη ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν στην πολιτική, είναι ανδρική υπόθεση. Και επίσης υπάρχει έλλειψη πρόσβασης στα ανδρικά δίκτυα και στη γνώση». 

Αν και ο αριθμός των γυναικών στη Βουλή έχει αυξηθεί σε σχέση με παλαιότερες εποχές, απομένει μάλλον πολύς καιρός ακόμα για να προσεγγίσουμε μεγαλύτερα επίπεδα ισότητας και να φτάσουμε τους μέσους όρους της Δυτικής Ευρώπης. 

Δείτε αναλυτικά εδώ

Πηγή kathimerini.gr

Ετικέτες: